Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και Βουλευτή κ. Βασίλη Οικονόμου μετά τη συνάντηση τους‏


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχτηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλη Οικονόμου, μετά από πρόσκληση του. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τη Βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, κα Μαρία Γιαννακάκη και τον Τομεάρχη Άμυνας της ΔΗΜΑΡ, Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, κ. Μισαήλ Κουγιουμτζίδη, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων και για θέματα εξοικονόμησης πόρων και περικοπής δαπανών από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Στη συνάντηση μετείχαν οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, , ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνης Οικονόμου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης  οι κύριοι Π. Παναγιωτόπουλος και Β. Οικονόμου προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία και στην πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την οποία απευθύναμε χθες προς τον Πρόεδρο, τον κύριο Κουβέλη, και σήμερα ήταν εδώ κοντά μας και είχαμε την ευκαιρία να πάμε σε βαθιά νερά, να τους δώσουμε στοιχεία, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά διαφωτιστικά για τη δουλειά που έχει γίνει εδώ επάνω προς τη σωστή κατεύθυνση νομίζω.

Είχαμε και εμείς όμως την τιμή να τους ακούσουμε. Μας κατέθεσαν στοιχεία που συγκροτούν την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την περικοπή των προϋπολογισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, προς τη σωστή κατεύθυνση επίσης.

Ανταλλάξαμε τα στοιχεία αυτά και ήδη τους εξέφρασα την δική μας βούληση να συγκροτήσουμε μία επιτροπή η οποία θα εργαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες ώστε να ενσωματώσει και τα στοιχεία αυτά στη συνολική πρόταση του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το ίδιο περιμένω να συμβεί και από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπως ανακοίνωσα ήδη, επικοινώνησα χθες με τον κύριο Βαγγέλη Βενιζέλο και στη συνέχεια με τον κύριο Μανιάτη και αναμένουμε να προσδιοριστεί η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επόμενη Δευτέρα.

Θέλουμε, με την ευκαιρία αυτή, να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι εδώ και δυόμιση μήνες έχει γίνει μια πολύ σκληρή δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την πολιτική ηγεσία, Υπουργό και Υφυπουργούς, τους κυρίους Καράμπελα και Ελευσινιώτη, από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην Εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή την ώρα για να βγει η χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα και να περάσει αλώβητη από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Όχι μόνο δεν αρνούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο δεν αρνείται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του 2009 με το σημερινό, θα διαπιστώσουμε ότι οι συνολικές περικοπές φτάνουν τα 2 δις ευρώ.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι όλα αυτά συνδυάζονται με τη διατήρηση του αξιόμαχου, τη διατήρηση μεγάλης αποτρεπτικής ικανότητας, και τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, διότι αυτές εγγυώνται την ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας, την Εθνική κυριαρχία και την Εθνική ακεραιότητα.

Αν δεν εγγυηθούμε αυτά τα αγαθά για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα, τότε ούτε οικονομική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, ούτε τουρισμός, ούτε οποιαδήποτε άλλη οικονομική ή κοινωνική δραστηριότητα.

Τον τελευταίο καιρό καταθέσαμε ένα ακόμη πακέτο περικοπών, το οποίο βγήκε από επίπονη δουλειά και από μεγάλη προσπάθεια και συνδυάζει περικοπές άμεσα εφαρμόσιμες, που ανέρχονται στα 517 εκατομμύρια ευρώ με τη διατήρηση, όμως, του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Σε αυτό το πακέτο, από τα 517 εκατομμύρια, τα 80 είναι περικοπές που αφορούν λειτουργικά έξοδα, τα 104 είναι περικοπές που αφορούν ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων και τα άλλα 333 εκατομμύρια ευρώ είναι εξοικονόμηση πόρων από τροποποιήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων προς τα κάτω. Δηλαδή γενναία μείωση της συνολικής δαπάνης, κούρεμα, ή μείωση των ποσοτήτων οπλικών συστημάτων που έχουν παραγγελθεί.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα προχωρούμε άμεσα στην κατάργηση πάνω από 50, σχεδόν 55 στρατοπέδων σε ολόκληρη τη χώρα. Τα στρατόπεδα κλείνουν, οι μονάδες συμπτύσσονται όχι άτακτα και πρόχειρα, αλλά όλα αυτά με βάση τη νέα δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια, τα κέντρα νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα, που ξεπερνούν τα 20, μειώνονται από 9 έως 15. Αποσύρονται 11 παλαιά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 47 παλαιά πολεμικά αεροσκάφη.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την μείωση των εισακτέων κατά 30% στις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλες τις σχολές, και τη μείωση του αριθμού των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τονίζω, όλα αυτά όμως με μία βασική προϋπόθεση, ότι δεν μειώνεται σε τίποτα η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Θεωρούμε ότι και αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα ικανά να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην Εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και ο Πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Πρόκειται για ένα οικονομικό πόλεμο διαφορετικού είδους. Οικονομικό πόλεμο της χώρας με τις αγορές, τον οποίο πιστεύουμε ότι η χώρα θα μπορέσει να κερδίσει.

Και θεωρούμε ότι η συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική και αποτελεσματική.

Ευχαριστώ και πάλι τον κύριο Βασίλη Οικονόμου, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την κυρία Γιαννακάκη, Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον κύριο Κουγιουμτζίδη, Τομεάρχη Άμυνας της ΔΗΜΑΡ και Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, για την εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που είχαμε.

Και τονίζω και πάλι ότι η δική μας πρόθεση και εντολή μου είναι αυτή, οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο των προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει.

Πρέπει να τονίσω ότι αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλους όσους υπηρετούν και εργάζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, άνδρες και γυναίκες, το ένστολο προσωπικό αλλά και το πολιτικό προσωπικό κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε μία δύσκολη καθημερινότητα, φέρνουν σε πέρας το έργο τους και το καθήκον τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι παρόλο που έχουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα έχουν αποσυνδέσει την επιτέλεση του καθήκοντός τους από κάθε δίκαιη, αν θέλετε, γκρίνια ή διαμαρτυρία για τα προβλήματα τα μισθολογικά και τα προβλήματα των οικονομικών απολαβών.

Αλλά αξίζει να αναφέρουμε για μία ακόμα φορά ότι όπως και ο υπόλοιπος Ελληνικός Λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ένα κομμάτι του Ελληνικού Λαού, αυθεντικό κομμάτι του, έχουν υποστεί μέχρι σήμερα μισθολογικές περικοπές οι  οποίες σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζουν το 30%.

Έχει σημασία, λοιπόν, να ξέρουν οι συμπολίτες μας όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε αυτό το κομμάτι του Ελληνικού Λαού.

Να ευχαριστήσω και πάλι τους Υφυπουργούς για τη συμβολή τους στην πολύτιμη προσπάθεια που έχει γίνει αυτούς τους δυόμισι μήνες. Και να ευχαριστήσω και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί δούλεψε πολύ μαζί μας, με την πολιτική ηγεσία, τους τελευταίους δυόμισι μήνες για να γίνουν περικοπές απαραίτητες, για να μπορέσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει την μεγάλη συνεισφορά που θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών, που είναι τόσο κρίσιμη, για να μπορέσει η χώρα να βγει από τις συμπληγάδες και τα οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και για να συνδυάσουμε ταυτόχρονα αυτές τις περικοπές με την διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό, την πολιτική ηγεσία και τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την πρόσκληση για να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας για το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί αυτή την περίοδο τη χώρα μας και ειδικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με τις περικοπές δαπανών για την διετία 2013-2014.

            Θέλω και εξέφρασα ξανά την ικανοποίηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Κουβέλη και τη δική μας βέβαια για την πρωτοβουλία του Υπουργού να γίνει αυτή η ενημέρωση.

Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων γιατί πρέπει όλες και όλοι να συναισθανθούν το πρόβλημα πόσο μεγάλο είναι και να συνεισφέρει ο καθένας όσο του αναλογεί στην προσπάθεια την κοινή, την εθνική προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή.

Εμείς ακούσαμε με προσοχή τις αναλύσεις και την ενημέρωση που μας έκανε η πολιτική ηγεσία, ο κύριος Υπουργός αλλά και οι αρχηγοί για τα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τη συνεισφορά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή τη συνολική προσπάθεια. 

Τα 500 και πλέον εκατομμύρια που είναι στο πακέτο αυτό των 11,5 δισ. είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό που πρέπει να κυριαρχεί και που είναι πολύ βασικό και για εμάς είναι κάθε περικοπή στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχει αντανάκλαση στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο και πολύ βασικό να μην πληγούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το αξιόμαχό τους και για την προοπτική της πατρίδας μας.

Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις. Πρέπει να ομολογήσω ότι είδαμε με πολύ θετικό τρόπο τις προτάσεις και την επεξεργασία και τη δουλειά που έχει κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κύριος Υπουργός.

Νομίζω ότι είναι σε πολύ θετικό δρόμο. Έχουμε κάνει και εμείς κάποιες προτάσεις και πιστεύω ότι η επιτροπή που είπαμε θα τις συνεκτιμήσει και θα τις αξιολογήσει. 

Για εμάς είναι κρίσιμο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα εν προκειμένω των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε ό,τι κερδίσουμε από τα λειτουργικά έξοδα να το κερδίσει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο Έλληνας πολίτης που δεινοπαθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια από μια σκληρή πολιτική, η οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι μας είναι ευχάριστη αλλά τέλος πάντων. Σήμερα καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε.

Πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, η πατρίδα μας η ίδια καλείται να την αντιμετωπίσει θα έλεγα, ως μια τελευταία ευκαιρία για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη αλλά και να κρατάμε αυτό το επίπεδο ζωής και πολιτικής και πολιτειακής λειτουργίας.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένετε στην πρόταση για απόσυρση αρμάτων, στο πακέτο προτάσεων που κάνετε, και πόσα θα εξοικονομήσετε πιστεύετε παραπάνω από τη δουλειά που έχουν κάνει στο Υπουργείο με τις δικές σας προτάσεις;

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σας ξαναλέω, μέσα από την ενημέρωση που λάβαμε έχει κάνει μια αξιόλογη δουλειά. Οι προτάσεις που λάβαμε και η ανάλυσή τους είναι σε θετικό δρόμο.

            Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων να γίνει κάτι καλύτερο. Δηλαδή, πήραμε μια πρόταση για το κλείσιμο στρατοπέδων ή για τον περιορισμό παλαιού υλικού. Είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

            Είναι εδώ τα επιτελεία, είναι εδώ ο Υπουργός, για να αξιολογήσει με τις πιο ειδικές γνώσεις και τις υπηρεσίες που έχουν, αν η πρότασή μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Πάντως για εμάς είναι πολυτέλεια σήμερα

 -όχι στο δίλημμα βούτυρο για κανόνια- αλλά το να κρατάς κανόνια τα οποία δεν έχουν να κάνουν και τίποτα.

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά