Του: Χρήστου Αθανασούλη (Έφεδρου Πεζοναύτη)
Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο έλληνας πεζοναύτης, θα κληθεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία, σε μια σειρά από επίπονες και απαιτητικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν να δοκιμάσουν τα όρια της ψυχικής και φυσικής του αντοχής.
Από τις βασικότερες ασκήσεις είναι η ΤΑΜΣ ΔΡΟΜΕΑΣ, ή αλλιώς “Πορεία – Βολή”
Η ΤΑΜΣ ΔΡΟΜΕΑΣ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και των λοιπών σχηματισμών των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές κλπ) και είναι ίσως η πιο δύσκολη άσκηση από ψυχοσωματικής άποψης.
Κατά την εκτέλεση της ο μαχητής καλείται να καλύψει μια απόσταση όχι μικρότερη των 50 χιλιομέτρων με ατομικό οπλισμό, πλήρη επιχειρησιακό φόρτο βάρους 20-25 κιλών, και ρυθμό πορείας τέτοιο ώστε να του επιτρέψει να ολοκληρώσει την προσπάθεια μέσα σε 9 με 12 ώρες. Η δοκιμασία διεξάγεται κατά την διάρκεια της νύχτας και καταλήγει πάντα στο οικείο πεδίο βολής όπου τα τμήματα εκτελούν βολές με ατομικό οπλισμό κατά σταθερού στόχου και βαθμολογούνται.
Σκοπός της διαδικασίας είναι να διαπιστωθεί η μαχητική ικανότητα και η σκοπευτική δεινότητα (marksmanship) του πεζοναύτη μετά από πολύωρη πορεία μετά φόρτου.
Η δοκιμασία διεξάγεται μία φορά το εξάμηνο και αρκετές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες με την πορεία του πρώτου εξαμήνου να διεξάγεται συνήθως μέσα στο φθινόπωρο έτσι ώστε να αυξηθεί οι πιθανότητα επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών κατά την εκτέλεση της άσκησης λόγω βροχής, υγρασίας και κρύου. Με αυτόν τον τρόπο το ήδη βεβαρυμμένο, από πλευράς φόρτου αλλά και μορφολογίας εδάφους, δρομολόγιο θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο αφού ο μαχητής θα αντιμετωπίσει το κρύο, και την λάσπη που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την πορεία του.
Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσβατα περάσματα, φυσικά εμπόδια, άσφαλτο αλλά και κακοτράχαλους δρόμους με διάφορες κλίσεις, – ανηφορικές ή / και κατηφορικές που δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του μαχητή.
Οι καταστάσεις είναι εξίσου δύσκολες- αν όχι δυσκολότερες – και κατά την διεξαγωγή της δοκιμασίας του δευτέρου εξαμήνου αφού οι λάσπες και το κρύο του φθινόπωρου αντικαθίστανται από τις δυσκολίες που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι και δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι υψηλές τιμές του υδράργυρου ανεξαρτήτως ώρας με τεράστιο αντίκτυπο στην επιπρόσθετη απώλεια ενέργειας και υγρών του μαχητή.
Ευχάριστη νότα στην όλη προσπάθεια είναι η παρουσία των ΣΤ.Ε.Κ (ΣTαθμών Ελέγχου Κινήσεως) κατά την διάρκεια της διαδρομής που επιτρέπουν στους πεζοναύτες να κάνουν ένα διάλλειμα, 15 -20 λεπτών, για να καταναλώσουν κάποιο φαγώσιμο που θα τους δώσει την χαμένη ενέργεια να συνεχίσουν.
Η δοκιμασία τελειώνει στο πρώτο φως της μέρας, με την άφιξη των ασκουμένων λόχων στο πεδίο βολής και την εκτέλεση της βολής ανά τμήμα. Σε αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό ο πρωτεύσας- από πλευράς βαθμολογίας- λόχος θα λάβει ηθική αμοιβή ή κάποια τιμητική άδεια.
Αυτή είναι η άσκηση θρύλος, την οποία καλούνται να εκτελέσουν και οι έλληνες πεζοναύτες αφού σαν σχηματισμός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Ειδικών Δυνάμεων.
Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί το προοίμιο μιας σειράς άρθρων σχετικά με τις ασκήσεις περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό εκπαίδευσης των ελλήνων πεζοναυτών. Σκοπός των άρθρων αυτών είναι η ενημέρωση των ατόμων που θα θελήσουν να ενταχθούν στην υπερήφανη ομάδα των σύγχρονων ελλήνων αργοναυτών.
Θαρσείν Χρή Παντού και Πάντα.
hellenicmarines.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου