Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ο φάρος του Ταινάρου στο άκρο της Μάνης


Τους φάρους σε 27 περιοχές της χώρας ανοιξε για το κοινό το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοία, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΗ «ΛΟΓΧΗ» ΤΟΥ ΑΚΡΟΤΑΙΝΑΡΟΥ

Προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων το οποίο έχει χτιστεί με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα.
Ο φάρος δεσπόζει στο φημισμένο Κάβο Ματαπά όπως το λένε οι ναυτικοί, το Ακρωτήριο Ταίναρο που λογχίζει τη Μεσόγειο. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ο τετράγωνος πύργος του, ύψους 16 μέτρων, στέφεται ακόμη από τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με τον φωτιστικό μηχανισμό και το περιστροφικό διοπτρικό.
Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε στα 1930. Στα χρόνια της Κατοχής, κατα την διάρκεια του Β Παγκοσμιου πολέμου παρέμεινε σβηστός καθώς έπαψε να λειτουργεί και επαναλειτούργησε το 1947 στο πλαισιο της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου. Στα 1950, μετά τη δεύτερη ανακαίνιση τοποθετήθηκαν νέα μηχανήματα πετρελαιου τα οποία αντικατέστησαν τον προσωρινό αυτόματο πυρσό ασετυλίνης και φιλοξενούσε 3 φαροφύλακες. Το 1982 εγινε η αυτοματοποίηση του και η μετατροπή του σε ηλιακό
Ο πύργος του φάρου, τετράγωνος ύψους 16 μέτρων , είναι δείγμα υψηλού πύργου προστατευόμενο από δυσμενεις καιρικές συνθήκες, αντι της στρογγυλής ή οκτάγωνης κατασκευης καθως περιορίζεται στη λιγότερο δαπανηρή τετράγωνη μορφή δεδομένου ότι το συγκεκριένο σημείο προστατευεται απο τους βόρειους ανέμους.
Φωτοβολία φάρου 19 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος 41 μέτρα

Ανοιχτά του Ταινάρου συγκρούστηκαν στις 28 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η σημαντική αυτή ναυτική σύγκρουση, γνωστή ως ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά, απέβη νικηφόρος για το βρετανικό στόλο.
Αποτελεί το το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου ενώ για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το σημείο-πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο.
http://www.gargalianoionline.gr/παγκόσμια-ημέρα-φάρων-ο-φάρος-του-ταιν/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά