Την επέτειο της θυσίας των τριών Ελλήνων αξιωματικών στα Ίμια τίμησε ο ΥΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρευρέθηκε σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αξιωματικών στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996, Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού, η οποία τελέστηκε στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα.
 
Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων Ναυτικής Αεροπορίας.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
 
 «Σεβασμιώτατε, συγγενείς των ηρώων που σήμερα τιμούμε, κύριοι εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Αρχηγέ του Πολεμικού Ναυτικού, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ναύτες, κυρίες και κύριοι.
 
Είναι μεγάλη συγκίνηση σήμερα να βρίσκομαι εδώ στη σεμνή τελετή, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής, σε αυτή τη συμβολική και ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Βέβαια, κύριε Αρχηγέ, αγαπητοί συγγενείς και φίλοι των γενναίων, θα πω ότι εμείς έχουμε ανάγκη περισσότερο αυτές τις εκδηλώσεις για να καταλάβουμε το μέγεθος της προσφοράς, για να καταλάβουμε τι τους χρωστάμε.
 
Άλλωστε τους ίδιους τους ήρωες, τους έχει τιμήσει η ιστορία και έχουν τη δόξα ότι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, γνωρίζουν να τιμούν τη μνήμη των γενναίων και ικανών στελεχών τους με τον δέοντα έπαινο και τον προσήκοντα σεβασμό. Το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε σε ήρωες, σε αυτούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, σε διατεταγμένη υπηρεσία.
 
Σε αυτούς που ο σύντομος βίος τους αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μία μακρά διαδρομή ήθους και παλικαριάς. Στο διάβα της πολυπόθητης ιστορίας μας, οι ηθικές αντιλήψεις, ο αξίες και τα ιδανικά είναι αυτά που μας έδωσαν την δύναμη να συνεχίζουμε και τη δυνατότητα να προσανατολιστούμε και να διακρίνουμε το ουσιώδες, να διακρίνουμε το κοινό καλό, να διακρίνουμε το πρέπον.
 
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κάποιοι θέλουν να υποστείλουν τις σημαίες, κάποιοι θέλουν να υποστείλουν τα λάβαρα, τα δοξασμένα με αίμα, κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε μνήμες, κάποιοι θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, οι εθνομηδενιστές, εκείνοι που θέλουν να καταργήσουν την πατρίδα, τη θρησκεία και οποιαδήποτε αξία και αρχή υπάρχει.
 
Σε κόντρα όλων αυτών, εμείς, εδώ, τιμούμε τους νεκρούς μας.
 
Τα ιδανικά αυτά της πατρίδας κατηύθυναν και τους τρεις σύγχρονους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, τον Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό, που έπεσαν στο βωμό της πατρίδας εκείνη τη βραδιά της κρίσης του 1996 στα Ίμια και έδωσαν το υψηλότερο τίμημα, την ίδια τους την ζωή.
 
Ο Χριστόδουλος, ο Παναγιώτης και ο Έκτορας και όλοι αυτοί που τιμούμε σήμερα εδώ, μας δείχνουν ποιος είναι ο δρόμος, αλλά και ο τρόπος για να κάνουμε την πατρίδα μας ισχυρότερη και την κοινωνία μας καλύτερη. Μας θυμίζουν και μας ορίζουν την αποστολή μας.
 
Είμαστε εδώ για το έθνος, είμαστε εδώ για τον ελληνικό λαό, για το σύστημα αξιών μας. Αυτά πρέπει να φυλάμε. Θέλουμε μία πατρίδα ελεύθερη, ένα λαό όρθιο, υπερήφανο και ένα σύστημα αξιών της πίστεως, της ψυχής και του ανατείνεσθαι.
 
Σε αυτό το στίγμα, που μας προσανατολίζει σε έννοιες όπως το καθήκον, το πρέπον, το εθνικό συμφέρον πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μία προσπάθεια που θα καταλήξει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Στην επαναπόκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας γιατί πέσαν ήρωες για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά κάποιοι άλλοι νόμισαν άλλες στιγμές ότι μπορούν να τις διαπραγματεύονται.
 
Χρωστάμε στους ήρωες και στις οικογένειές τους πολλά, γιατί ο πόνος είναι δυσβάστακτος και στα παιδιά και στις νεότερες γενιές. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα στην τύχη, στο κύλισμα του χρόνου. Θα καταβάλουμε συνεχείς προσπάθειες και θυσίες, μόνο έτσι θα επιταχύνουμε την προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας.
 
Τιμή και δόξα, λοιπόν, σε αυτούς που δεν γύρισαν πίσω, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μην μικρύνει η πατρίδα μας. Ευγνωμοσύνη σε αυτούς που πρόσφεραν και αναφέρομαι σε όλους τους εν αποστρατεία αξιωματικούς οι οποίοι εδέχθησαν τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη επίθεση η οποία θα αποκατασταθεί.
 
Ευγνωμοσύνη και θαυμασμό σε αυτούς που συνεχίζουν τη δοξασμένη και αξιοπρεπή αυτή πορεία. Δημόσιος έπαινος σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλους όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδος και στην εκτέλεση του καθήκοντος.
 
Και στο δύσκολο αυτό αγώνα, που προσφέρει τη συγκίνηση και την ικανοποίηση της αποτελεσματικής συμβολής στην άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας, δεν λείπουν δυστυχώς και εξαιρετικά ατυχή γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν και στην απώλεια ζωής. 
 
Αλλά στα Ίμια δεν ήταν ατυχές γεγονός. Αυτό το όφειλα, κύριε Βλαχάκο, στον πατέρα σας, το 1996, όταν ως βουλευτής ξεκινήσαμε τη διερεύνηση του γεγονότος. Και σας υπόσχομαι ότι θα συνεχιστεί. Το ίδιο αφορά και τις δύο άλλες οικογένειες.
 
Υπάρχουν όμως και τέτοια γεγονότα. Και εδώ θα πρέπει να δούμε ότι στο πάνθεον των ηρώων ανήκουν και αυτοί οι οποίοι έπεσαν σε καιρό πολέμου αλλά και εκείνοι που έπεσαν σε καιρό ειρήνης. Εχθές κηδέψαμε δυο πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν επάνω σε άσκηση στην Ισπανία. Τον Παναγιώτη Λάσκαρη και τον Αθανάσιο Ζάγκα. Και τους στέλνω το μήνυμα από εδώ, το μήνυμα ότι και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στις οικογένειες των ηρώων. Σε αυτούς, λοιπόν, στρέφουμε τη σκέψη μας, στους ήρωές μας και υποσχόμαστε να φτιάξουμε μια καλύτερη και ισχυρότερη πατρίδα.
 
Θέλω ακόμα, τελειώνοντας, να υποσχεθώ σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα εδώ στη βάση των ελικοπτέρων ότι η πολιτική ηγεσία, ο κύριος αναπληρωτής Υπουργός και ο παριστάμενος κύριος Υφυπουργός και οι τρεις μαζί θα δώσουμε τη δύναμη της ψυχής μας μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τους αρχηγούς των Τριών Όπλων, αλλά και το σύνολο των αξιωματικών, προκειμένου να σηκώσουμε όλα τα ελικόπτερα είτε του Ναυτικού, είτε του Στρατού, είτε της Αεροπορίας. Να βάλουμε σε χρήση όλο το υλικό, να μπορέσουμε με τα μέσα τα οποία θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε να ξανακάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις εκείνες που πρώτες αποτελούν παράδειγμα σε όλη τη συμμαχία, αλλά και σε όλη την περιοχή.
 
Θέλω κλείνοντας να σας πω ότι σε λίγο θα καταθέσουμε στεφάνι ακριβώς στο σημείο που έπεσαν οι ήρωές μας, στα Ίμια. Και εν συνεχεία θα τιμήσουμε έναν άλλον ήρωα που η πολιτεία έχει ξεχάσει, το Μανώλη Μπικάκη. Έπεσε πρόσφατα στην Κρήτη, αλλά τα πρωτόκολλα δεν επέτρεψαν να βραβευθεί. Θεωρώ χρέος τιμής να καταθέσω εκεί το πρώτο στεφάνι για το στρατό ξηράς.
 
Σας ευχαριστώ πολύ».
 
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος(Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά