Σε 2 δόσεις τα αναδρομικά στους ένστολους

REAL: Σε 2 δόσεις τα αναδρομικά στους ένστολους
Το πρώτο κύµα επιστροφών από τις περικοπές στις συντάξεις και στους µισθούς ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα δοθούν στο τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ. Αφορά 250.000 εν ενεργεία και απόστρατους. 
Διακόσια εκατοµµύρια ευρώ σχεδιάζεται να «επιστραφούν» στα τέλη Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία και αποστράτους ένστολους, από το λεγόµενο κοινωνικό µέρισµα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο εφαρµογής της τελεσίδικης απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας, σύµφωνα µε την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, µαζί µε τις προσαυξήσεις, σε όλους τους ένστολους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδροµικά και αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ οι εν ενεργεία θα λάβουν µόνο αναδροµικά, καθώς από το 2017 ισχύει το ενιαίο µισθολόγιο.
Τα αναδροµικά ξεκινούν από περίπου 2.100 ευρώ για χαµηλόβαθµους αξιωµατικούς και φτάνουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωµατικούς, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ µηνιαίως. Τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό µισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήµατα καθώς είναι αρκετές οι κατηγορίες ενστόλων που λαµβάνουν επιδόµατα εξοµάλυνσης και ειδικής απασχόλησης. Τα αναδροµικά καλύπτουν χρονικό διάστηµα 65 µηνών από τον Αύγουστο του 2012 ως και τον ∆εκέµβριο του 2017 και µπορεί να δοθούν ακόµα και σε 36 δόσεις. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξετάζουν να περιορίσουν τον αριθµό των δόσεων, καταβάλλοντας αρχικά αναλογικά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος καταβολής του υπολείποντος ποσού. 
Τα ποσά των αναδροµικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνοµικοί, λιµενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50%των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του δεύτερου µνηµονίου (Ν.4093/2012) και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγµατικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. Το άλλο 50% των µειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας µε τον νόµο 4307/2014. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει κανονικά στην ψηφισθείσα µείωση των παλαιών συντάξεων µέσω του επανυπολογισµού τους, υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύµφωνα µε την οποία τα οφειλόµενα θα συµψηφιστούν µε τις προγραµµατισµένες µειώσεις ώστε να µην υπάρξουν επιβαρύνσεις. 
Οι δύο κατηγορίες
Τα αναδροµικά για τους συνταξιούχους ανάλογα µε τον βαθµό αποστρατείας ξεκινούν από 2.660 ευρώ καθαρά για τον απόστρατο λοχαγό και τους οµόβαθµούς του σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λιµενικό Σώµα και Πυροσβεστικό Σώµα και φτάνουν ως και 12.000 ευρώ για τους απόστρατους µε βαθµό Α/ΓΕΕΘΑ και αντίστοιχων σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ. Βέβαια η χορήγηση των αυξήσεων θα οδηγήσει και σε επανυπολογισµό των µνηµονιακών κρατήσεων και θα προκαλέσει υψηλότερη κράτηση του Ν.4093/2012 γιατί θα αυξηθούν οι αποδοχές των αποστράτων. Το καθαρό ποσό,δηλαδή, θα είναι µεν αυξηµένο αλλά όχι στο ίδιο ύψος µε το ποσό που θα δοθεί στη σύνταξη, επειδή θα γίνει εκ νέου υπολογισµός των περικοπών του Ν.4093/2012 που ισχύουν σε κύριες συντάξεις ή άθροισµα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.Για τους εν ενεργεία ένστολους η αναδροµική αναπροσαρµογή θα έπρεπε να γίνει για το διάστηµα από 1/8/2012 έως 31/12/2016, καθώς από 1/1/2017 έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο µισθολόγιο για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες ∆υνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας. Οµως, στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία αξιωµατικοί αµείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 µε βάση το προηγούµενο µισθολόγιο. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις και την επεξεργασία στοιχείων που έχουν κάνει στις ενώσεις ενστόλων, όσοι έχουν βαθµό λοχαγού θα λάβουν αναδροµικά της τάξης των 2.660 ευρώ, ταγµατάρχη περίπου 2.790 ευρώ, συνταγµατάρχη 3.500 ευρώ, ταξίαρχου 4.600 ευρώ, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναµένεται να λάβει περίπου 12.800 ευρώ.
Αλλιώς πρόστιµο
Σύµφωνα µε την απόφαση της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας του περασµένου Μαρτίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη µέσα σε διάστηµα οκτώ µηνών, δηλαδή έως τα τέλη του ερχόµενου Οκτωβρίου, να αναπροσαρµόσει τις συντάξεις για όλους τους ένστολους στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο του 2012 µε βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των µέτρων δηµοσιονοµικής προσαρµογής κατά τα προηγούµενα χρόνια ήταν αντισυνταγµατικές. Σε περίπτωση που το αρµόδιο υπουργείο Οικονοµικών δεν εφαρµόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα µισθολογικά των ενστόλων, τότε θα επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο στο κράτος πρόστιµο, το οποίο, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, δεν θα είναι και ευκαταφρόνητο. Στο Γενικό Λογιστήριο προχωρούν κανονικά στον σχεδιασµό µε ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να τηρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραµµα που έχει επιβάλει το δικαστήριο. Η υπόθεση µε τα µισθολογικά των ενστόλων και τις περικοπές που υπέστησαν στο πλαίσιο των µέτρων δηµοσιονοµικής προσαρµογής έχει µακρά ιστορία. Ξεκίνησε όταν οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις προσέφυγαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας και εκδόθηκε η πρώτη απόφαση της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας το 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαµαρά, η οποία έκρινε ότι οι περικοπές στις αποδοχές τους είναι αντισυνταγµατικές και πρέπει να παραµείνουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από την Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας δύο χρόνια αργότερα, το 2016, η οποία έκρινε επίσης αντισυνταγµατικές τις περικοπές των ενστόλων.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά