Αυξήθηκε φορολόγηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Εθνοφύλακες

 

 


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εθνικής Άμυνας
• Οικονομικών

ΘΕΜΑ: "Άρση φορολογικών αδικιών σε βάρος των Εθνοφυλάκων"

Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982 (Α΄126), συγκροτείται τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, για την ενίσχυση, υποβοήθηση και εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ειρήνη, στην επιστράτευση και στον πόλεμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δύναται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να τους χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση.

Το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε για το τρέχον έτος, στο ποσό των 16 ευρώ ημερησίως (ΦΕΚ B 6714 - 31.12.2021) και αντιμετωπίζεται φορολογικά ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Από την 01/01/2022 παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό των κρατήσεων της μηνιαίας αποζημίωσης που αφορούν τόσο το Μ.Τ.Σ. όσο και τον φόρο.

Επιπλέον, καθώς οι Εθνοφύλακες, δεν αποτελούν προσωπικό που προσλαμβάνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά προσωπικό που "κατατάσσεται" ή που "καλείται να υπηρετήσει" υπό τα όπλα και μάλιστα με συγκεκριμένη αποστολή, δεν υπάρχει η δυνατότητα διασφάλισης αντίστοιχων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Επειδή σε κάποια ζητήματα το καθεστώς που διέπει τα δικαιώματα των Εθνοφυλάκων είναι ασαφές και αντιφατικό.
Επειδή ενώ χαρακτηρίζονται ως εθελοντές και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης και όχι μισθού, φορολογικά αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και μάλιστα με αυξανόμενη επιβάρυνση από 01/01/2022.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αρθούν αδικίες σε βάρος των Εθνοφυλάκων σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς της αποζημίωσης τους, την οποίαν εκ του νόμου λαμβάνουν μόνο για την κάλυψη αναγκών τροφής, ιματισμού και υπόδησης;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κόκκαλης Βασίλειος

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΡΤΑΣ: Προσπαθούν να βγάλουν απ΄ τη μύγα ξύγκι - Αυξήθηκε φορολόγηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Εθνοφύλακες (alexpanagisartas.blogspot.com)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά