Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV 100 και την δημοσιογράφο Μαρία Μουστάκα

 






Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV 100 και τη δημοσιογράφο Μαρία Μουστάκα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Για την αξιοποίηση τριών Στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν στην ατζέντα των συναντήσεων με τους Δημάρχους Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά

 

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο ο Υπουργός κ. Δένδιας όσο και εγώ έχουμε θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος αφενός των τοπικών κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα και των στελεχών μας. Προχωρούμε σε μια αξιοποίηση που ωφελεί το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά βεβαίως και το κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν «χαρίζονται ή εκποιούνται» ακίνητα.

 

Είχα τη χαρά να επισκεφθώ τον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, όπου κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης, μεταξύ άλλων, του Στρατοπέδου Παπακυριαζή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου. Εξέφρασα τη θετική προδιάθεση από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά κυρίως από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δοθεί μία λύση. Υπάρχει μία πρόσθετη δυσκολία, διότι όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, συνήθως αναφερόμαστε σε ανενεργά και μη επιχειρησιακά αναγκαία στρατόπεδα. Το στρατόπεδο Παπακυριαζή είναι αυτή τη στιγμή ενεργό. Ωστόσο, εξετάζουμε πώς μπορεί ένα μέρος αυτού να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, βεβαίως με το αντίστοιχο αντιστάθμισμα προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

 

Για την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

 

Όσον αφορά το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, πρόκειται για ένα μεγάλο στρατόπεδο περίπου 640 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη αποδοθεί στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πανεθνικής εμβέλειας, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για το χώρο της Υγείας και θα ωφελήσει σημαντικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος. Για την υπόλοιπη έκταση κάναμε μια πρώτη συζήτηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, ώστε να υπάρξει μια αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο. Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πλευράς του Δήμου. Είμαστε και εκεί στο τελικό στάδιο και θεωρώ, με βάση και αυτά που άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά και από τον κ. Δήμαρχο, ότι πρόκειται για υπόθεση ολίγων ημερών, προκειμένου να επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα.

 

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις σχέσεις με την Τουρκία

 

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου 3 με 4 χρόνια ένα γιγάντιο πρόγραμμα για την εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα, και αέρα. Η αυξημένη αποτρεπτική ισχύς μάς δίνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε στην περιοχή και αυτή είναι η καλύτερη διασφάλιση για τα εθνικά μας δίκαια. Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία, θα διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο αφιερώνουμε περισσότερα, προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. Βέβαια, υπάρχει μια γενικότερη θετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα. Και αυτή μάλιστα μπορεί να αποτυπωθεί σε μια σειρά από παράγοντες. Βλέπετε, για παράδειγμα, ότι φέτος υπήρξαν αυξημένες τουριστικές ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έχουμε, θα μπορούσα να πω, μια καλύτερη συνεννόηση σε ζητήματα όπως είναι το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, οριοθετημένες θα έλεγα. Δηλαδή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Παλαιότερα ήταν κυρίως η υφαλοκρηπίδα, τώρα είναι και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σταματούν εκεί. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση προφανώς δεν πρόκειται να ανοίξει.

 

Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της Υγείας, καθώς και τη λειτουργία της ΔΙΚΑΦΚΑ

 

Πέραν της βασικής αποστολής των στελεχών μας που είναι η προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και το δικαίων της Πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχρονικά έχουν ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Ήδη φέτος που καταγράφηκε ρεκόρ πυρκαγιών, περίπου 4.000 από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα, τόσο από αέρος όσο και επί του εδάφους, προληπτικά με τα περίπολα τις ημέρες που υπήρχε «κόκκινος» και «πορτοκαλί» συναγερμός, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Να θυμίσω ότι έχουμε ιδρύσει μια καθετοποιημένη δομή, τη ΔΙΚΑΦΚΑ, που επιλαμβάνεται αυτών των περιστατικών με πολύ γρήγορο τρόπο, η οποία λειτούργησε με έναν αρκετά αποτελεσματικό τρόπο και θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο παραμένει, εξάλλου, ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Παρατάυτα, θα τολμήσω να πω ότι φέτος οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν έναν βασικό πυλώνα για την Πολιτική Προστασία, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αποτελεσματικότητα. Όπως ανέφερα, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, με τα περίπολα που έβγαιναν στο έδαφος και τα εναέρια μέσα που διαθέσαμε, όσο και καταστολής, όπου χρειάστηκε, είτε για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών είτε με μηχανήματα από το μηχανικό μας. Και βεβαίως θα είμαστε παρόντες σε οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο υπάρξει κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου. Αναφορικά με τον τομέα της Υγείας, τη φετινή χρονιά, εκατοντάδες στελέχη μας στελεχώνουν πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας τυχόν κενά στο εθνικό σύστημα υγείας, δεκάδες στρατιωτικοί γιατροί έχουν διατεθεί σε νοσοκομεία κυρίως της Βορείου Ελλάδος, ενώ και οπλίτες μας γιατροί υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου.

 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά