Τσουκαράκης: "Χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν χιλιάδες ένστολους"

Τσουκαράκης: "Χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν χιλιάδες ένστολους"

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Αντισυνταγματάρχης κ. Ανέστης Τσουκαράκης ανοίγει τα χαρτιά του στην Fmvoice και αναφέρετε στα θεσμικά, οργανωτικά , ασφαλιστικά, μισθολογικά θέματα που απασχολούν χιλιάδες ένστολους των Ενόπλεων Δυνάμεων.

Γράφει: Θάνος Ι. Ξυδόπουλος
Τι προσβλέπετε με την υπάρχουσα Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας;
«Ήδη τρέχουμε στον 11ο χρόνο από τότε που ξεκινήσαμε τη σωματειακή δραστηριότητα στο χώρο των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τα αποτελέσματα είναι σε όλους φανερά και αποδεκτά. Κινηθήκαμε εντός των ορίων που προσιδιάζουν στην ιδιαιτερότητα του χώρου, πειθαρχημένοι και συνετοί. Προσβλέπουμε, με την υπάρχουσα κυβέρνηση, στη θεσμική αναγνώριση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και τη δομή της, προς όφελος αφενός των στελεχών και αφετέρου των ίδιων Ενόπλων Δυνάμεων. Χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Ο χώρος είναι ευαίσθητος και πρέπει να υπάρχει προσοχή».
Θεωρείτε καθοριστική για την Ομοσπονδία σας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των αναδρομικών μειώσεων στους ένστολους;
«Από τις σημαντικότερες νίκες της Ομοσπονδίας μας ήταν η υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές μειώσεις που επέβαλλε με απόφασή του, καθ΄ εφαρμογή νόμου, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας. Η χαρά των συναδέλφων, που μέσα από τη δικαστική διεκδίκηση και νίκη είδαν την ανάγκη της συλλογικότητας αυτής της μορφής (σωματεία) ήταν το κάτι άλλο. Ήταν αυτό που ώθησε κατά εκατοντάδες να πλαισιώσουν τις Περιφερειακές Ενώσεις (μέλη της Ομοσπονδίας μας) και να εγγραφούν ως μέλη τους».
Κύριε Τσουκαράκη ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας σας;
Είναι πολλά αυτά για τα οποία πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τη λύση τους (είτε δικαστική είναι αυτή είτε θεσμική) που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε όπως:
« Πλήρη και ορθή υλοποίηση της προαναφερθείσας υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας που επέφερε ο ν.4093/2012, επαναφέροντας το μισθολογικό status στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε κατά 50% την υπόψη απόφαση, και για αυτό το λόγο το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επέβαλλε στο Υπουργείο Οικονομικών χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, το οποίο και καταβλήθηκε.
- Ενιαίο μισθολόγιο με νομοθετική ρύθμιση του επιδόματος παραμεθορίου και της υπερωριακής αποζημίωσης κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα ΣΑ και των δημοσίων υπαλλήλων.
- Άμεση αποκατάσταση της αδικίας που δημιούργησε ο ν.3865/2010 για τους συναδέλφους μας που κατετάγησαν τα έτη 1990-1992 και εκ νέου συζήτηση για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό πρόγραμμα όλων των στρατιωτικών, με ανάδειξη και επίλυση νομικών ασαφειών, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.
- Άμεση ακύρωση της υπουργικής απόφασης περί μεταθέσεων και θέσπιση νέας, βελτιωμένης με πραγματικά αξιοκρατικά κριτήρια και έλεγχο των παρανομούντων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των στελεχών μετά την 25ετία (ιδίως των χαμηλόβαθμων και αυτών που δεν ασκούν διοίκηση) και τοποθέτησή τους σε φρουρά συμφερόντων – προτίμησής τους.
- Υποχρεωτική συνυπηρέτηση στρατιωτικών με συζύγους εν γένει δημοσίους υπαλλήλους.
- Αναθεώρηση και βελτίωση του νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών.
- Αναθεώρηση και βελτίωση του νομικού καθεστώτος περί καταστάσεων των στρατιωτικών.
- Βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων μας Εθελοντών Μακράς Θητείας.
- Ωράριο (και ειδικό ωράριο) εργασίας με διευκολύνσεις κατά περίπτωση και την ισχύουσα νομοθετημένη ανάπαυση.
- Αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού επιδόματος στα νέα μισθολογικά δεδομένα.
- Ισχύς ταξιδιωτικών εγγράφων των στρατιωτικών ταυτοτήτων.
- Άδεια ανατροφής τέκνου για στρατιωτικούς με συζύγους που δεν εργάζονται και επέκταση της ήδη θεσμοθετημένης όμοιας μέχρι το τέκνο να γίνει 6 ετών.
- Επέκταση των προνομίων σε στρατιωτικούς που με δικαστική απόφαση είναι συμπαραστάτες σε ΑΜΕΑ πλην των συζύγων και τέκνων».
 http://fmvoice.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά