«Προστατευτικά Μέτρα» για τα στελέχη Ειδικής Καταστάσεως


Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στρατιωτικών
Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.)
 
Αρ. Πρωτ.: 9/2015
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pasysek.com
Άρτα, 27 Νοεμβρίου 2015
 
 

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο

ΚΟΙΝ  : ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτρη Βίτσα

             Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη  ΠΝ

             Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη

             Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη  ΠΝ

             Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση

ΘΕΜΑ: Άτομα Ειδικής Κατάστασης και η αντιμετώπισή τους

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

 

Όταν ακούγετε στα αυτιά μας, από κάποιους, ο όρος όπως «αναπηρία», «παραπληγικός», «κουτσός»,  «καρδιακός», «ψυχωτικός», «σχιζοφρενής» για όλους μας σημαίνει πάρα πολλά. Σε μια εποχή που όλη η Ελλάδα αναφέρεται με όρο «Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες», οι παραπάνω λέξεις θεωρούνται μέγιστη προσβολή. Είναι σαν γροθιά στο στομάχι του ανορθολογισμού και της ανθρωπομετρίας. Η αναπηρία είναι ανθρώπινη εμπειρία, ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής, στο επίπεδο του δημόσιου λόγου και όχι να χρησιμοποιείται ως βρισιά.

 

Ακόμα και σήμερα δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει επαρκώς. Το «αναπηρία» το έχουν σφετεριστεί όλοι, μέχρι το βαθμό της κακοποίησης. Το «αναπηρία» αυθαίρετα συνοδεύεται και από ένα εξίσου αυθαίρετο και ανέμπνευστο αριθμό που συμβολίζει το «ποσοστό» – που για τους γραφειοκράτες των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να λέει πολλά, άλλα για εμάς, το 67% ή το 80% ή το 40% δεν λέει τίποτα και όχι απλώς δεν μας λέει τίποτα, αλλά απωθεί όλους τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές και σε μεγάλο βαθμό περιοριστικές αναπηρίες και ανικανότητες.

 

Αυτά λοιπόν τα ζητήματα καθορισμού και αυτοκαθορισμού υφίστανται ακόμη πιο βάρβαρη κακοποίηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ντρεπόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και τον όρο «ΑΜΕΑ» γιατί φοβόμαστε μήπως αναφερθούν με προσβλητικές λέξεις για το άτομό μας. Η ευχή, η επιθυμία και η προσδοκία της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες κάποιας αναπηρίας είναι η αυτονομία και η ανεξαρτησία με την ευρύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική της έννοια.

 

Εμείς δεν θα σταθούμε ως ένας κοινός παρατηρητής. Θα συνεχίσουμε να επιδοκιμάζουμε την αποδοχή μας και να στηλιτεύουμε τις όποιες «κακές» συμπεριφορές. Θα είμαστε το αυθεντικό προϊόν του εσωτερικού διαλόγου που αναπτύσσεται στην κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες κάποιας σοβαρής κινητικής αναπηρίας ή ανικανότητας.

 

Θα σας παρότρυνα να ακούσετε το παρακάτω εξαιρετικό τραγούδι σε εκτέλεση Κώστα Χατζή, με τίτλο «Ο σακάτης»:

 

Όλοι γελούσαν στο χωριό με το Νικόλα τον κουτσό

Φαινόταν τόσο κωμικό το βάδισμά του, το πηδηχτό

 

Στα πανηγύρια από μακριά τα γλέντια στέκει και κοιτά

κι αν έρθει κάποτε σιμά, τον κοροϊδεύουν τα παιδιά

 

"Είσαι όλο σκέρτσο Νικολή, πως περπατάς σαν το πουλί

Για χόρεψέ μας κουτσουλή, και να γελάσουμε πολύ"

 

Κι όλοι γελούσαν στο χωριό με τον σακάτη, τον κουτσό

Φαινόταν τόσο κωμικό το βάδισμά του το πηδηχτό

 

Ήταν πανήγυρις θαρρώ τότε που σ’ όλο το χωριό

σκόρπιζε κέφι και χαρά, πριν έρθει εκείνη η συμφορά

 

Πιάνει τρικούβερτη φωτιά το σπίτι του άρχοντα Κανά

"Βοήθεια!" η γυναίκα του ζητά, "είναι στο σπίτι τα παιδιά!"

 

Κοιτάζοντ’ όλοι στο χωριό, μα κάνουν όμως τον κοριό

Πετιέται ξάφνου μια σκιά και χάνεται μες στη φωτιά

 

Σε δευτερόλεπτα ξανά γυρίζει με τα δυο παιδιά

 

Στην αγκαλιά του τα κρατά και περπατά μ’ ένα ρυθμό

είναι το βήμα το γνωστό, πάντα το ίδιο πηδηχτό

 

Τώρα κανείς απ’ το χωριό δεν κοροϊδεύει τον κουτσό

γιατί τα πόδια του αυτά, κρατούν λεβέντικη καρδιά.

Αυτά τα ζητήματα – συμπεριφορές, φτάνουν δυστυχώς καθημερινά στο Σύνδεσμο από πολλές περιοχές και μονάδες του Ελληνικού Στρατού ανά την Ελλάδα, τα οποία αφορούν τη συμπεριφορά κάποιων «ΜΗ» σκεπτόμενων συναδέλφων. Και λέμε μη σκεπτόμενων, γιατί δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε ότι νέοι άνθρωποι και πόσο μάλιστα άνθρωποι που φορούν τη δοξασμένη στολή του Έλληνα στρατιώτη, μιλούν και απευθύνουν το λόγο «υποτιμητικά» και μερικές φορές «ειρωνικά», σε συναδέλφους Ειδικής Κατάστασης. Σε ανθρώπους δηλαδή που η μοίρα της ζωής τους έπαιξε σκληρό παιχνίδι με την υγεία τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους που εύκολα ή δύσκολα θα κουβαλούν μια ζωή έναν σταυρό αυτοί και οι οικογένειές τους.

 

Για τους παραπάνω λόγους της συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων Ειδικής Καταστάσεως,  παρακαλούμε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως λάβει τα ανάλογα «Προστατευτικά Μέτρα», ώστε να μπορέσουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να σταθούν «Ηθικά – Ψυχικά» και να συνεχίσουν να τιμούν τη στολή του Έλληνα Στρατιώτη, νοιώθοντας ίσοι με αυτούς που ο Θεός τους δοξάζει και είναι υγιείς.

 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
 
 
 
Δημήτριος Χαλάστρας
ΕΜΘ Επχίας (ΜΧ-ΕΥ)
6937348052
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
 
 
Απόστολος Μαρκοστάμος
Ανθλγός (ΥΓ)
6976021133

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά