Χαρδαλιάς: Χωρίς την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολιτική Προστασία δεν θα κέρδιζε τη μάχη του κορωνοϊού

«Χωρίς την αμέριστη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η μάχη της Πολιτικής Προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό δεν θα μπορούσε να κερδηθεί και η κοινωνία θα είχε καταρρεύσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, στην ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», η οποία διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

«Γιατί ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις εκείνες, που με την αμεσότητα των αποφάσεών τους και την ταχύτητα υλοποίησης των δράσεών τους, έδωσαν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης δυναμικό παρόν, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλευρό των γιατρών μας.

Προσέφεραν κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ενώ διέθεσαν άμεσα κατάλληλο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό σε δομές του Υπουργείου Υγείας, στα σημεία εισόδου αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στους σταθμούς διενέργειας rapid-tests, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού των πολιτών.

«Συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία διανομή των εμβολίων»
Με τις εγγενείς δυνατότητες και την εμπειρία του «Military Logistics», συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία διανομή των εμβολίων σε κάθε σημείο της χώρας, σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, σε κάθε υγειονομική δομή, Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, συμπεριλαμβανομένου των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, των μικρών νησιών και των ακριτικών μικρονήσων, με αποτέλεσμα κάθε πολίτης να έχει έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση στον εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι «η Πολιτική Προστασία μέσα σε αυτή τη δοκιμασία, έκανε άλματα προόδου δεκαετιών, μπήκε στον επιταχυντή όπως σωστά, εύστοχα σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατορθώνοντας με την επιμονή και την αυταπάρνηση όλων των στελεχών της, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε όφειλε να είναι για τη χώρα, μια πραγματική “ασπίδα προστασίας” για κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα», τονίζοντας πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αφήνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας η εξέλιξη της πανδημίας» και προσέθεσε:

«Και νιώθω πραγματικά υπερήφανος που ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για δύο και πλέον έτη και ευλογημένος που καταφέραμε να ανταποκριθούμε όλοι μαζί των προσδοκιών και των απαιτήσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Τι δήλωσε για παραπληροφόρηση και fake news
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε επίσης για την «παγκόσμια επιδημία παραπληροφόρησης, συνωμοσιολογίας και “fake news”» αναφορικά με τη σοβαρότητα ή τη θνησιμότητα της ασθένειας, την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας ή ακόμα και την ασφάλεια των παραγόμενων εμβολίων.

«Το φαινόμενο φάνηκε να λαμβάνει από την αρχή, ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, καθώς το επίπεδο επιστημονικής κατανόησης, διαπιστώθηκε γρήγορα ότι ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο για Ευρωπαϊκή χώρα. Βιώσαμε έτσι όλοι, από τη μία την αγωνιώδη προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να προσπαθούν να επιβάλλουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και από την άλλη την άρνηση μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου να αντιληφθεί τον τρόπο λειτουργίας του ιού, τη μεταδοτικότητα της νόσου, τη δράση των αντισωμάτων και της ανοσίας και εν τέλει τη σημασία του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.

Συνέπεια της χαμηλής κατανόησης της επιστημονικής μεθόδου, είναι πολλοί άνθρωποι να παραμείνουν και να παραμένουν ακόμη και σήμερα δύσπιστοι και να θεωρούν εσφαλμένα ότι η επιστήμη προβάλλει ισχύ που την καθιστά επικίνδυνη ή ακόμη ότι η εξάρτηση του ανθρώπου από αυτή θα πρέπει να περιορισθεί.

Με τέτοιο υπόβαθρο απαξίωσης και καχυποψίας, το κοινό συγχέεται από ανυπόστατες γνώμες και παρασύρεται από θεωρίες συνομωσίας, οδηγούμενο τελικά σε λάθος επιλογές που έχουν δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στη κατάσταση της υγείας του» επισήμανε ο κ. Χαραδαλιάς και προσέθεσε:

«Συμπληρώνοντας πλέον δύο χρόνια από την εμφάνιση του κορωνοϊού, έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν και παραμένει ένας μαραθώνιος. Όσοι προσπάθησαν στο παρελθόν να αξιολογήσουν την εξέλιξη της νόσου με φωτογραφικά στιγμιότυπα, οδηγήθηκαν αργά ή γρήγορα σε εσφαλμένα συμπεράσματα, αφού έχασαν τη μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που διαμορφώνονταν αθροιστικά από την πάροδο του χρόνου και την επέλαση της νόσου ανά τον κόσμο.

«Ο ιός μάς εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά του»
Σήμερα, παρά τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει για τον ιό σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο, αυτός συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά του, μεταλλασσόμενος διαρκώς στον επίλογό του, πράγμα που μας επιβάλλει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να προσαρμόζουμε εγκαίρως τις αμυντικές μας τακτικές, μέχρι τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε, άπαξ διαπαντός, από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης και του πιθανού θανάτου.

Η πρόσφατη επικράτηση της σαφώς ηπιότερης μετάλλαξης Όμικρον, η οποία οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, καθιστά όλους μας συγκρατημένα αισιόδοξους, καθόσον θεωρείται περισσότερο πιθανό από ποτέ να αποτελέσει την “τελευταία ίσως πράξη” της πανδημίας, προσφέροντας ένα στρώμα ανοσίας στον πληθυσμό και φέρνοντάς μας πιο κοντά σε ένα ενδημικό στάδιο, όπου η σχέση μας με τον ιό θα είναι απλούστερη, λιγότερο επικίνδυνη και ζήτημα ρουτίνας, ενώ οι μολύνσεις θα είναι πλέον συγκρίσιμες με κοινές εποχιακές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

«Να βάλουμε ένα τέλος στο κεφάλαιο της πανδημίας του κορωνοϊού»
Ευχή όλων μας, είναι σύντομα να βάλουμε ένα τέλος στο κεφάλαιο της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας πραγματικά σοβαρής κρίσης που επαναπροσδιόρισε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα ζητήματα ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και να γράψουμε επιτέλους τις πρώτες γραμμές ενός νέου κεφαλαίου ευημερίας και προόδου για την παγκόσμια κοινότητα».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, o πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήριος Τσιόδρας και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σύψας, μέλος της εθνικής επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοιού COVID-19 του υπουργείου Υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, o περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, οι αρχηγοί ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά