Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής Riad Al Malki μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ‏


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα σήμερα τη χαρά και την τιμή, να συναντηθώ και πάλι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και καλό μου φίλο, κ. Riad Al Malki.

 

Έλληνες και Παλαιστίνιοι είμαστε δύο κοντινοί λαοί με πολύ ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς και οι σχέσεις μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη και τη φιλία.

 

Με τον κ. Al Malki μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τα πολιτικά και στρατιωτικά θέματα που ενδιαφέρουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μία περιοχή που την περίοδο αυτή δοκιμάζεται από βίαιες ανατροπές και ένοπλες συρράξεις.

 

Είναι λοιπόν αναγκαίο, όσο ποτέ, η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να οδηγήσει, το συντομότερο δυνατόν, σε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα.

 

Μία περιοχή που αυτό τον καιρό χρειάζεται περισσότερο την ενεργό συμμετοχή μας. Η Ελλάδα είναι μία φιλειρηνική χώρα και θέτει πάντα τις υπηρεσίες της στην υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας.

 

Επιζητούμε, μία λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ.

 

Αυτή ήταν, εξάλλου, και η θέση της χώρας μας την οποία είχα την ευθύνη να υποστηρίξω ο ίδιος το Νοέμβριο του 2012 στη Νέα Υόρκη, για την αναγνώριση στην Παλαιστίνη καθεστώτος παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Η Ελλάδα, όχι μόνο ως φίλη του παλαιστινιακού λαού αλλά και ως χώρα, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

 

Πέραν από τις αντιπαλότητες του παρελθόντος, που μας έχουν κάνει όλους ωριμότερους και πιο συνετούς, πρέπει να οδηγηθούμε στην οδό της συνεργασίας, της κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

 

Μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή θα πετύχουμε την ανάπτυξη, την πρόοδο των λαών μας, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα επιτύχουμε στο να γίνει αυτή η γωνιά του πλανήτη μία όαση ασφάλειας και ειρήνης και ένα καλό παράδειγμα για τη συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Και όλα αυτά μακριά από εξτρεμισμούς, φανατισμούς και θρησκευτικές ακρότητες.

 

Και πάλι θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Al Malki στην Αθήνα, να τον ευχαριστήσω για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε.

 

Και με καθυστέρηση να τον ευχαριστήσω και πάλι για τη θερμή φιλοξενία που μου είχε επιφυλάξει στην επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει με την προγενέστερη ιδιότητά μου στην Παλαιστίνη πριν από ένα χρόνο. Τον  ευχαριστώ και τον παρακαλώ να πάρει το λόγο.

 

R. AL MALKI: (ανεπίσημη μετάφραση) Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Είναι πολύ σημαντική στιγμή, για μένα που βρίσκομαι στην Αθήνα και που συναντώ έναν καλό φίλο.

 

Ένα φίλο που συνεργαστήκαμε κατά τη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών για να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε, να διευρύνουμε και να συσφίξουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Είναι επίσης ένας φίλος κατά τη θητεία του οποίου η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της Παλαιστίνης ως κράτους μη μέλους του ΟΗΕ.

 

Έτσι, πάντα αισθανόμαστε στην Παλαιστίνη υπόχρεοι σε εσάς για τη δουλειά και τη δέσμευσή σας για την ειρήνη στην περιοχή μας και την προσωπική σας συμμετοχή για να δούμε ότι μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να φτάσει σε ένα τέλος, όπου πρέπει να κυριαρχεί η δικαιοσύνη και το παλαιστινιακό κράτος να βρίσκεται εκεί ως ισότιμο κράτος του Ισραήλ και τμήμα μίας δι-κρατικής λύσης.

 

Η προσωπική πολιτική σας δέσμευση εκτιμάται πολύ από όλους μας και αισθάνθηκα ότι η ανάγκη να βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι για να συνεχίσω μαζί σας το μονοπάτι που ξεκινήσαμε για το συντονισμό και τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα χρόνια.

 

            Είχαμε μία εξαιρετική ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις τελευταίες προσπάθειες που πραγματικά καταβάλλονται από τον Υπουργό Κέρι, για να δούμε μία πιθανή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αυτό είναι δυνατό.

 

            Έτσι, είχα την ευκαιρία να εξάρω τη συμβολή του για αυτές τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται για ζητήματα ασφαλείας. Η άποψή του, η συζήτηση και οι συμβουλές του εκτιμώνται πολύ και από εμένα και τους συνεργάτες μου και θα συνεχίσω να ζητώ τις συμβουλές του στο εγγύς μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι το να έχεις ένα τέτοιο φίλο, ένα τέτοιο άτομο που κατανοεί, πρόθυμο να δεσμευτεί και να εργαστεί για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή αξίζει πράγματι να τον κρατήσεις.

 

Έτσι εκτιμώ πολύ μία τέτοια ευκαιρία και ελπίζω να έχουμε περαιτέρω ευκαιρίες να συναντηθούμε σύντομα, για να δούμε πράγματι το όραμά μας να πραγματοποιείται.

 

Ευχαριστώ πολύ.

R. AL MALKI: Thank you very much Dimitris. For me it is a very important moment to be here in Athens and to meet with a good friend.

            A friend that collaborated during his tenure as Minister of Foreign Affairs to develop and to improve, to widen and strengthen the bilateral relations. It is also a friend that during his tenure, Greece has voted in favour of Palestine admission as a non-member state in the UN.

So, we always feel in Palestine indebted to you for your work, your commitment towards peace in our region and your personal involvement to see that such conflict has to reach an end where justice should prevail and that a Palestinian state should be there as equal as the state of Israel as part of the two-state solution.

Your personal commitment, your political commitment is highly valued and appreciated by all of us and so I felt that the need to be here today in order to continue with you the path that we have started and the coordination and the cooperation that we have really developed over the years.

We had an excellent opportunity today to exchange views and to discuss matters that related to the Israeli-Palestinian conflict and last efforts being really made by Secretary Kerry to see, you know, possible agreement that will allow us to move into the right direction to sign a peace agreement, if that is really possible.

And so, I had the opportunity to praise his Excellency about such developments at the political level and also in terms of the discussion related to the security matters. His opinion, discussion and advice has been highly valued by me and by my team and I will continue calling on his advice in the near future because we do believe that having such a friend, person who understands, willing to commit himself and to work towards achieving peace in that region is really worth keeping. And so I appreciate very much such an opportunity and I hope that we will have further opportunities to meet soon in order really to see that our vision will be fulfilled that soon. Thank you very much.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά