Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο, «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας: Μελλοντικές Στρατηγικές» στο Ζάππειο Μέγαρο‏


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου, Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα, Μελλοντικές Στρατηγικές (1st International Summit, Energy Security & Defence, Future Strategies)», το οποίο διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, από την DefenceNet Media.

 

Στο συνέδριο επίσης, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης.

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Παναγιωτόπουλου έχουν ως εξής:

 

            Στην Ελλάδα αυτήν την ώρα, ο λαός μας καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια Εθνικής σωτηρίας και Εθνικής ανασυγκρότησης, με επικεφαλής μία κυβέρνηση Συνασπισμού τριών κομμάτων, που έχουν Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

 

            Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας έχουν φανεί στον ορίζοντα. Έχουμε όμως, πολλή ανηφόρα μπροστά μας. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ανεβαίνεις σε ανηφορικά σκαλοπάτια, λαχανιάζοντας αν θέλετε, άλλα να ανεβαίνεις, παρά να βρίσκεσαι σε ελεύθερη πτώση με το κεφάλι προς τα κάτω,  όπως ήταν η χώρα πριν από λίγο καιρό.

 

            Έχουμε λοιπόν, δρόμο μπροστά μας, αλλά τον δρόμο αυτόν θα τον διανύσουμε με ενότητα και με ομοψυχία. Και θα τα βγάλουμε πέρα. Και η ανάκαμψη θα έρθει πολύ συντομότερα απ’ ό,τι πιστεύουν ορισμένοι και η νέα γενιά θα ζήσει τα επόμενα χρόνια σε μία Ελλάδα διαφορετική, απαλλαγμένη από τα σφάλματα, τις αβελτηρίες και τις παραλήψεις, που δημιούργησαν οι δικές μας γενιές.

            Όλα αυτά όμως, όπως σας είπα πριν, έχουν μία προϋπόθεση: Τη διατήρηση της Eθνικής ασφάλειας, της Εθνικής κυριαρχίας, της Εθνικής ακεραιότητας, της Eθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.

 

            Αυτά τα ύψιστα αγαθά, κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αποτελούν κομμάτι του Eλληνικού Λαού. Προέρχονται από τον κόσμο της εργασίας, από τα μικρομεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας.

 

            Σηκώνουν ένα τεράστιο ιστορικό βάρος, αλλά το σηκώνουν με υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια, με πίστη στο καθήκον, αποσυνδέοντας τα όποια προβλήματα της καθημερινότητας. Γιατί και αυτοί, όπως όλοι οι Έλληνες έχουν μία δύσκολη καθημερινότητα.

 

            Αποσυνδέουν αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας από την προσήλωση στο καθήκον, από την αφοσίωση στο Έθνος, από την προσήλωση στην αποστολή, που τους ανέθεσε το Έθνος, ο Ελληνικός Λαός, το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας…

 

            Αυτό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και πρέπει να είναι σημαία μας προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι είμαστε μία χώρα-κλειδί στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.

 

            Και ιδιαιτέρως, μία χώρα-κλειδί για το δυτικό σύστημα ασφάλειας, για το σύστημα ασφάλειας του Δυτικού Κόσμου, στον οποίο επιλέξαμε και θα συνεχίσουμε να ανήκουμε.

 

            Αυτό δεν είναι ισχυρισμός δικός μου. Είναι μία διαπίστωση, η οποία θεμελιώνεται στη γεωστρατηγική και στη γεωπολιτική θέση της χώρας.

 

                        Η Ελλάδα λοιπόν είναι μία χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από τη σημερινή προσωρινή δημοσιονομική και οικονομική κρίση. Και άλλοι τα έπαθαν αυτά και άλλοι θα τα πάθουν. Μιλάω για άλλες χώρες. Άρα, χαρακτηρίζεται διαχρονικά, διϊστορικά από το γεγονός ότι αποτελεί θέση-κλειδί για το παγκόσμιο σύστημα και ειδικότερα για το δυτικό σύστημα ασφάλειας στην περιοχή.

 

            Δεν θα μπορούσαμε όμως αυτό να το πετύχουμε, αν δεν είχαμε τις θυσίες του Ελληνικού Λαού και την προσφορά, σημαντικών ποσών πλέον από το υστέρημά του για τα θέματα άμυνας της χώρας και αν δεν είχαμε τόσο άξιες και αξιόμαχες Ένοπλές Δυνάμεις.

 

            Κάτι που αποδέχονται οι γείτονές μας, φίλοι και εχθροί. Κάτι που αποδέχονται οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, στον αμυντικό βραχίονα, στην  EDA (European Defence Agency), στον αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ούτω  κάθ’ εξής.

 

            Αυτό λοιπόν, το δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς, πρέπει να το αναβαθμίσουμε σε υπ’ αριθ. 1 στρατηγικό μας επιχείρημα.

 

            Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στη περιοχή που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις, βάσεις δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η βάση της Σούδας.

 

            Όποιοι σύμμαχοί μας πέρασαν από εκεί, έχουν τα καλύτερα λόγια να πουν για τις επιχειρησιακές και άλλες δυνατότητες της συγκεκριμένης βάσης, συνδυάζοντας τη διέλευση και παραμονή τους εκεί, με άλλα πράγματα που προσφέρει ο περιβάλλων χώρος της Ελλάδος: Τη φιλοξενία, το κλίμα, τη διατροφή, τη ζεστή και φιλική υποδοχή από τους κατοίκους, αλλά πριν από όλα, την εξαιρετική τους συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

            Να σας θυμίσω, ότι οι στενές πλέον σχέσεις συνεργασίας της χώρας μας με το Κατάρ -έχω την τιμή να ακολουθήσω τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι που θα κάνει τη Τρίτη και τη Τετάρτη- και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στο αμυντικό και το στρατιωτικό επίπεδο, με τη συγκεκριμένη μικρή χώρα, που αναπτύσσει όμως, ένα μεγάλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

            Όλα αυτά ξεκίνησαν από τη φιλοξενία των πληρωμάτων των πολεμικών αεροσκαφών Μιράζ της Καταριανής αεροπορίας, που έμειναν στη Σούδα, μετέχοντας στις συμμαχικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη  και οι σχέσεις αυτές αναπτύχθηκαν στη συνέχεια.

 

Κυρίες και κύριοι, είναι πάρα πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, κυρίως στο επίπεδο του Πρωθυπουργού. Θα τις δούμε να εξελίσσονται τους επόμενους μήνες. Οι μήνες μέχρι τα τέλη της Άνοιξης θα είναι πάρα πολύ σημαντικοί για όλα αυτά τα θέματα, τόσο στο επίπεδο του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου, αλλα και στο επίπεδο άλλων Υπουργείων που έχουν δεδομένη και αναπτύσσουν την εξωστρέφεια της χώρας.  Αλλά επιτρέψτε μου να πω, να μιλήσουμε και για το σπίτι μας και στο επίπεδο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι.

 

Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες οι οποίες θωρακίζουν την άμυνα και την Εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση ενός πλαισίου ασφάλειας, σταθερότητας, καλής γειτονίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία ανήκουμε.

 

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία της χώρας μας σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα που αφορούν την αρμοδιότητά μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδος, παρότι βρισκόμαστε σε περιόδους οικονομικής στενότητας,  προς άλλους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως για παράδειγμα τελευταία τη Γαλλία, οποία όπως ξέρετε έκανε μια νύξη προς τους ευρωπαίους συμμάχους να την συνδράμουν στην υπόθεση του Μάλι.

 

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που ανακοίνωσε και στην Αθήνα και στις Βρυξέλες -στις Βρυξέλες δια του Υπουργού των Εξωτερικών, στην Αθήνα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- ότι σε πρώτη φάση θα αποστείλουμε 3 εκπαιδευτές αξιωματικούς, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων αφρικανικών χωρών.

 

Η πολιτική μας όμως, δεν παρακολουθεί μόνο τις περιστάσεις και τα γεγονότα, κινείται σε ορισμένους βασικούς και ξεκάθαρους άξονες.  Και μιλάω για την πολιτική Εθνικής ασφάλειας της χώρας.

 

Ο πρώτος άξονας είναι η σύσφιξη των σχέσεών μας στο επίπεδο της Ευρώπης.  Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πέρα από τις όποιες διαφωνίες ή τις όποιες διαφοροποιήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα αμυντικής συνεργασίας και αμυντικής πολιτικής της χώρας μας.  Σε επίπεδο ισότιμο, φιλικό και παραγωγής συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, θετικών για την Ελλάδα.

 

Επίσης, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων αλλά και των σχέσεων στο επίπεδο του ΝΑΤΟ με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχω ξαναπεί δημόσια και θα το επαναλάβω και εδώ, ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε όλοι από το σύνδρομο του αντιαμερικανισμού το οποίο μας έπληξε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και μας έκανε εκ των προτέρων να είμαστε αρνητικοί σε πράγματα, που θα έπρεπε να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με την διαδικασία του διαλόγου και της πειθούς.

 

Συνεργάζομαι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζω τους λόγους, που πρέπει να είμαι κοντύτερά τους, δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι σώνει και καλά την πολιτική τους σε όλα τα επίπεδα. Έχω το δικαίωμα ή την υποχρέωση, επειδή διαφωνώ με τον φίλο μου και τον σύμμαχό μου να βγω και να το πω και θα το πω και στον ίδιο…

 

Άλλο αυτό όμως και άλλο η ανάγκη να σπάσουμε το κέλυφος του παραδοσιακού αντιαμερικανισμού, που ταλάνιζε τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Να έχουμε σαν κριτήριο μόνο το Εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, καμία άλλη προκατάληψη.

 

Όπως επίσης, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και αναπτύσσουμε ταχύτατα τις σχέσεις αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη της περιοχής μας, με κράτη της γειτονιάς μας, όπως το κράτος του Ισραήλ. 

 

Θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες αγκυλώσεις της Ελληνικής πολιτικής ζωής των τελευταίων ετών, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ.

 

Σας θυμίζω ότι το κράτος του Ισραήλ είχε αναγνωριστεί από την τότε Σοβιετική Ένωση, η οποία διατηρούσε Σύμφωνα προνομιακής στρατιωτικής συνεργασίας με αραβικές χώρες, που την περίοδο εκείνη μόλις είχαν βγει από εμπόλεμες καταστάσεις με το Ισραήλ. Η Σοβιετική Ένωση είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ και η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες που ηρνούντο να το αναγνωρίσουν.

 

Αυτό δεν σημαίνει, ότι ταυτιζόμαστε σε όλα με το Ισραήλ. Εκεί που έχουμε διαφωνία με τους φίλους μας θα βγούμε να το πούμε.  Αυτό σημαίνει φιλία και καλή συνεργασία. Αλλά επιμένω, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ είναι στρατηγική επιλογή μας. Δεν μας εμποδίζει όμως αυτό, να αναπτύσσουμε ακόμη περισσότερο και τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο.

 

Αυτό το άνοιγμα με το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν απομειώνει τον ρόλο της Ελλάδος στα Αραβικά κράτη. Έχουμε παραδοσιακές σχέσεις με τους Άραβες, δεν υπήρξαμε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη απέναντι στον Αραβικό κόσμο.

 

Υπήρξαμε πάντοτε φιλική δύναμη που έφερνε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, το εμπόριο, τον πολιτισμό στην περιοχή και αυτό έχει περάσει στο DNA των λαών αυτών.  Και το Ελληνικό Έθνος και αυτοί που το εκπροσωπούμε είμαστε σεβαστοί, είμαστε αποδεκτοί, είμαστε φίλοι για αυτούς τους λαούς.

 

Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήσαμε μία σειρά επισκέψεων στις χώρες αυτές. Έχουμε εντείνει τη συνεργασία των επιτελείων σε όλα τα επίπεδα. Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Κατάρ, σε λίγες βδομάδες θα είμαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ακολουθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, στα εξαιρετικά ανοίγματα που κάνει επ’ ωφελεία του έθνους στις αραβικές χώρες. Από ό,τι γνωρίζω ο Πρόεδρος σύντομα θα πάει στο Ιράκ και ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει μία σειρά επισκέψεων στις χώρες του Αραβικού MAGREB.

 

Η Ελλάδα έχει ρόλο στην περιοχή, η Ελλάδα θέτει τις καλές της υπηρεσίες και είναι έτοιμη να διαμεσολαβήσει σε όλα τα επίπεδα για να λυθούν περιφερειακά προβλήματα, γιατί πιστεύει στην αποκατάσταση ενός πλαισίου σταθερότητας, ασφάλειας και καλής γειτονίας στην περιοχή.

 

Και η Ελλάδα, επίσης, καλεί τη γειτονική μας Τουρκία να προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον, που πρέπει να αποκαταστήσουμε, να σταματήσει τις παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας, διότι όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω κατά τη συνάντησή μου στις Βρυξέλες, τη διμερή συνάντηση, με τον Τούρκο συνάδελφό μου τον κύριο Ισμέτ Γιλμάζ, όλα αυτά που κάνει η Τουρκία δεν πρόκειται να της προσφέρουν τίποτα.

 

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και το δείχνουμε ξεκάθαρα να μην αφήσει σε κανένα το περιθώριο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Άρα, τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο, αποσταθεροποιούν το καλό κλίμα συνεργασίας, το κλίμα καλής γειτονίας και το πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

 

Εμείς θέλουμε ένα τέτοιο κλίμα, θέλουμε και την Τουρκία να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες και όταν υπάρχουν συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση τις καταγγέλλουμε. Λυπούμεθα και επισημαίνουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι εξ ολοκλήρου λανθασμένες.

 

Δυο τρεις σκέψεις ακόμα. Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν αφίσταται ούτε κατά ένα χιλιοστό από όσα έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι θα πραγματοποιήσει σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την περίοδο προ των εκλογών.

 

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τονίσουμε όλοι ότι είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος θα  σταθμίσει τα δεδομένα, τους συσχετισμούς, τις συγκυρίες, και θα υλοποιήσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, όταν πρέπει και τη στιγμή που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον της χώρας…

 

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιταχύνουμε το βήμα μας σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία δραστηριοποιείται και ανήκει η χώρα, να κάνουμε ουσιαστικό το ρόλο μας στις διεθνείς συμμαχίες.

 

Διότι το να τιμάς τις παραδοσιακές σου συμμαχίες δεν σημαίνει ότι έχεις κλειστές τις πόρτες και σε νέους παίκτες που είναι στην περιοχή. Το ότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στον δυτικό κόσμο δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοικτή την πόρτα της στην Κίνα, για παράδειγμα, όπως πολύ σωστά έκαναν οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας με τη συνεργασία με την Cosco ή στη Ρωσική ομοσπονδία για παράδειγμα με γενναία ανοίγματα που αφορούσαν ακριβώς συγκεκριμένα σχέδια και στον τομέα της οικονομίας και στους υπόλοιπους τομείς εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

 

Όλα αυτά, όπως σας είπα, απορρέουν από μία νέα αντίληψη αναβάθμισης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της χώρας την οποία πρέπει πρώτα από όλα να πιστέψουμε εμείς.

 

Μία τέτοια πολιτική εφαρμόζουμε, θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους, γιατί πιστεύουμε, κυρίες και κύριοι, ότι αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον του Ελληνικού Λαού άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά