ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους είμαστε χρήσιμοι


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:   Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μετείχε στη συνοδεία του Πρωθυπουργού, στην ομάδα των Υπουργών που έλαβαν μέρος στη κοινή αυτή Ελληνοτουρκική συνεδρίαση των δύο αντιπροσωπειών.

 

            Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:   Καλημέρα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:   Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας, σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται οι ανησυχίες που εκφράζονται σήμερα από ορισμένες πλευρές. Για παράδειγμα, έχω μπροστά μου την Ελευθεροτυπία, η οποία διατυπώνει τέτοιες ανησυχίες, για το θέμα τη Α.Ο.Ζ.

 

            Είστε ανήσυχος; Υπήρξαν ενδείξεις από Τουρκικής πλευράς για επιδιώξεις που υπερβαίνουν τη διεθνή νομιμότητα;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:   Κοιτάξτε, ανεξαρτήτως του τι έγινε με τη Τουρκία, εγώ θα σας πω ότι δουλειά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να μην εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

            Άρα, μια γενικότερη απάντηση. Δεν εφησυχάζουμε κύριε Χατζηνικολάου ποτέ και για τίποτα, γιατί δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι, να έχουν το αξιόμαχο ψηλά, ψηλά την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας να είναι  τέτοια, που να εμπνέει σεβασμό και δέος σε καλούς και κακούς γείτονες, για να μην μπουν ποτέ στο πειρασμό να αμφισβητήσουν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

            Αυτό είναι μία γενική τοποθέτηση. Οι περικοπές, ήταν οδυνηρές, αλλά και απαραίτητες, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Γιατί μία χώρα χρεοκοπημένη, δεν έχει ούτε κοινωνικό ιστό, ούτε εθνικό ιστό, ούτε Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα σώθηκε απ’ ότι φαίνεται. Έχει μπει σε μία ανηφόρα δύσκολη, αλλά τουλάχιστον ανεβαίνουμε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι προς τα πάνω. Δεν πέφτουμε σε γκρεμό.

 

            Και σήμερα η χώρα, παρά τις περικοπές, έχει αποτρεπτική ικανότητα μεγάλη…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:   Κύριε Υπουργέ, ανοίξατε όλα τα θέματα. Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω να επανέλθετε στο αρχικό μου ερώτημα.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:   Έχει σημασία αυτό.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:   Ναι, να το συζητήσουμε αν έχει σημασία μετά. Εγώ όμως ρώτησα για την Α.Ο.Ζ. και για όσα είπε η Τουρκική πλευρά.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:   Βάζω τελεία και έρχομαι στην Α.Ο.Ζ. Αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Τελεία.

            Έρχομαι στην Α.Ο.Ζ., Είναι προφανές κύριε Χατζηνικολάου ότι από τα όσα ειπώθηκαν, αλλά και από τα όσα ξέρουμε και ξέρετε, γιατί παρακολουθείτε από πολύ κοντά τα Εθνικά Θέματα, στα θέματα της Α.Ο.Ζ. Ελλάδα και Τουρκία έχουν απόψεις οι οποίες είναι διαφορετικές και νομίζω ότι το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων και το ακριβές στίγμα το έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο με αυτά που είπε στη κοινή συνέντευξη που έδωσαν με τον Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν.

 

            Τι είπε; Είπε ότι το θέμα της Α.Ο.Ζ. είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος και η Ελλάδα θα κρίνει πότε είναι σκόπιμο και πότε της συμφέρει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

            Ξεκαθάρισε λοιπόν αυτό το θέμα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:   Εγώ σήμερα όμως, διαβάζω ένα άρθρο της εκλεκτής συναδέλφου, της Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα, Η Ελλάδα Αύριο, στο οποίο άρθρο η συνάδελφος λέει, ότι με βάση τη διεθνή νομοθεσία, η Α.Ο.Ζ. καθορίζεται μετά από συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Δεν ανακηρύσσεται μονομερώς, όπως επικοινωνιακά εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:   Να σας πω ακριβώς ποια είναι η διαδικασία η οποία προβλέπεται και από το δίκαιο της θαλάσσης και από τη διεθνή σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι.

 

             Δηλαδή, να το πούμε, Συμφωνίες που δεν έχουν υπογραφεί από τη Τουρκία. Το τονίζω και το υπογραμμίζω. Το δικαίωμα της Α.Ο.Ζ. είναι δικαίωμα το οποίο διαμορφώνεται, δεν είναι πρωτογενές όπως της υφαλοκρηπίδας.

            Η Υφαλοκρηπίδα είναι  γεωλογική οντότητα. Το δικαίωμα της Α.Ο.Ζ. για να υπάρξει, πρέπει να την ανακηρύξεις και από εκεί και πέρα, σε δεύτερο στάδιο γίνεται η οριοθέτηση.

 

            Για την οριοθέτηση η διεθνής πρακτική προτείνει τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Να σας αναφέρω τα θέματα που προέκυψαν στη Καραϊβική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ο γίγας της περιοχής και μικροτέρων κρατών της Καραϊβικής.

 

            Εδόθη λύση. Ποια είναι η λύση; Η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση. Αλλά η ανακήρυξη προηγείται για να μπορεί να υπάρξει αυτό το δικαίωμα και αμέσως μετά ακολουθεί η οριοθέτηση.

 

            Είναι σαφές λοιπόν ότι ανακηρύσσεις και στη συνέχεια οριοθετείς. Για το θέμα της οριοθέτησης ασφαλώς συνομιλείς με τους γείτονές σου.

 

            Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με την Αλβανία, όπου όπως ξέρετε έχουμε μία υποτροπή. Εκεί συμφωνήσαμε. Πήγε, προχώρησε η υπόθεση. Το σοσιαλιστικό κόμμα προσέβαλε τη συμφωνία και ακυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Και τώρα ξεκινούμε, για να προσδιορίσουμε πάλι τη στάση μας και να προχωρήσουμε στην υπογραφή, ουσιαστικά στην επανάληψη της διαδικασίας, διότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει θέσεις και με την Αλβανία.

 

            Λοιπόν, αυτή είναι η διαδικασία.  Και όταν λέει ο Αντώνης Σαμαράς, ότι εγώ επιφυλάσσομαι και θα το κάνω όταν κρίνω ότι είναι σκόπιμο και συμφέρον για τον Ελληνικό Λαό, σε αυτό ακριβώς αναφέρεται.

            Από εκεί και πέρα όπως σας είπα...

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Επομένως δεν έχετε κάποια ανησυχία.  Δεν προέκυψαν νέα δεδομένα από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε, εγώ σας είπα το εξής.  Δουλειά του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να μην εφησυχάζει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Σας ρωτώ διότι άκουσα την τουρκική πλευρά και τις αναφορές που έκανε και στην Κύπρο και στα κοιτάσματα της Κύπρου. Και αυτό δημιουργεί μια ευρύτερη ανησυχία μήπως αυτά τα καζάν, καζάν που ακούμε από την άλλη πλευρά αναφέρονται στην περιοχή του Καστελόριζου και ανατολικά αυτής της περιοχής με στόχο να διεμβολίσουν και την κυπριακή προσπάθεια και συμμαχία με άλλες χώρες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, επαναλαμβάνω ότι δουλειά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να μην εφησυχάζουμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ.  Καθαρές κουβέντες.

 

            Από εκεί και πέρα ακούσαμε τον κύριο Ερντογάν και σε μια συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση να αναφέρεται στο Κυπριακό και να το συνδέει με τους υδρογονάνθρακες με βάση την γνωστή περίπου επιχειρηματολογία της Τουρκίας.

 

Έκανε λόγο για κράτος της βόρειας Κύπρου το οποίο όπως ξέρετε από την πλευρά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας δεν υφίσταται, είναι ψευδοκράτος γιατί είναι προϊόν εισβολής και κατοχής.

Μίλησε και για την ΑΟΖ αυτού του ψευδοκράτους.  Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της Τουρκίας, οι ισχυρισμοί της για τα θέματα που αφορούν τη νοτιοανατολική μεσόγειο σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί. Και οι ισχυρισμοί αυτοί, κύριε Χατζηνικολάου, δεν ακολουθούν σε καμία περίπτωση ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε το δίκαιο της θάλασσας, ούτε την διεθνή συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι.

 

Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δικαιακό σύστημα και μετά βεβαίως εκεί που χρειάζεται η Ελλάδα θα συνομιλήσει μαζί της.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Τώρα, κύριε Υπουργέ, τι θετικό προέκυψε από τη συνάντηση αυτή;  Δηλαδή σε πρακτικό επίπεδο τι θα μου αναφέρατε ότι μπήκε στο καλάθι της χώρας από αυτή την επαφή, από αυτή τη συνάντηση;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, καταρχήν όπως συμβαίνει με τις διαπροσωπικές σχέσεις έτσι και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πριν από όλα υπαγορεύονται από το κλίμα που επικρατεί και την ατμόσφαιρα μεταξύ τους.

 

Ήταν μια συνάντηση η οποία βελτίωσε την ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών και αυτό είναι σημαντικό. Δηλαδή έχτισε μια σχέση αξιοπιστίας σε αυτή την ατμόσφαιρα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το ένα είναι αυτό.

 

            Το δεύτερο. Στην Ελλάδα, είναι μια καινούργια Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Σαμαρά - είχε γίνει στο Κατάρ μια σύντομη συνάντηση- αλλά ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία έγινε και η οποία διήρκησε πολύ και κάλυψε πάρα πολλούς τομείς. 

Λοιπόν, ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις της Ελλάδος και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και ταυτόχρονα, υπήρξαν μια σειρά από συμφωνίες, πάνω από 24 αν δεν απατώμαι, που αφορούν θέματα όχι χαμηλής, θα έλεγα θέματα καθημερινής πολιτικής. Γιατί ο όρος χαμηλή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την γεωργία, το εμπόριο, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις είναι θέματα που μας αφορούν όλους γιατί διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας.

 

Υπάρχει μια πραγματικότητα, κύριε Χατζηνικολάου, σήμερα έχουμε ένα εμπορικό ισοζύγιο των σχέσεων με την Τουρκία όπου το αποτέλεσμα ευνοεί την Ελλάδα.

 

Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν υπηρεσίες και προϊόντα στη μεγάλη τουρκική αγορά. Αυτό θέλουμε να το επαυξήσουμε και να το διπλασιάσουμε. Είναι υπέρ της ελληνικής οικονομίας.  Ο συνδυασμός τουριστικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δίνει   σημαντικούς πόντους στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου ο τουρισμός είναι για εμάς πολύτιμος και τα έσοδα από αυτόν μάλιστα καταβάλλονται μετρητοίς.

 

Λοιπόν, όλα αυτά είναι ένα πακέτο μέτρων που είναι πάρα πολύ σημαντικά και προχώρησαν.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Εδώ πολλοί φίλοι μου στέλνουν μηνύματα του τύπου, σας λέω τώρα την κεντρική ιδέα, πως μπορούμε να εμπιστευθούμε την απέναντι πλευρά όταν ακόμη και την ώρα της επίσκεψης υπήρξαν παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας από τουρκικά πλοία. Ακόμη και αυτών των χωρικών υδάτων που η Τουρκία δέχεται.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι και αυτό το θέμα τέθηκε στη συζήτηση που έκανα με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κύριο Γιλμάζ.

 

Το θέμα τέθηκε κατά τον πλέον σαφή και απόλυτο τρόπο. Του είπα ότι αν πιστεύει η Τουρκία ότι με παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ή με περίεργες πλεύσεις στη θάλασσα του Αιγαίου θα αμφισβητήσει στην πράξη κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι γελασμένη.

 

Του είπα επίσης, ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, διότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν προκαλέσουν αυτοί θερμό επεισόδιο, γιατί οφείλουν να γνωρίζουν, ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει και τις δύο χώρες, δεν θα είναι η Ελλάδα που θα βγει ζημιωμένη, θα βγει ζημιωμένη και η Τουρκία πολύ περισσότερο.

 

Αυτά νομίζω, κύριε Χατζηνικολάου, πρέπει να ξεκαθαρίζονται στις διεθνείς σχέσεις ιδιαίτερα μεταξύ γειτόνων, διότι σε αυτό το διεθνές πεδίο που ζούμε πρέπει να συνομιλείς περισσότερο με τον γείτονα που έχεις διαφορές παρά με τους υπολοίπους.

 

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε την Τουρκία, να την πάμε δηλαδή κάπου αλλού. Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία της περιοχής μας να ζούμε δίπλα. Για αυτό πρέπει να βρούμε δρόμους συζήτησης και κατανόησης, χωρίς όμως να παραχωρήσουμε ούτε χιλιοστό από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Μάλιστα. Τώρα, θέλω να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα, και αυτό είναι ερώτημα των ακροατών, για να κλείσουμε. Αυτό δεν αφορά την επίσκεψη στην Τουρκία, αφορά τις κινητοποιήσεις των αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τα δριμύτατα, πλέον, παράπονά τους για μισθολογική εξαθλίωση.

 

Έχω για παράδειγμα μήνυμα εδώ αποστράτου Ταξιάρχου, ο οποίος ήταν μάχιμος σε όλη του τη ζωή και μου λέει ότι «οι αμοιβές μου, η σύνταξή μου αγγίζει πλέον τις αμοιβές λοχία. Δεν μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς με την οικογένειά μου, με αναγκάζουν στα γεράματα να αναζητήσω εργασία».

 

Θέλω ένα σχόλιό σας.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, οι απόστρατοι, κύριε Χατζηνικολάου, είναι κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί μέχρι να πεθάνουν βρίσκονται στην εφεδρεία της πατρίδος και τους τιμούμε αδιακρίτως.

 

Ξέρω ότι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του χρόνου που διανύουμε, του 2013, φέρουν ένα βαρύ σταυρό στην πλάτη, γιατί οι κρατήσεις είναι πολλαπλές λόγω των αναδρομικών, κύριε Χατζηνικολάου. Λειτουργούν και οι αναδρομικές περικοπές. Και οι τρέχουσες περικοπές και οι αναδρομικές.

 

Στο να διαμαρτύρονται έχουν δίκιο. Αλλά κάνω έκκληση στον πατριωτισμό τους και στην αφοσίωσή τους προς την πατρίδα και ξέρω ότι αυτό το αισθάνονται και αυτό  τους ενεργοποιεί. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους είμαστε χρήσιμοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσουμε αυτούς τους δύσκολους μήνες όσο γίνεται πιο ανώδυνα γιατί οδύνη υπάρχει και είναι μεγάλη και την ξέρουμε και την καταγράφουμε και τη νιώθουμε και εμείς.

 

Και επιτρέψτε μου να πω, κύριε Χατζηνικολάου, ποτέ δεν θα είχα βγει να υπερασπίσω αυτή την πολιτική, αν δεν είχα τη βεβαιότητα ότι είναι μονόδρομος.

 

Το θετικό είναι ότι τα πρώτα μηνύματα φαίνονται στο βάθος του ορίζοντα και τα μηνύματα αυτά είναι θετικά. Βεβαίως έχουμε μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας, κακά τα ψέματα, και δύσκολη διαδρομή.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Βράζει η κοινωνία, κύριε Υπουργέ. Βράζει.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω, κύριε Χατζηνικολάου, αλλά είναι άλλο να ανεβαίνεις έστω και ανηφορικά σκαλοπάτια λαχανιάζοντας και είναι άλλο να είσαι σε ελεύθερη πτώση με το κεφάλι προς τα κάτω, όπως ήμαστε πριν τον Ιούνιο του 2012.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Ένας φίλος μού επισημαίνει, και έχει δίκιο, ότι ξέχασα να ρωτήσω, να ζητήσω σχόλιό σας, για το τουρκικό πλοίο που κάνει έρευνες και σε Ελληνικά χωρικά ύδατα για κοιτάσματα.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να σας πω, ότι σε Ελληνικά χωρικά ύδατα έρευνες δεν κάνει αυτή τη στιγμή. Απλώς η Τουρκία έκανε μία ανακοίνωση με την οποία προσπάθησε να δεσμεύσει ευρύτερες περιοχές που έχουν και ένα κομμάτι το οποίο ανήκει στα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

 

Και αυτό είναι κάτι το οποίο ξεκαθαρίστηκε χθες, κατά τη συνάντηση που είχαμε. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί έρευνες ακόμα και επιστημονικές, όπως λένε οι Τούρκοι, σε δικά της χωρικά ύδατα ή σε περιοχές που ασκεί η Ελλάδα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα.

Νομίζω είμαι σαφής.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:       Σας ευχαριστώ, καλή μέρα, κύριε Υπουργέ.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ και εγώ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά