ΑΝΑΦΟΡΑ Τομεάρχη Άμυνας του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την Βαθμολογική Εξέλιξη – Ιεραρχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σήμερα την 27.01.2021 ο Τομεάρχης Άμυνας του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετική με το έγγραφο που απέστειλε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) σε ότι αφορά στα θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης των αποφοίτων ΑΣΣΥ, τα οποία με δεδομένο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, δυστυχώς ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία από την Πολιτεία έχει ανακινηθεί γύρω από αυτά.

Ειδικότερα γίνεται αναφορά για σειρά ζητημάτων τα οποία ως ΣΑΣΜΥ δεν λησμονούμε επ’ ουδενί, όπως παρακάτω:

  1. Την αμφιλεγόμενη απόφαση της Πολιτείας, αναφορικά με τη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 32, του Ν.4609/2019 (ΦΕΚ 67 Α΄), η οποία ως διαφαίνεται ατυχώς εμφιλοχώρησε στο σχέδιο νόμου και σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις έγκριτων νομικών δεν παράγει δίκαιο αποτέλεσμα, εφόσον προδήλως επενεργεί μεροληπτικά υπέρ συγκεκριμένης κατηγορίας στελεχών (Εθελοντών του ν.δ. 445/1974 και Εθελοντριών του Ν.705/1977), έναντι των Αξκων αποφοίτων ΑΣΣΥ.
  2. Την υποχρέωση της κανονιστικώς δρώσας Διοίκησης αναφορικά με την τήρηση της Αρχής της Αναλογικής Ισότητας, η οποία όπως διαφαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, δεν μετουσιώνεται σε πράξη, καθώς και την υπόσχεση της παρούσας Κυβέρνησης να επανορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, επιλύοντας τις οποιεσδήποτε στρεβλώσεις. Είναι απολύτως σαφές ότι ο νομοθέτης, με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄), έχει προβλέψει ώστε οι μονιμοποιηθέντες Εθελοντές και Εθελόντριες να μην προάγονται πριν τη συμπλήρωση του ελαχίστου χρόνου παραμονής του αμέσως αρχαιότερού τους, προς αποφυγή ανατροπών της αρχαιότητας και της ιεραρχίας. 
  3. Την θέσπιση μεταβατικών διατάξεων σταδιοδρομικής φύσεως, προς άμβλυνση των αρρυθμιών που εντοπίζονται στη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ Τάξεως 1993 (καταταγέντες το έτος 1991), όπως άλλωστε δεσμεύθηκε ο κ. ΥΕΘΑ δημόσια σε σχετική τοποθέτηση του στη ΒτΕ, σύμφωνα με τις σταθμισμένες προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω του Συνδέσμου, καθώς και την εξέταση δυνατότητας λήψης μέριμνας για ανάλογη αντιμετώπιση, σε συναφές -κατ’ αναλογία- μεταβατικό πλαίσιο, των αποφοίτων ΑΣΣΥ που κατετάγησαν στις τάξεις των ΕΔ μέχρι στις 31-12-92 (παλαιοί ασφαλισμένοι βάσει του Ν.2084/1992), για την εξασφάλιση μιας πιο ομαλής βαθμολογικής κλιμάκωσης, επί της βάσης της αρχής της αναλογικότητας.
  4. Την τήρηση της ιδιαίτερης επετηρίδας για κάθε ειδικότητα (Διοικητικοί – Τεχνικοί – Φροντιστές), όπως ισχύει αντίστοιχα στην ΠΑ και ΠΝ.
  5. Την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του Ν.4609/2019, προκειμένου όσοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ τέθηκαν σε αποστρατεία με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή Αντιπλοιάρχου ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή παραιτήθηκαν στον βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, έχοντας συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία ή 32 έτη πραγματικής υπηρεσίας να προάγονται τιμητικά, εντός 3 μηνών στον καταληκτικό βαθμό, χωρίς να γεννώνται για αυτούς συνταξιοδοτικά ή άλλα οικονομικά δικαιώματα.

Ως ΣΑΣΜΥ απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Τομεάρχη Άμυνας του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου Βασίλειο για την συνδρομή του και το αμείωτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τις ανάγκες και τους σκοπούς τόσο του Συνδέσμου μας αλλά και γενικότερα για την συνέχιση και την μεταλαμπάδευση της κληρονομιάς μας ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ στις νεότερες γενιές.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι είναι άδικο να λέγεται ότι το άρθρο 32 του ν.4609/19 κακώς εμφιλοχωρισε και ότι δεν παράγει δίκαιο αποτέλεσμα για τους ΑΣΣΥ καί ευνοεί τους εθελοντές και τις εθελοντριες.
    Να θυμίσω ότι οι εθελοντές από κατάταξης έχουν την ίδια εξέλιξη με τους ΑΣΣΥ καί ακολουθούσαν μέχρι το 2016 κοινή επετηρίδα.
    Ακολουθούσαν πίσω από τον τελευταίο εκ σχολής στον αντίστοιχο βαθμό.
    Με το νόμο 4407/16 το συγκεκριμένο άρθρο προϋπήρχε και εν συνεχεία σε άσχετο νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από 3 μήνες.
    Τώρα ορθώς μπήκε στο 4609/19 διότι αν δεν υπήρχε τότε αδικιμενοι θα ήταν μόνο οι εθελοντές.
    Επομένως να μην ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα γιατί είναι ντροπή ο πόλεμος που γίνεται από τους ΑΣΣΥ.
    Δεν βαρεθηκατε εδώ και 35 τουλάχιστον χρόνια από 1984 να πολεμάτε τους εθελοντές;
    Ο θεσμός των εθελοντών για την ιστορία σταμάτησε το 1989 επομένως έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι άδικο να λέγεται ότι το άρθρο 32 του ν.4609/19 κακώς εμφιλοχωρισε και ότι δεν παράγει δίκαιο αποτέλεσμα για τους ΑΣΣΥ καί ευνοεί τους εθελοντές και τις εθελοντριες.
    Να θυμίσω ότι οι εθελοντές από κατάταξης έχουν την ίδια εξέλιξη με τους ΑΣΣΥ καί ακολουθούσαν μέχρι το 2016 κοινή επετηρίδα.
    Ακολουθούσαν πίσω από τον τελευταίο εκ σχολής στον αντίστοιχο βαθμό.
    Με το νόμο 4407/16 το συγκεκριμένο άρθρο προϋπήρχε και εν συνεχεία σε άσχετο νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από 3 μήνες.
    Τώρα ορθώς μπήκε στο 4609/19 διότι αν δεν υπήρχε τότε αδικιμενοι θα ήταν μόνο οι εθελοντές.
    Επομένως να μην ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα γιατί είναι ντροπή ο πόλεμος που γίνεται από τους ΑΣΣΥ.
    Δεν βαρεθηκατε εδώ και 35 τουλάχιστον χρόνια από 1984 να πολεμάτε τους εθελοντές;
    Ο θεσμός των εθελοντών για την ιστορία σταμάτησε το 1989 επομένως έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφήστε ήσυχους τους εθελοντές και τις εθελοντριες.
    Γιατί τόσο μένος και κυνήγι;
    Ξεχνάτε στελέχη εκ σχολής ότι έχετε ίδια πορεία;
    Ξεχνάτε ότι μπήκατε στο στράτευμα χωρίς πανελλήνιες όπως και οι εθελοντές που πολεμάτε;
    Βέβαια ευνοηθηκατε οι χωρίς πανελλήνιες να αποκτήσετε τον τίτλο ΑΣΣΥ που κανονικά θα έπρεπε να το είχαν δίκαια μόνο οι εκ πανελληνίων διετούς και πόσο περισσότερο οι τριετούς φοίτησης.
    Σεβασμό στους εθελοντές οι οποίοι κατέχουν και θέσεις προϊσταμένων και διοικητών σμηνών και αξιόλογη πορεία και σεβασμό από τους διοικητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το να προάγονται οι αντισυνταγματαρχες και αντίστοιχοι των ΕΔ στο καταλυτικό βαθμό (προφανώς λόγω ορίου ηλικίας στο βαθμό) νομίζω είναι δίκαιο.
    Το να προάγονται οι ταγματάρχες και αντίστοιχοι οι οποίοι υπέβαλαν παραίτηση στα 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας όπως αναφέρει το έγγραφο και αυτοί στο καταλυτικό βαθμό νομίζω ότι δεν δίκαιο για τα υπόλοιπα στελέχη.
    Αυτό αν τύχει εφαρμογής για το αίσθημα δικαίου σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα όπου όλοι έχουν ίσα δικαιώματα θα πρέπει να εφαρμοστεί και στους εθελοντές και τις εθελοντριες οι οποίοι έχουν την ίδια ιεραρχική εξέλιξη.
    Μην στρεφεστε σε δύσκολους καιρούς εναντίον συναδέλφων διότι αν απαιτηθεί να γίνει υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας θα έχουμε ανάγκη ο ένας των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά