Η εντολή απεγκατάστασης δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς η έκταση 12 στρεμμάτων συνιδιοκτησίας του Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Οικονομικών, εντός της οποίας βρίσκονται οι 16 κατοικίες, παραχωρείται στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που διαμένουν στα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) της «Αγίας Φωτεινής», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ενημερώθηκαν ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να αφήσουν τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούν. 

Η εντολή απεγκατάστασης δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς η έκταση 12 στρεμμάτων συνιδιοκτησίας του Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Οικονομικών, εντός της οποίας βρίσκονται οι 16 κατοικίες παραχωρείται στον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, εντασσόμενος στο ευρύτερο Σχέδιο Ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης.  

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, με απόφαση του υπουργείου Άμυνας παραχωρήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης το «Πάρκο της Ανθοκομικής»  που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως, με τη μορφή της επέκτασης του χρησιδανείου για ακόμη 15 χρόνια.

Η ανακοίνωση των αποφάσεων για την παραχώρηση των εκτάσεων έγινε κατά την πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Μάλιστα το πρακτικό της απόφασης για την επέκταση του χρησιδανείου για το  Πεδίο του Άρεως παρέδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόμου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη. 

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων οι υπηρετούντες στον Ελληνικό Στρατό, στην πλειονότητά τους αξιωματικοί με οικογένειες, ενημερώθηκαν με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού που τους κοινοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου, ότι πρέπει να αδειάσουν τα διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Στο ίδιο έγγραφο προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου ύψους 500 ευρώ για κάθε μήνα που θα διέμεναν στα ΣΟΑ, χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια. Επιπλέον θα καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των 400 ευρώ ανά δικαιούχο για «έξοδα μετεγκατάστασης». 

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που διαμένουν στα συγκεκριμένα οικήματα κάνουν λόγο στη Voria.gr για μια τετελεσμένη απόφαση, για την οποία ενημερώθηκαν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, η οποία, όπως λένε, αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. 

Σημειώνουν δε πως καλούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες να αναζητήσουν νέο διαμέρισμα σε μια πόλη όπου υπάρχει έλλειψη στέγης. 

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η επιδότηση ενοικίου των 500 ευρώ δεν επαρκεί καθώς αφενός οι τιμές έχουν εκτοξευθεί αφετέρου για την εκμίσθωση νέου διαμερίσματος θα πρέπει να καταβάλουν δύο ενοίκια (το ένα ως εγγύηση) και επιπλέον να πληρώσουν τα έξοδα του μεσιτικού γραφείου. 

Image

 

Όπως αναφέρει στη Voria. gr ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Σαρρής, «η ιδιορρυθμία των ΣΟΑ της «Αγίας Φωτεινής» είναι ότι ανήκουν και στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Έχει γίνει παραχώρηση από το υπουργείο προς την ΔΕΘ και τον δήμο Θεσσαλονίκης».

Προσθέτει ακόμη πως πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο να βρει κάποιος σπίτι στη Θεσσαλονίκη και για αυτό τον λόγο η Ένωση, όπως λέει, ζήτησε από το υπουργείο να δοθεί μια παράταση. 

«Ο κανονισμός στέγασης προβλέπει μεν την αποχώρηση των δικαιούχων εφόσον ζητηθεί από την υπηρεσία, δεν είναι δηλαδή όπως η μίσθωση ενός διαμερίσματος από ιδιώτη σε ιδιώτη, ωστόσο δεν είναι ηθικό να γίνεται κατά αυτόν τον τρόπο» υπογραμμίζει ο κ. Σαρρής,

Επιπλέον δίνει και μια μεγαλύτερη διάσταση λέγοντας πως γενικά υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη στέγης για όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και μένουν στη Θεσσαλονίκη. «Ήδη έχουμε λίγα σπίτια και τώρα παραχωρούν και αυτά. Είπαν ότι στο στρατόπεδο Νταλίπη θα ανεγερθούν νέα ΣΟΑ, αλλά μέχρι τότε τι γίνεται; Επίσης ακόμη δεν έχουν παραληφθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας εξαιτίας κάποιων κολλημάτων τα περίπου 80 διαμερίσματα που προβλέπονταν να δοθούν ως αντάλλαγμα από τον Δήμο Παύλου Μελά για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απόφαση που χρονολογείται από την εποχή όπου υπουργός ήταν ο Πάνος Καμμένος».

Το προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη φτάνει τις 4.500 άτομα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σαρρή οι κατοικίες του στρατού επαρκούν για να στεγάσουν μόλις το 10% αυτών.

«Δίνουμε χώρους αλλά δεν παίρνουμε πίσω», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλονίκης. 

Να σημειωθεί ότι αυτές οι κατοικίες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Τα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών, τα Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υποξιωματικών (ΣΟΜΥ) και τα Στρατιωτικά Οικήματα ΕΠΟΠ (ΣΟΕΠΟΠ), ενώ  αρμόδια για την λειτουργία τους είναι η Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. 


Voria.gr