Σε διακοπές μαθαίνουμε το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) από την Παρασκευή και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2014, τουλάχιστον τα χειρουργεία του, μια και θα χειρουργεί «μόνον έκτακτα περιστατικά». Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε αν το αντίστοιχο συμβαίνει και στα κρατικά – μη στρατιωτικά – νοσοκομεία, αλλά σίγουρα αυτό και μόνον μας βάζει σε κάποιες σκέψεις.
Ίσως βέβαια κάποιοι θα βρεθούν και θα πουν, μα… πρέπει να πάρει άδειες το προσωπικό. Θεωρούμε ότιστα θέματα υγείας δεν είναι πάντοτε εύκολος ο διαχωρισμός του «έκτακτου» από το… «τακτικό»και μερικές φορές ούτε το πόσο μπορεί να περιμένει ένα περιστατικό. Όλα αυτά οδηγούν και πάλι στην απλή σκέψη, άραγε πόσο απλά, αποτελεσματικά και οικονομικότερα θα ήταν θα πράματα εάν ενοποιούντο τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία που τα δύο είναι «μεσοτοιχία» και το τρίτο σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι και επιγραμματικοί, θεωρητικά, το συνολικό προσωπικό, αριθμητικά θα επέτρεπε:
Να παίρνουν και άδειες και να μην είναι απαιτητή η διακοπή, κατά περίπτωση, λειτουργίας χειρουργικών αιθουσών.
Να υπάρχει συνεχής παρουσία εξειδικευμένων ιατρών σε 24ωρη βάση και όχι αυτοί να είναι σε ετοιμότητα ανάκλησης, με αμφισβητούμενη τη δυνατότητα προσβασιμότητας στο Νοσοκομείο.
Θα γινόταν απόλυτη εκμετάλλευση των υποδομών. Όταν π.χ. υφίστανται 3 αξονικοί και 3 μαγνητικοί τομογράφοι οι οποίοι λειτουργούν κατά κανόνα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και κατά περίπτωση τις υπόλοιπες δίνοντας ραντεβού για τους δικαιούχους ένα μήνα αργότερα. Παράλληλα,στον ιδιωτικό τομέα τα αντίστοιχα μηχανήματα δουλεύουν περί τις 16 ώρες ημερησίως και Σάββατο.
Θα υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός πληρότητας κλινών. Το εμφανιζόμενο ποσοστό 50-60% (καμιά φορά και μικρότερο), θεωρούμε ότι πάσχει τεχνοοικονομικά. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν περιορισθεί πολύ, ενώ κατά περίπτωση είναι και χρονοβόρες. Ο λόγος είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, ότι για να συμφέρει οικονομικά γίνεται συλλογή αριθμού δειγμάτων ώστε να χρησιμοποιηθεί ένα κιτ αντιδραστηρίων. Αυτός ο αριθμός σίγουρα θα συγκεντρωνόταν πολύ ποιο εύκολα αν συλλειτουργούσαν τα τρία νοσοκομεία.
Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες δεν γίνονται από Στρατιωτικά Νοσοκομεία και γίνονται από ιδιωτικά εργαστήρια, γιατί τα δεύτερα έχουν όγκο πελατών που συμφέρει να τις κάνουν. Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να γίνει και από Νοσοκομείο που από πλευράς πελατών θα ήταν το άθροισμα των τριών.
Αναμφίβολα θα είχαμε καλύτερο επιστημονικό προσωπικό γιατί θα είχαν πολύ περισσότερες ευκαιρίες αντιμετώπισης περιστατικών (συσσώρευση εμπειρίας).
Η εξοικονόμηση χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη και δεν χρήζει αναφοράς. Στο πρόσφατο παρελθόν γίνανε στο τομέα αυτό (διακλαδικότητα υγειονομικής υπηρεσίας) κάποια δειλά βήματα, όπως η καρδιοχειρουργική κλινική, κέντρα φυσικοθεραπείας, ψυχικής υγιεινής κ.λπ. Η δοκιμή πέτυχε, τώρα είναι που χρειάζονται πιο γρήγορα βήματα. Το ΓΕΕΘΑ τόλμησε την αρχή, κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο σοφός λαός, άρα τώρα ίσως είναι πιο απλή η συνέχεια. Άντε μας και πάμε παρακάτω…
http://www.defence-point.gr/news/?p=91764
http://www.defence-point.gr/news/?p=91764
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου