Τελετή λήξης του έτους «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» στη Θεσσαλονίκη




«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, τη Θεσσαλονίκη, για την τελετή λήξης του έτους «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, και ιδιαίτερα τους εθνοφύλακες μας, που δίνουν το παρών και απόψε, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες της εθνοφυλακής, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά και την αγάπη για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως είχαμε αναγγείλει στις αρχές του χρόνου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όρισε το 2017 ως έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων». Και το πράξαμε. Και το πράξαμε μαζί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρακολουθούσα, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τη διευρυμένη, και πέρα από κάθε προηγούμενο, ενεργό συμμετοχή της εθνοφυλακής μας στις ασκήσεις. Αυτή ακριβώς η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς προς την πατρίδα και τους συμπολίτες μας δικαίωσε την πρωτοβουλία μας και μας έκανε ακόμα μια φορά υπερήφανους.

Επιδιώξαμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης με έμφαση σε σύγχρονα επιχειρησιακά αντικείμενα που αναλύθηκαν προηγουμένως.

Τους είδαμε να παρελαύνουν στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου αποσπώντας πλήθος κολακευτικών σχολίων.

Οι Εθνοφύλακες μας συμμετείχαν σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων ανθρωποκεντρικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Όχι μόνο στη μάχη, αλλά και δίπλα μαζί με την κοινωνία.

Αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και είναι παρόντες στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μαζί με τα στελέχη και τους κληρωτούς στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τις θετικές επιδράσεις στο ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού, καθώς η παρουσία τους είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών.

Εθνοφύλακες,

Για τη χώρα μας η ύπαρξη ικανών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο. Απαιτείται ένας ισχυρός παράγοντας αποτροπής που θα διατηρεί το αίσθημα ασφάλειας και ειρήνης, το οποίο επιτρέπει στο λαό μας να προχωρεί σε πρόοδο και ευημερία.

Για την επίτευξη της επιθυμητής αυτής κατάστασης απαιτείται η έγκαιρη και ενεργή κινητοποίηση όλων μας. Χρειάζεται ευελιξία, να απομακρυνθούμε από αγκυλωτικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Ο πατριωτισμός, ο εθνικός ζήλος, η αφοσίωση, είναι βασικά χαρακτηριστικά του Έλληνα εθνοφύλακα και πρέπει να εμπνέουν την κοινωνία μας.

Πλέον η άμυνα και η ασφάλεια αποτελούν υπόθεση όλων μας.

Το νέο πεδίο της μάχης ταυτίζεται με ολόκληρη την εδαφική περιοχή της χώρας. Η συμβατική μορφή πολέμου δίνει τη θέση της στον υβριδικό πόλεμο και στις ασύμμετρες απειλές. Παρακολουθείστε τα δρώμενα στη γειτονιά μας.

Όλοι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία ενός ετοιμοπόλεμου εμψύχου δυναμικού διασπαρμένο και οργανωμένο κατάλληλα σε όλο το βάθος της ελληνικής επικράτειας.

Έτσι λοιπόν η ενεργοποίηση κρίσιμων ταγμάτων εθνοφυλακής σε όλο τον Ελλαδικό χώρο αλλά και η ενεργοποίηση αριθμού επιστρατευμένων μονάδων, συνιστούν ουσιαστική συμβολή στην ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε υψηλό μαχητικό φρόνημα και ισχυρό στρατό, για να μη χρειασθεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ.

Ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατεί στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Γιατί η ιστορία μας έχει δείξει ότι όπου οι λαοί εφησυχάζουν και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση δυνητικών απειλών, τα αποτελέσματα είναι τραγικά γι’ αυτούς.

Ακούμε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για 150.000 «ομογενείς» στη Δυτική Θράκη, αμοιβαίες υποχωρήσεις για ομαλοποίηση των σχέσεών μας. Ακούσαμε για τις περιουσίες των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, ότι πουλήθηκαν δήθεν οικειοθελώς σε Τούρκους πολίτες.

Επίσης είδαμε εθνικιστές να προσεύχονται στην Αγία Σοφία, ενώ ο Τούρκος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο πάλι για 18 νησιά που έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Φαίνεται ότι, στην καλύτερη περίπτωση ο εν λόγω πολιτικός αγνοεί τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Στη χειρότερη, αμφισβητεί την Ελληνική, διεθνώς κατοχυρωμένη, κυριαρχία και διεκδικεί εδάφη μας.

Η απάντησή μας αγαπητοί εθνοφύλακες είναι «Μολών Λαβε». Έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Έλληνες. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία μας.

Δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι. Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα κανενός. Η πολιτική μας είναι ταυτισμένη με την προαγωγή του κοινού συμφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, για την Ευρώπη, για τη διεθνή κοινότητα.

Η πολιτική μας είναι ταυτισμένη με την επιδίωξη μιας κοινής προοπτικής ασφάλειας, ανάπτυξης και συνεργασίας για όλες τις χώρες της περιοχής.

Αυτός είναι ο ρόλος που έχουμε επιλέξει, να συνεισφέρουμε θετικά στην ασφάλεια στην ταραγμένη και ασταθή αυτή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους διεθνείς παράγοντες.

Επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία με τα όμορα κράτη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Εδώ είμαστε, λαός και στρατός. Εδώ είστε και εσείς οι εθνοφύλακές μας.

Όλες οι προκλήσεις, απαντώνται με αποφασιστικότητα και τόλμη. Το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται θα είναι πάντα ελληνικό.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς. Η προσπάθεια που καταβάλατε για τη διατήρηση και βελτίωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, μας καθιστά ευγνώμονες για την πολύτιμη προσφορά σας.

Μας δίνει δύναμη για συνέχιση της προσπάθειας, ώστε οι Ένοπλες μας Δυνάμεις να παραμείνουν αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να πετύχει στο ακέραιο τους εθνικούς στρατηγικούς αντικειμενικούς στόχους.

Χάρη στη δική σας θέληση και αφοσίωση, το έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» στέφθηκε με επιτυχία.

Το Υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Πολιτεία, σας εμπιστεύονται και σας έχουν συμπεριλάβει στους σύγχρονους σχεδιασμούς και έτσι ο θεσμός της Εθνοφυλακής αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της άμυνας και αποτροπής μας.

Αγαπητοί Εθνοφύλακες,

Η παρουσία σας στις τάξεις του στρατού μας είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και γιατί μέσα από την ενεργό προσφορά σας αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

Οι νέοι μας, αντλώντας από τη δική σας πορεία, αντλώντας από το παράδειγμα των πατεράδων τους γαλουχούνται στο πνεύμα της τιμής και του καθήκοντος. Καθοδηγούνται στο δρόμο της ευθύνης.

Παρά τα όποια προβλήματα και τις πολλές ευθύνες που όλοι έχετε σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, ανταποκρίνεστε με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα στο κάλεσμα της πατρίδας. Με υπευθυνότητα, πειθαρχία και πίστη στο καθήκον.

Προτάξατε τις επιταγές της πατρίδας και θέσατε αυτοβούλως ως χρέος και αποστολή σας να παραμείνετε μάχιμοι προασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Η απονομή από την Ελληνική Δημοκρατία των ηθικών αμοιβών, αποτελεί ένδειξη ελάχιστης τιμής, ευγνωμοσύνης, ενώ θα σας συνοδεύουν για πάντα, η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός μας.

Όπως είπα και προηγουμένως, σήμερα λήγει το έτος Εθνοφυλακής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ τελειώσαμε. Σημαίνει ότι εδώ αρχίζουμε. Αρχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια της συνεχούς εκπαίδευσης, της ανάληψης νέων καθηκόντων από την Εθνοφυλακή και της ένταξης όλου του μάχιμου πληθυσμού, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών.

Από τη δική μας πλευρά, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας, θέλω να γνωρίζετε πως θα έχετε ότι χρειαστείτε, από μέσα, πόρους, στρατόπεδα, από στήριξη.

Η άμυνα της χώρας είναι στηριγμένη στο μόνιμο προσωπικό, αλλά και στην ελληνική ψυχή. Είναι στηριγμένη σε όλους εσάς.

Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς ξεχωριστά καθώς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν αυτή την περίοδο, ώστε να συνεχίσετε απερίσπαστοι να προσφέρετε τις υπηρεσίας σας, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και θέλω, παρότι ίσως φανεί τραβηγμένο, να ευχαριστήσω όσους βρίσκεστε σήμερα εδώ, από την Κέρκυρα, την Κόνιτσα, την Ηγουμενίτσα, το Καλπάκι, την Καστοριά, το Νεστόριο, το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, την Αξιούπολη, το Σιδηρόκαστρο, τη Δράμα, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Τυχερό, τις Φέρες, το Διδυμότειχο, τα Δίκαια, τους Μεταξάδες, την Ορεστιάδα, τα Λάβαρα, την Ξάνθη, τη Σκύρο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σάμο, τον Άγιο Κήρυκο, την Ικαρία, την Κω, την Κάλυμνο, την Πάτμο, τη Χίο, τους Βροντάδες, την Καρδίτσα και όλους τους Εθνοφύλακες σε όλα τα νησιά μας και τις ακριτικές περιοχές οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν και είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας στήριξαν, πέραν των οικογενειών, τους επαγγελματίες που ήταν δίπλα μας, την Aegean που προσέφερε τα εισιτήρια μεταφοράς αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στις προσπάθειες της Εθνοφυλακής.

Θέλω να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, ευτυχισμένο το νέο έτος και να ευχηθώ στον κ. Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς καλή επιτυχία στο «Έτος της Εθνοφυλακής».


Θα έχουμε πετύχει τον σκοπό μας όταν λυθεί το Κυπριακό, όταν θα μπορέσουμε να παρελάσουμε στον Απόστολο Ανδρέα.

Καλή δύναμη».













Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά