Καμμένος: Πρώτος στόχος η εφαρμογή ΣτΕ και δεύτερος το επίδομα παραμεθορίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. 
 
Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Γιάγκος, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής είπε τα εξής:  
 
«Θα ήταν σχήμα οξύμωρο για εμένα να καλωσορίσω τους δύο Υπουργούς στο Υπουργείο τους. Απλώς, να τους ευχηθώ και να τους συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων τους.
 
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα για μια ακόμη φορά, να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε να με προτείνετε να αναλάβω τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ελπίζω να μη διέψευσα τις προσδοκίες σας. Μου δόθηκε έτσι η ευκαιρία να έχω φυσική παρουσία στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στο χώρο που υπηρέτησα 41 χρόνια.
 
Διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, το υψηλό επίπεδο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός, η μαχητική και ηγετική ικανότητα, η προσήλωση στο καθήκον και η πίστη στις αξίες και στις αρχές της Δημοκρατίας. Επίσης, το επίπεδο της μαχητικής ικανότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ υψηλό και αυτό φυσικά οφείλεται στο προσωπικό και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις δύσκολες καταστάσεις, επιλύει τα προβλήματα και ως εκ τούτου όλα λειτουργούν εύρυθμα.
 
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των κλάδων για τη στήριξη που είχα αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και να τους συγχαρώ για το τιτάνιο έργο που επωμίζονται. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τους τρείς Γενικούς Διευθυντές, για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία, ο καθένας στον τομέα του. Τέλος, να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του γραφείου μου και το προσωπικό που είχα στο Υπασπιστήριο.
 
Αποχωρώντας από το Υπουργείο, αποτίνω φόρο τιμής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους. Υπερβάλλοντας εαυτούς και πέραν του καλώς εννοούμενου καθήκοντος εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και προασπίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
 
Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο που ξεκινήσατε με πολύ μεγάλη επιτυχία».
 
Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας , Πάνος Καμμένος, είπε τα εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
 
Κύριοι Αρχηγοί,
 
Κύριοι Υπαρχηγοί,
 
Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι,
 
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες,
 
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
 
Κύριοι Διευθυντές,
 
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την υποδοχή. Θεωρώ ότι είναι ύψιστη τιμή να αναλαμβάνω πάλι τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα οποία μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Βίτσα και τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Ταφύλλη. Είναι σημαντικό ότι ανανεώσαμε τη λαϊκή εντολή. Ο ελληνικός λαός επέλεξε σοφά και διέταξε ουσιαστικά τη συνέχιση του έργου μας, ενός έργου που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και υλοποιείται υπό τις διαταγές των Επιτελείων.
 
Παραλαμβάνω από τον Υπουργό, τον κ. Γιάγκο, ο οποίος έχει περάσει πολλά χρόνια σε αυτό το Υπουργείο. Ήταν τιμή μας που αυτές τις ημέρες, ως υπηρεσιακός Υπουργός, διαχειρίστηκε τα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με απόλυτη δικαιοσύνη, ουδετερότητα και με ιδιαίτερη μέριμνα προς το προσωπικό. Το έργο μας συνεχίζεται, βάσει των κανόνων με τους οποίους ξεκινήσαμε, χωρίς να έχουμε πλέον μαζί μας τον Υφυπουργό, τον κ. Τόσκα, ο οποίος ανέλαβε το απέναντι Υπουργείο, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Θέλω να σας πω ότι θα συνεχιστεί το έργο που έχει κάνει ο κ. Τόσκας. Έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και θα ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συνδρομή του, όπως επίσης και των Επιτελείων - γιατί μαζί με τα Επιτελεία έγινε όλη αυτή η δουλειά - για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξοικονόμηση πόρων, την αλλαγή της δομής εκεί που χρειάζεται, προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλίσουμε πόρους, αλλά ουσιαστικά να κάνουμε πιο ευέλικτη τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ξεκάθαρα ότι δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Με γνώμονα, λοιπόν, το εθνικό συμφέρον και την καλύτερη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πράξουμε αυτό που πρέπει να πράξουμε, έχοντας πλέον μπροστά μας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μια φρέσκια λαϊκή εντολή για την επόμενη τετραετία. Θα συνεχίσουμε την πολιτική που χαράξαμε από την πρώτη στιγμή να ασκούνται οι αρμοδιότητες από τους Αρχηγούς και να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Σας εμπιστευόμαστε απόλυτα. Οι εποχές όπου οι κρίσεις γίνονταν από τα υπουργικά γραφεία τελείωσαν. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των προμηθειών.
 
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Διευθυντές που βρίσκονται εδώ, αλλά και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, διότι σε αυτό το διάστημα των έξι μηνών απέδειξαν ότι μαζί με την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και τη συνεργασία όλων των Επιτελείων, 19 υποθέσεις διαφθοράς έχουν πάει στην Εισαγγελία. Η διαφθορά χτυπήθηκε και θα συνεχίσει να χτυπιέται. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον σε αυτόν τον ιερό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά, όποιος και αν είναι αυτός, όπου και αν ανήκει, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.
 
Όταν ανέλαβα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είπα ότι ο πρώτος μου στόχος είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς, αυτούς τους έξι μήνες, παρότι κάναμε όλες τις ενέργειες, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με τη διασφάλιση των πόρων από τα εξοπλιστικά και την αποστολή μάλιστα των συγκεκριμένων κωδικών στο Υπουργείο Οικονομικών, είχαμε μία μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί έπρεπε να συνυπογράψουν. Παρ’ όλα αυτά στείλαμε την απόφαση στο Υπουργείο Οικονομικών και προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία ημέρα.
 
Πρώτος μας στόχος, λοιπόν, είναι αυτόν τον «ανοιχτό λογαριασμό» να τον τακτοποιήσουμε άμεσα.
 
Το δεύτερο είναι το θέμα των χρημάτων του επιδόματος παραμεθορίου. Το πρώτο που θα κάνω και η πρώτη υπογραφή που θα βάλω από σήμερα θα είναι για αυτό το θέμα. Πρέπει αυτά τα χρήματα να εξοικονομηθούν από οπουδήποτε αλλού. Θα κόψουμε οτιδήποτε άλλο υπάρχει, ακόμα και από το γραφείο του Υπουργού. Θα κοπούν τα πάντα και θα δοθεί άμεσα. Η πρώτη πράξη που θα υπογράψω θα είναι αυτή. Να δοθούν άμεσα τα χρήματα της παραμεθορίου.
 
Τρίτον, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με γνώμονα το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με δικαιοσύνη απέναντι σε όλους και σεβασμό προς τους ήρωες. Ελπίζω η Υπέρμαχος Στρατηγός και οι προστάτες Άγιοι των Σωμάτων να είναι κοντά μας και να μπορέσουμε για μια ακόμα μια φορά να παραδώσουμε το Υπουργείο, όταν θα το διατάξει ο ελληνικός λαός, με τη χώρα τουλάχιστον την ίδια, γιατί αυτή είναι υποχρέωση μας. Αν πω «αν όχι μεγαλύτερη» θα το καταγράψουν οι κάμερες και θα έχουμε άλλα θέματα. Τέλος πάντων, δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν τα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου, δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι ελληνικές μειονότητες οι οποίες υποφέρουν σε πολλούς τόπους του Ελληνισμού όπως στη Βόρεια Ήπειρο, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μικρά Ασία, τους Έλληνες του Πόντου.
 
Ανεξαρτήτως της όποιας πολιτικής ασκηθεί, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο γνωρίζετε ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, παρέχοντας βεβαίως οτιδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουμε την Κυβέρνηση, αλλά χρησιμοποιώντας και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το «κλειδί» για την επίλυση του προβλήματος, η επιστροφή των προσφύγων στις οικίες τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτές τις μέρες που πέρασαν έχουμε εξελίξεις στο θέμα, γιατί πλέον βλέπουμε και ιστορικούς αντίπαλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Ρωσία, να έχουν αρχίσει τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω ότι θα υπάρξει μία κοινή απόφαση προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες επιστροφής των προσφύγων.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας, είναι στην διάθεση της Συμμαχίας, αλλά και των άλλων φίλων χωρών, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να διαμεσολαβήσει και να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι με την νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και με την απόφαση για την απορρόφηση των μεταναστών με ποσόστωση μπορεί να υπάρξει ένας συγχρονισμός, στον οποίο εμείς θα συμβάλουμε, για να αποτραπεί πλέον η είσοδος των προσφύγων αλλά και των μεταναστών από τα νησιά.
 
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτος στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Σε μία περίοδο όπου η Μέση Ανατολή  και η Βόρειος Αφρική βρίσκονται ουσιαστικά σε αναφλεγόμενο τοπίο, είναι η χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα με συνεργασίες να ανοίξει ξανά και να ενισχύσει τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Έχουμε διεθνείς συνεργασίες για τις οποίες έχουμε ήδη εργαστεί σκληρά και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας, αλλά βεβαίως και η Στρατιωτική Ηγεσία και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Εμείς, θέλουμε να δούμε ξανά την ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΛΒΟ, αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αμυντικού υλικού να αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για να βγούμε από αυτή την κρίση.
 
Για τα θέματα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουμε εξασφαλίσει ότι η μείωση των 100 εκατομμυρίων για φέτος και του χρόνου θα είναι μόνο από την πώληση παλαιού υλικού. Εδώ, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ήδη έχει γίνει όλη η προετοιμασία, έχουμε ήδη προχωρήσει και σε συμβάσεις και σε συμφωνίες, δεν πρόκειται λοιπόν να μειωθεί ούτε κατά ένα ευρώ ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Να κλείσω διαβεβαιώνοντας ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ούτε κατά ένα άτομο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν μειωθεί κατά έναν, αυτός θα είμαι εγώ. Καλή συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ.
 
Κύριε Υπουργέ, θα σας χρειαστούμε κοντά μας. Θα χρειαστούμε τις συμβουλές σας και την εμπειρία σας. Μαζί με τους άλλους Αρχηγούς που έχετε υπηρετήσει την πατρίδα από καίριες θέσεις, πιστεύω ότι θα είστε οι καλύτεροι σύμβουλοι της Πολιτικής Ηγεσίας. Προσβλέπουμε λοιπόν στη συνεργασία σας
 
Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό, γιατί ήταν μία δύσκολη μάχη αυτή που δώσαμε επί ένα μήνα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους ότι την εντολή την οποία πήραμε, θα την τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, είπε τα εξής:
«Κύριε  υπουργέ, κύριε Γιάγκο θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνατε αυτό το, έστω μικρό, χρονικό διάστημα. Την παρακολούθησα από κοντά και παρά το ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν υπηρεσιακή, προλάβατε να βάλετε και τη δική σας ξεχωριστή πινελιά. Προσυπογράφω αυτό πού είπε ο υπουργός, ο κύριος Καμμένος, ότι  θα σας χρειαστούμε και στο παρόν και στο μέλλον και για τις συμβουλές σας και για τις γνώσεις σας και για τις δυνατότητές σας.
Κύριε αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριοι αρχηγοί των  Όπλων, στελέχη των  Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, κυρίες και κύριοι, είμαστε εδώ γιατί ο λαός μας τίμησε την ακάματη προσπάθεια, την ανταπόκρισή μας στο πατριωτικό καθήκον και τον συνεπή ευρωπαϊκό προσανατολισμό με βάση το ελληνικό πνεύμα. Μαζί όμως με την τιμή μας ανάθεσε και μια μεγάλη ευθύνη την οποία την αναλαμβάνουμε. Αναλαμβάνουμε δηλαδή να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Αναλαμβάνουμε να της δώσουμε, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τη θέση που της ανήκει και στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Κάθε υπουργείο έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, η αποστολή όμως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έλεγα ότι είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν θα προσθέσω κάτι σε αυτά που είπε ο κύριος Καμμένος. Θέλω να σας πω ότι στο μυαλό μας, πρώτα και κύρια, και με συγκεκριμένες ενέργειες, το πρώτο ζήτημα είναι η μέριμνα για το προσωπικό. Το δεύτερο είναι, με τη δική σας βοήθεια, η συνολική ανασυγκρότηση, αν είναι σωστή η λέξη, των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν όλη την ασφάλεια και όλη τη δύναμη αποτροπής, ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Δημοκρατία. Τη ζήτημα το βασικό, είναι να παραδώσουμε τη χώρα μας καλύτερη. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα.
Ένα κομμάτι, που αφορά συνήθως τις αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού, είναι τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής.  Μου έχει δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω πολλές φορές δημόσια, ότι για να κάνεις την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεσαι τρεις ανασυγκροτήσεις. Η μια είναι η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, η δεύτερη είναι  η συγκρότηση, γιατί δεν υπάρχει, του κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η τρίτη είναι η ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ώστε να μπορέσει να συμβάλει, με προϊόντα και υπηρεσίες, στην αύξηση της συμμετοχής της αμυντικής μας βιομηχανίας στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κεντρικό ζήτημα που το έχετε αντιμετωπίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Με λιγότερα χρήματα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε. Με τη φροντίδα ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να μη μειωθούν ούτε κατά έναν αλλά να αυξηθούν οι συμμετέχοντες.
Εδώ θέλω να πω ότι το ζήτημα της ανεργίας δεν θα λυθεί με φιλοδωρήματα αλλά με τη δημιουργία, στο σύνολο της οικονομίας, νέων θέσεων. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Μπορούμε να δώσουμε παραπέρα κοινωνικό πρόσημο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας, το κοινωνικό πρόσημο έχει να κάνει με την επιτέλεση του δικού τους καθήκοντος. Πρέπει να βοηθηθούν, όχι απλά να διατηρηθούν στο ήδη υψηλό επίπεδο, αλλά και στο να αυξήσουν τις δυνατότητές τους. Και αυτό είναι η κύρια κοινωνική τους προσφορά. 













Θα ήθελα να ευχηθώ καλή δουλειά σε όλους. Κουράγιο. Και βεβαίως, όπως συνηθίζεται εδώ, ωράρια δεν υπάρχουν. Υπάρχει το κεντρικό καθήκον. Περιμένει από μας πολλά η χώρα. Σας ευχαριστώ.»
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά