Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Shoygu μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ‏


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το συνάδελφο κ. Sergey Shoygu. Η συνάντηση μας και οι συνομιλίες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων και των παραδοσιακά ιστορικών φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

 

Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και κατά την διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν με τον κύριο Shoygu.

 

Πιστεύω ότι η εποικοδομητική μας συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων, η οποία τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας, στη συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή.

 

Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουμε τις θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία μας. Ένα λειτουργικό εργαλείο είναι τα ετήσια Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, στα οποία είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε νέα δυναμική, προωθώντας όχι κατ’ ανάγκη τη ποσοτική όσο την ποιοτική τους διάσταση.

 

Επίσης, εκτός από την εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν τα επιτελεία μας να δρομολογήσουν νέους και δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να ανιχνεύσουμε και να ανακαλύψουμε νέα επίπεδα συνεργασίας.

 

Μάλιστα, κατά τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του κυρίου Shoygu μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψουμε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ένα πλαίσιο συμφωνίας.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό αμυντικό σύστημα, ένα εκ των πλέον αξιόπιστων και καλύτερων στην Ευρώπη, τίθεται πάντοτε στην υπηρεσία της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ειρήνης, της καλής γειτονίας. Και αυτό είναι που φέρνει πιο κοντά και τις δύο χώρες μας.

 

Άλλωστε, η ρευστή κατάσταση που παρατηρείται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού πολλαπλών στοιχείων, που περιλαμβάνουν βεβαίως την πολιτική συνεργασία, τη στρατιωτική ικανότητα και τις κοινές πολιτικές κρατών και διεθνών οργανισμών.

 

Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε, η σημερινή σας επίσκεψη προσδίδει μια νέα δυναμική στη διμερή αμυντική μας συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών μας.

 

Εξάλλου, γνωρίζουμε τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 και την βοήθεια της Ρωσίας προς τη χώρα μας και εσάς προσωπικά ως Υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της φίλης Ρωσίας εκείνη την εποχή.  Επωφελούμαι της στιγμής, για να εκφράσω για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθειά σας τότε.

 

Κύριε Υπουργέ, η σημερινή σας επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας.  Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο επιτελεία μας, θα κυριαρχεί πάντοτε η καλή πίστη, η φιλική διάθεση και η συνειδητή άποψη για το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουμε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον κύριο Υπουργό και βεβαίως την αντιπροσωπεία του, για τις τόσο εποικοδομητικές, εγκάρδιες και φιλικές συνομιλίες που είχαμε και που όπως είπα πριν εγκαινιάζουν μια καινούργια εποχή στις διμερείς μας σχέσεις και στο πεδίο της άμυνας. Τον καλωσορίζω, τον ευχαριστώ και τον παρακαλώ να πάρει το λόγο.

 

Σ. ΣΟΪΓΚΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι, στη σημερινή συνάντηση έχει γίνει μια πολύ εποικοδομητική δουλειά. Έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας.

 

Μιλήσαμε για το 2013 και συζητήσαμε τα σχέδιά μας και τα προγράμματά μας για το 2014. Οι εμπειρογνώμονες έχουν εξετάσει λεπτομερώς όλα τα θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

 

Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας. Όπως είναι γνωστό αυτή η συνεργασία έχει μακρόχρονη ιστορία, και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα για όλα αυτά τα χρόνια.

 

Το επόμενο καλοκαίρι συμπληρώνουμε 20 χρόνια συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και έχουμε συζητήσει για την προοπτική της στο μέλλον.

 

Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πρέπει να εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2014. Υπογράψαμε μια διακρατική συμφωνία η οποία μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, καινούργιες προοπτικές στο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα.

 

Συζητήσαμε και τα  θέματα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, το θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης και άλλα θέματα που θα μπουν στο πρόγραμμα συνεργασίας.

 

Έχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

 

Πρακτικά συμφωνήσαμε σε όλους τους τομείς. Θα ήθελα να πω, ότι τα τελευταία χρόνια πάνω σε πολλά θέματα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά και αυτό έχουμε σημειώσει μαζί με τον ομόλογό μου, με τον κύριο Υπουργό.

 

Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί απέκτησα έναν καινούριο φίλο στο πρόσωπο του κυρίου Αβραμόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, ο οποίος έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Και βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, για την καλά οργανωμένη επίσκεψη και τη φιλοξενία, στην οποία πάντα φαίνεται η ελληνική ψυχή και πιστεύω στην ενίσχυση και στη συνέχεια όλων των επαφών μας του χρόνου στη Μόσχα.

 

Έχω κάνει μία πρόταση να βρεθούμε εκεί στη Μόσχα το 2014 στη σύσκεψη που θα αφιερωθεί στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και πιστεύω πως είναι καλύτερα να βρεθούμε, όχι στις χειμωνιάτικες αλλά στις καλοκαιρινές εποχές.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά