Σε δίκη παραπέμπονται 5 άτομα για μίζες από εξοπλιστικά

Σε δίκη παραπέμπονται 5 άτομα για μίζες από εξοπλιστικά 
Σε δίκη παραπέμπονται 5 άτομα για μίζες από εξοπλιστικά
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, για σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Με το βούλευμα τους οι εφέτες, αποδεχόμενοι αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, διατάσσουν να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οι: Ιωάννης Σμπώκος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Η υπόθεση αφορά διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TORM1, μέσω της εταιρείας CLAVIS, που κατά τη δικογραφία ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης -και εκτιμάται πως εξυπηρετούσε συμφέροντα του κ. Σμπώκου- και της οποίας τη διαχείριση φέρεται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη. Η επίμαχη εταιρεία φαίνεται να διακίνησε προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιρειών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο. Συνολικά στην CLAVIS φαίνεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, που κατά την ανακριτική έρευνα αποτελούν "αμοιβή" του κ. Σμπώκου, από τα περίπου 90 εκατομμύρια που φέρεται να δόθηκαν συνολικά ως "δώρα" για τα ρωσικά όπλα.
Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επίδικων ποσών έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο, τόσο από τον κ. Κάμαρη όσο και από τον κ. Γερμανό, με τον τελευταίο -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει επιστρέψει όλο το χρηματικό ποσό που του αποδίδεται, αρνούμενος πως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.
Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο επιχειρηματίας, με κομβικό ρόλο στην υπόθεση της αγοράς των αντιαεροπορικών όπλων από την ρωσική ΑΝΤΕΥ, Βλάσσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.
Με το βούλευμα διατάσσεται ο διαχωρισμός της δικογραφίας όσον αφορά τον Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών την περίοδο1999-2000, και η περεταίρω έρευνα από τον ανακριτή Διαφθοράς σχετικά με τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν πρέπει να δικαστούν οι πέντε κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, ενώ απάλλαξε από κάθε κατηγορία άλλους 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.

dikaiologitika
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά