Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, στην ΕΡΤ 1 και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το προσφυγικό και για τον έλεγχο των κονδυλίων:
Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον έλεγχο των κονδυλίων με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κωσταράκου, ο οποίος μίλησε για 1,6 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι για μέχρι το 2021. Δόθηκαν απαντήσεις και από τον κ. Βίτσα, δηλαδή τι κονδύλια έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει. Ως προς το σκέλος των κονδυλίων που διαχειρίστηκε το ΥΠΕΘΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες συμβάσεις και είναι συγκεκριμένος ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκαν. Από την ώρα που ανέλαβα καταφέραμε σε ταχύτατο χρόνο, με τη συνεργασία της διαχειριστικής αρχής, να προχωρήσουν οι συμβάσεις που αφορούν το ΚΥΤ της Μόριας. Το ίδιο ισχύει και για τη σίτιση και τη διόρθωση γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν σε ορισμένα ΚΥΤ. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που να αφορά το σύνολο της διαχείρισης. Το αν έχει γίνει κάποιο λάθος στην όποια διαδικασία, αυτό είναι άλλο πράγμα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για διαδικασίες οι οποίες είναι πάρα πολύ αυστηρές. Υπάρχει έλεγχος ο οποίος γίνεται πάντα και συστηματικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:
Επ’ ουδενί δεν θέλω να απαξιώσω τη συμβολή των ΜΚΟ, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν οι ροές ήταν πάρα πολύ έντονες. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Στο όνομα του ανθρωπισμού πολλές φορές παίζονται και παιχνίδια. Σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται από την ΕΕ, αυτό γίνεται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και από εκεί πηγαίνουν στις ΜΚΟ. Εμείς δηλαδή δεν διαχειριστήκαμε χρήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτά τα ποσά, όμως έχουμε τη δυνατότητα ελέγχων. Υπάρχουν περιπτώσεις δικών μας ελέγχων σε ΜΚΟ και οι υποθέσεις αυτές έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.
Για την εικόνα στη Μόρια και το προσφυγικό:
Στο προσφυγικό σαν ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να μην επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία οι απόψεις της Χρυσής Αυγής. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχαμε τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι μια απάντηση στην ακροδεξιά ατζέντα που μπαίνει στην Ευρώπη και η οποία υιοθετεί την επικίνδυνη αντίληψη της προώθησης των ακροδεξιών απόψεων για να μην ενισχυθούν τα κόμματα της ακροδεξιάς.
Θεωρούμε ότι έχει σημασία να χτυπηθούν οι διακινητές, να εξευρωπαϊστούν οι διαδικασίες ασύλου και κυρίως να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές, να σταματήσουν δηλαδή οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι.
Για τον πατριωτισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις:
Ο πατριωτισμός έχει διαφορά από τον εθνικισμό και την εθνοκαπηλεία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση και έχουμε συμβάλλει και εμείς σε αυτό σαν πολιτικός φορέας. Το δόγμα τους είναι η διατήρηση της ειρήνης, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας. Είναι προς τιμή του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι σε δύσκολή οικονομική περίοδο διατήρησαν το αξιόμαχο και εξασφάλισαν τη σταθερότητα μη επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να διανοηθεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παράλληλα παρουσιάζουν τεράστιο κοινωνικό έργο που γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί τα αναδρομικά. Προφανώς θα πρέπει να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περαιτέρω, όπως και το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου