Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη δημοσιογράφο Νεκταρία Τσερπέλη


Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια

στη δημοσιογράφο Νεκταρία  Τσερπέλη, στο ένθετο «Διαβάζω- Σχολιάζω» της εκπομπής «7 ημέρες Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού  ΣΚΑΪ,  που παρουσιάζει η Μαρία Αναστασοπούλου

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει, ιδίως αν είναι λίγο νεότερος από εμένα, τον «Βασίλη  Αρβανίτη» του Μυριβήλη, που παρότι ο Μυριβήλης είναι πολύ γνωστός, το βιβλίο αυτό δεν είναι και τόσο γνωστό. Κατά τη δική μου γνώμη - και όχι μόνο τη δική μου που  δεν μετράει και πολύ -  είναι αριστούργημα. Ο «Βασίλης Αρβανίτης» είναι ένα παραμύθι, ένα παραμύθι ενός παλικαριού και όλη αυτή η παλικαριά εμφανίζεται να μην έχει κάποια αιτία. Και αν θα ήθελε να διαβάσει ποίηση θα του πρότεινα να διαβάσει ένα επίσης πολύ μικρό αλλά εξαιρετικό και μοναδικό βιβλίο, την «Αμοργό» του Γκάτσου. Ο Γκάτσος είναι ένας λαμπρός υπερρεαλιστής ποιητής, είναι κρίμα που η αντίδραση που δημιούργησε η «Αμοργός» δεν του επέτρεψε να γράψει κάτι άλλο.

(Ν. ΤΣΕΡΠΕΛΗ: Διαβάζετε;)  

Δεν είναι πολύ ποιητικό αυτό αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς να διαβάσω. Διαβάζω κάθε βράδυ αργά και για αυτό κοιμάμαι πάρα πολύ αργά.

 Ν. ΤΣΕΡΠΕΛΗ: Τι άλλο διαβάζετε πέρα από ποίηση και λογοτεχνία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε κάθε Υπουργείο υπάρχουν τεράστια θέματα για τα οποία χρειάζεσαι ενημέρωση, πέρα από τα υπηρεσιακά έγγραφα. Όταν είσαι σε αυτό το Υπουργείο τα θέματα διεθνούς πολιτικής και διεθνούς αμυντικής πολιτικής σου επιβάλλουν να διαβάσεις σχετικά αντικείμενα. Όχι (μόνο) φακέλους, βιβλία, στρατηγικές αναλύσεις. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί σε αυτό το Υπουργείο. Όταν ήμουν στο  Υπουργείο Ανάπτυξης  οι οικονομικές αναλύσεις και οι νέες οικονομικές και οικονομετρικές θεωρίες ήταν ένα απαραίτητο ανάγνωσμα.

Ν. ΤΣΕΡΠΕΛΗ: Υπάρχει κάποιο χωρίο από την  «Αμοργό»  που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας από τα βιβλία που διαβάσατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας διάλεγα κάτι που το γράφει μόνο μία φορά, το οποίο ίσως είναι χρήσιμο. Λέει:  «Αυτός ο μαύρος τόπος θα πρασινίσει κάποτε». Εάν υποθέσουμε ότι ζούμε μία «μαύρη» πραγματικότητα, τώρα εκφράζει τη διαχρονική ελπίδα μίας άνοιξης που πάντοτε έρχεται. Και θα ήθελα να κάνω και μία ειδική αναφορά γενικά, όχι σε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, στον Μένη Κουμανταρέα, γιατί τον χάσαμε πρόσφατα. Ο Μένης Κουμανταρέας είναι μία μοναδική περίπτωση. Γιατί; Γιατί είναι ένας αστός συγγραφέας ο οποίος έχει μία πολύ διεισδυτική ματιά σε ανθρώπους της παρακμής, σε ανθρώπους των ορίων της αστικής κοινωνίας. Και αυτό τον καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για την περίοδο που περνάμε τώρα.

Ν. ΤΣΕΡΠΕΛΗ: Τι σημαίνει για εσάς το βιβλίο γενικότερα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.

(Ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις): 

Ν. ΤΣΕΡΠΕΛΗ: Συνιστά ήττα για την Κυβέρνηση το αποτέλεσμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι προβλέψεις ήταν για 162 και οι 2 που έλειψαν, έλειψαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Άρα όχι, δεν συνιστά ήττα. Συνιστά, όμως, πολύ μεγάλη ζημιά το να μην έχουμε 180 στην τελευταία ψηφοφορία. Θα ήθελα να σας πω ότι ελπίζω ότι η ελληνική κοινωνία θα ορθοφρονήσει. Περνάμε μία κρίση, μία δύσκολη καμπή, δεν υπάρχουν δεκάδες πιθανότητες επιβίωσης, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ώστε η κοινωνία μας να μπορέσει να περάσει αυτή την κρίση. Ελπίζω ότι θα έχουμε όλοι την ευθυκρισία να τα κάνουμε, ανεξάρτητα από κόστος ή τη ζημιά στον καθένα από εμάς.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά