Κουβέλης: εκτίμησή μου ήταν ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών θα ήταν μακρύτερος






Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης μιλώντας σήμερα 16-8-2018 στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι μαζί στις 7» και στους δημοσιογράφους  Νίκο Ρογκάκο και  Μπάγια Αντωνοπούλου, σημείωσε μεταξύ άλλων:
 
----Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί μας έχουν απελευθερωθεί και βρίσκονται στην πατρίδα. Από την άλλη πλευρά καταγράφω τη συγκεκριμένη ενέργεια της  τουρκικής δικαιοσύνης ως μία επίσης θετική ενέργεια, πράξη δικαιοσύνης , με την έννοια ότι ανοίγει διαδικασίες  προκειμένου και η ρητορική της επίθεσης και όλες εκείνες οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να βρεθούν σε μία άλλη πορεία, σε έναν άλλο δρόμο. Με το δεδομένο ότι η χώρα μας θέλει να προάγεται η συνεργασία, η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στις σχέσεις με τη γειτονική μας Τουρκία.
 
Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική πολιτική ηγεσία αιφνιδιάσθηκε από την απόφαση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε:
 
---- Η  εκτίμησή μου στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και δεδομένων  ήταν ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών θα ήταν μακρύτερος  από αυτόν που σημειώθηκε μόλις προχθές. Το γεγονός όμως ότι είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες  και σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης , με κορυφαίες τις ενάργειες του πρωθυπουργού , του κ. Τσίπρα, έδωσαν το συγκεκριμένο  αυτό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι από την πλευρά της Τουρκίας ήταν μία κίνηση καλής θέλησης. Οι όποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είχαν βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη αναφορικά με την Τουρκία και στο βαθμό όπου η Τουρκία ήθελε και εξακολουθεί να θέλει τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής της πολιτικής και των διεθνών της σχέσεων. Θεωρώ όμως ότι η ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης  είναι μία συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν , αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει  με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη.
 
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης, υπογράμμισε:
 
----Σας είχα πει ότι δεν είχα τέτοια στοιχεία που να μπορώ να τεκμηριώσω αυτή την άποψη, της απαγωγής. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του κυρίου Καμμένου κι εμένα. Από κει και πέρα όμως εκείνο το οποίο  πρέπει να καταγράψει κανείς  είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί μας  και προφυλακίστηκαν  για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα  στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη , έδειχναν ότι αποτελούσε μία επιλογή  από την πλευρά του Ερντογάν , που αναμφισβήτητα εντάσσονταν στην επιθετική ρητορική όσο και στην πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη από την πλευρά της γείτονας χώρας.
 
 
Ερωτηθείς για το εάν η χώρα μας θα επαναπροσδιορίσει  τη στάση της αναφορικά με τις εντολές που δόθηκαν πρόσφατα από το ΓΕΕΘΑ για το πάγωμα των  Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο ΑΝΥΕΘΑ, τόνισε:
 
 
----Η στιγμή που αποφασίσθηκε η διακοπή των συγκεκριμένων σχέσεων , ήταν η στιγμή που έτσι έπρεπε το ΓΕΕΘΑ να ενεργήσει, προφανέστατα με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας. Από κει και πέρα στη βάση των εξελίξεων ,νομίζω ότι πρέπει να αναμείνουμε τα πράγματα όπως θα εξελιχθούν, στη βάση όσων προανέφερα, δηλαδή  ότι είναι θετική η εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, αναφορικά με τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν οι διαφορετικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη , ήταν στο πλαίσιο κάποιου κυβερνητικού σχεδιασμού και συνεννόησης, «με δεδομένο το μειλίχιο ύφος του ΑΝΥΕΘΑ», ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε:
 
 
----Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν υπήρξε καμία συναπόφαση. Δεν πρόκειται για  μία τυπικού χαρακτήρα μειλιχιότητα . Είχα και έχω τη βεβαιότητα ότι οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας  και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται σε ένα σημείο έντασης, χρειάζονται και ψυχραιμία και υπομονή  και την αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που μπορούν να φέρνουν πραγματικό αποτέλεσμα.
 
 
Ερωτηθείς για το εάν θα συνεχισθούν ή ακόμη και εάν θα κλιμακωθούν οι πιέσεις της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε:
 
 
----Να καταγράψουμε και νομίζω ότι δεν το αμφισβητεί κανείς, ότι η χώρα  μας διεκδικώντας την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, λειτούργησε με μία σταθερή εξωτερική πολιτική, με δραστηριότητες στη βάση πολιτικών, δημοκρατικών  αρχών και αξιών. Και από την πρώτη στιγμή είπαμε  ότι η διεκδίκησή μας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση  το στοιχείο της οποιασδήποτε ανταλλαγής με τους τούρκους αξιωματικούς , οι οποίοι από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, πήραν άσυλο.
 
Για το θέμα των εννέα Κούρδων συλληφθέντων που κρατούνται στη χώρα μας και η Τουρκία τους κατηγορεί ως «τρομοκράτες», ο ΑΝΥΕΘΑ, υπογράμμισε:
 
-----Και  η απάντησή μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής και έχει αταλάντευτη την αναφορά της στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει το εθνικό, το ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.
  
 



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά