Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Διαμορφώνουμε πέντε καινούργια κέντρα φιλοξενίας και έχουμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος στον αέρα, που ολοκληρώνεται αύριο, όπου ζητάμε για ενοικίαση βιομηχανικούς χώρους, οι οποίοι δεν λειτουργούν και είναι κατάλληλοι για προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.500 θέσεις φιλοξενίας κενές στα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, ενώ στο Σκαραμαγκά θα κλείσουμε τη νέα φάση με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των οικίσκων. Στον Ελαιώνα διαμορφώνεται ένα καινούργιο κέντρο φιλοξενίας, το τρίτο. Επίσης διαμορφώνονται διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα συζητήσουμε και με την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία έχει ετοιμάσει ένα κέντρο φιλοξενίας, που πρέπει να μετατραπεί από κέντρο μετεγκατάστασης σε κανονικό κέντρων φιλοξενίας Σύριων, αφού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης. Ήδη προετοιμάζουμε και άλλα έξι.
Ως τώρα ένα κομμάτι στης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πάει καλά. Άλλα κομμάτια της συμφωνίας πηγαίνουν πιο καθυστερημένα, όπως είναι τα ζητήματα του ασύλου, τα ζητήματα της μεταφοράς προς τα πίσω. Η επαναπροώθηση προς την Τουρκία έχει να κάνει με τις διαδικασίες του ασύλου. Αφού έχουν υποβάλει όλοι αίτηση για άσυλο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί. Η αίτηση εξετάζεται εδώ. Η χρονική καθυστέρηση έχει να κάνει με την χρονική καθυστέρηση της τεχνικής βοήθειας που υπάρχει μέσα στη συμφωνία. Σε πρώτη φάση εξετάζονταν 40 αιτήσεις την ημέρα, επειδή είναι λίγοι οι άνθρωποι που τις εξετάζουν και πρέπει να γίνει σωστά η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7.500 άνθρωποι στα νησιά, οι οποίο έχουν κάνει αίτηση. Ήδη με την καινούργια βοήθεια ο αριθμός των αιτήσεων που εξετάζεται έχει αυξηθεί στις 100 την ημέρα. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί θα υπάρχει σοβαρή πίεση στα νησιά.
Αν ζητούσε κάτι από τους εταίρους μας σήμερα θα ήταν να στείλουν γρήγορα τους ανθρώπους και να ξεκινήσουν την μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Αυτή έχει μεγάλη σημασία, γιατί δίνεται το σήμα ότι από ‘κει θα αρχίσει η μετεγκατάσταση και βέβαια θα ξεκινήσει και από την Ελλάδα.
Μιλάμε για 2.500 υπαλλήλους που είναι της Φρόντεξ και 500 που είναι ειδικοί για τα ζητήματα του ασύλου, από αυτούς έχουν έρθει γύρω στους 60 ενώ θα έπρεπε μέχρι στιγμής να έχουν έρθει 158.
Για την Ειδομένη, ο σχεδιασμός μας, λέει ότι θα ανέβει τις επόμενες ώρες ένα κλιμάκιο με μεταφραστές, με ανθρώπους από τις ομοσπονδίες των μεταναστών και των προσφύγων, ώστε να αρχίσει να αδειάζει. Το ζήτημα της σιδηροδρομικής γραμμής είναι ένα άλλο θέμα το οποίο είναι εξίσου σοβαρό. Πρέπει να κατανοήσουν και οι πρόσφυγες ότι είμαστε μια χώρα που τους φιλοξενεί. Δεν κλείσαμε εμείς τα σύνορα. Και με βάση και τη συνθήκη της Γενεύης, ο κάθε ένας που βρίσκεται σε μια χώρα, υπόκειται στους νόμους της χώρας. Μερικές φορές η πληροφόρηση που λαμβάνουν είναι ότι αν το παλέψουν θα ανοίξουν τα σύνορα. Η αλήθεια είναι ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Το συμφέρον τους είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.
Με το ζήτημα της αξιολόγησης γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Θεωρούμε σαν κυβέρνηση ότι έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, με όλα αυτά που περιέχει, σκληρά μέτρα κλπ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πέραν της συμφωνίας, γιατί κάποιος από τους συμμετέχοντες στην αξιολόγηση κάνει μια θεώρηση με προβολή στο έτος 2018. Μη ξεχνάμε όταν συζητάμε για αξιολόγηση, πως αυτή είναι η πρώτη αξιολόγηση και θα έρθει και η δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε μια εμπειρία. Άρα το αν χρειάζονται ή δεν χρειάζονται νέα μέτρα φαίνονται σε εκείνο το επίπεδο, θα φανεί όταν έρθει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτά κάθε φορά πρέπει να βλέπεις στην ώρα τους και όχι να λες, παίρνω μέτρα τα οποία ξεκινάνε το 2018 και αν τα καταφέρω πριν, τότε τα παίρνω πίσω. Θυμηθείτε το καλοκαίρι όπου η προβολή έλεγε ότι θα έχουμε ύφεση 2,5% και είχαμε 0,3%. Γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή και το γεγονός της πιθανότητας, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, να υπάρξει Γιούρογκρουπ το οποίο θα κλείσει την πρώτη αξιολόγηση.
Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση και η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει το πακέτο εκείνο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η συμφωνία για 5,4 δις ευρώ για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξουν και κάποια μέτρα. Ήδη αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ανακοινωθεί. Μεσοσταθμικά αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση που δεν είναι ιδιαίτερα τεράστια, αλλά εγώ τη θεωρώ πάντα σοβαρή. Για τα χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 5 ευρώ το άτομο το μήνα και για τα υψηλότερα μπορεί να είναι 15 ή 20. Είναι φανερό, πως ό,τι παίρνεις σε φόρους, αφαιρείται από την κατανάλωση και χρειάζεται ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επιστραφούν στην οικονομία, αυτός είναι ο κύκλος. Για να πέσουν επιπλέον λεφτά στην αγορά χρειάζεται η αξιολόγηση αλλά στην αξιολόγηση έχουμε συμφωνήσει από το καλοκαίρι τι πρέπει να γίνει».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου