Το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων στρατιωτικών‏

Εκατοντάδες Έλληνες Στρατιωτικοί υπέβαλαν
παραιτήσεις λόγω της μείωσης των μισθών

Εκατοντάδες Στρατιωτικών ζητούν να παραιτηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα, καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην από τους μισθούς που τους έχουν κοπεί.

Στις πρώτες έξι εβδομάδες του τρέχοντος έτους 480 Αξιωματικοί είχαν υποβάλλει αίτηση αποστρατείας από τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό είναι μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τα 1.100 αιτήματα για όλο το 2012, μας πληροφορεί η έγκυρη εφημερίδα Καθημερινή.

Οι Έλληνες Στρατιωτικοί μπορεί να αιτηθούν την αποστράτευσή τους, μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, αλλά και εν καιρώ ειρήνης η Στρατιωτική Διοίκηση δεν μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης & Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων κος Τσουκαράκης Ανέστης, επιβεβαίωσε την αυξητική τάση αποστρατείας όλων και περισσοτέρων Στρατιωτικών.

Οι λόγοι που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση τους Στρατιωτικούς είναι, η μείωση των μισθών και άλλων φημών για ψήφιση νέου νόμου που θα προβλέπει συμπληρωματικά τη μείωση των συντάξεων που θα λαμβάνουν, όταν αποστρατευθούν και πρόκειται να εγκριθεί εντός των προσεχών μηνών.

"Από το 2009 το εισόδημα των Στρατιωτικών έχει υποστεί σημαντική μείωση", δήλωσε ο κος Τσουκαράκης.

«Οι περικοπές κυμαίνονται από 50% σε έναν επαγγελματία οπλίτη και φθάνουν στο 79,8% για τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτό είναι ανεξάρτητο από τις νέες περικοπές που θα γίνουν, βάσει των περικοπών που ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες ημέρες», είπε.

Ο μισθός ενός επαγγελματία οπλίτη στην αρχή της καριέρας του είναι 700 ευρώ καθαρά ανά μήνα, στον βαθμό του υπολοχαγού φθάνει τα 900 ευρώ και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι 1.800 ευρώ.

«Οι δαπάνες για τους στρατιωτικούς μισθούς θα μειωθούν κατά € 78 εκατομμύρια για το 2013 και άλλα € 88,2 εκατομμύρια για το 2014», δήλωσε ο κος Τσουκαράκης, ο οποίος πιστεύει ότι οι νέες περικοπές θα είναι πολύ πιο οδυνηρές από εκείνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Με περίπου 160.000 Στρατιωτικούς, εκ των οποίων περισσότερο από το ήμισυ είναι επαγγελματίες, για μια χώρα με μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη στον κόσμο, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 ενεργοί Στρατιωτικοί ανά 1.000 άτομα, έναντι 4,6 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,7 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ελλάδας την καθιστά τη δεύτερη πιο σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ στη Συμμαχία: Η Ελλάδα δαπανά το 2,1% του ΑΕΠ της, σε αυτό το παιχνίδι, παρά του ότι είναι για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση.

Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των Στρατιωτικών αποτελείτο από επιδόματα, τα οποία έχουν περικοπεί με την εφαρμογή του Μνημονίου που οι διεθνείς πιστωτές της τρόικας επέβαλαν πέρυσι στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο των 130.000 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της Χώρας.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά