Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας σημαδεύτηκε ήδη και από τις δημόσιες αναφορές του Τούρκου Προέδρου στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016 κατέφυγαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, κρατήθηκαν, αλλά εντέλει απέφυγαν την έκδοση. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει μάλιστα μέχρι σήμερα ότι επ' αυτού "εξαπατήθηκε" από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του είχε υποσχεθεί την παράδοση των Τούρκων φυγάδων εντός δύο-τριών εβδομάδων.
Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών το Capital.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνήγορο ορισμένων εκ των "8" κ. Χρήστο Μυλωνόπουλο.
Συνέντευξη στον Κώστα Ράπτη
- Παραμένουν εκκρεμότητες των 8 Τούρκων στρατιωτικών με την Ελληνική Δικαιοσύνη;
Ασφαλώς και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Το θέμα έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Η ελληνική Δικαιοσύνη με 3 επάλληλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχει αποφανθεί ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να τυγχάνουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συζήτηση για έκδοση πρέπει να θεωρηθεί νομικώς αποκλεισμένη: όχι μόνο για τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος, αλλά ενδεχομένως και για την περίπτωση που θα υποβληθεί από τη Τουρκία νέο αίτημα εκδόσεως για άλλες αξιόποινες πράξεις.
- Τι αντικείμενο έχουν λοιπόν οι προτροπές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα να παραδώσει τους "8";
Το να ζητά ο κ. Ερντογάν να υπάρξει υπόδειξη ή πίεση προς την ελληνική Δικαιοσύνη στερείται οποιουδήποτε νοήματος διότι είναι έξω από την ελληνική συνταγματική τάξη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εκφράζει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τις σχέσεις μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας, αντίληψη η οποία είναι εντελώς ξένη προς το Ελληνικό Σύνταγμα που γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
- Τότε ποιο το νόημα των αναφορών του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη "δίκαιη δίκη” την οποία μπορεί να εγγυηθεί η Ελλάδα στους "8”;
Οποιαδήποτε υπόσχεση ή δέσμευση κρατικού οργάνου με αντικείμενο την παράδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στερείται νομικής βάσεως και είναι αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνικού Συντάγματος. Επομένως, συνιστά υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα. Βεβαίως μία διοικητική απέλαση ή μία υλική παράδοση μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα ήταν παράνομο, θα αντέβαινε προς τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΣΔΑ και ενδεχομένως θα δημιουργούσε ευθύνη της χώρας μας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί την υπόθεση και εξεδήλωσε με επιστολές του προς εμέ το ενδιαφέρον του για την τύχη των "8”.
- Πέραν του τουρκικού αιτήματος έκδοσης, τι έχει συμβεί με την κατηγορία της παράνομης εισόδου των "8” στη χώρα;
Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους, οι "8” δικάσθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για το πλημμέλημα της παράνομης εισόδου στη χώρα και από ό,τι θυμάμαι τους επιβλήθηκε ήσσων ποινή.
- Το αίτημα των "8" για χορήγηση ασύλου εκκρεμεί -και αφορά σε διοικητική πράξη, όχι δικαστική απόφαση. Τι συμβαίνει αν το αίτημά τους απορριφθεί;
Απελαύνονται από την Ελλάδα, αλλά δεν είναι δυνατόν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Μπορούν να αναχωρήσουν για όπου θέλουν.
capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου