Π.Ο.Ε.Σ. + Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π. - Καταβολή ενός μισθού για αναγνώριση γάμου

 

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
TYPOGRAPHY


ΘΕΜΑ : Διάφορα Οικονομικά (Αναγνώριση Γάμου Στρατιωτικών)

α. Ν.1105/1980 (ΦΕΚ Α΄ 299, «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) νομοθεσίας»)

β. Ν.3036/2022 (ΦΕΚ Α΄ 171, «Τροποποίηση διατάξεων στρατολογικής νομοθεσίας, ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ορισμένων κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών, θέματα επαγγελματιών οπλιτών και άλλες διατάξεις»

γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 485/14.1.2021 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν.3036/2002 καταργήθηκε από την 23.7.2002 η υποχρέωση, που είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 2 του ν.1105/1980, καταβολής ενός βασικού μισθού του εν ενεργεία στρατιωτικού για την αναγνώριση του γάμου του που τέλεσε μέχρι την αυτή ως άνω ημερομηνία (22.7.2002).

2. Όπως μας γνώρισε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.), με το (γ) σχετικό έγγραφό της, το οποίο επισυνάπτουμε για ενημέρωσή σας, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) ζήτησε από εν ενεργεία στρατιωτικό, που για οποιοδήποτε λόγο δεν αναγνώρισε το γάμο του που τέλεσε πριν την 22.7.2002, προκειμένου να τον αναγνωρίσει σήμερα, να καταβάλλει ποσό ίσο με ένα βασικό μισθό που αντιστοιχεί κατά την ημερομηνία της αίτησης, δηλαδή στον βασικό μισθό που λαμβάνει σήμερα.

3. Θεωρούμε ότι η ως άνω ενέργεια του Μ.Τ.Σ. είναι εσφαλμένη, δηλαδή είναι εσφαλμένο το γεγονός ότι για την αναγνώριση γάμου στρατιωτικού που τέλεσε πριν την 22.7.2002 πρέπει αυτός να καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό που λαμβάνει κατά το έτος της αίτησης (23-7-2002 και εντεύθεν) έναντι του ορθού κατά την άποψή μας, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι πρέπει να καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό που ελάμβανε κατά την ημερομηνία τελέσεως του γάμου του ή σε έσχατη περίπτωση κατά την ημερομηνία παύσης της ως άνω υποχρέωσής του (23.7.2002).

4. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και εφόσον κρίνεται το επιχείρημά μας ορθό και δίκαιο για την παροχή διευκρινίσεων/οδηγιών προς το Μ.Τ.Σ. για το εν θέματι αντικείμενο.

..................

ΘΕΜΑ : Οικονομικά - Αναγνώριση Γάμων

α. Ν.1105/1980

β. Ν.3036/2002

γ. Φ.446.5/11/616339/Σ.5542/12 Μαϊ 06/ΓΕΣ/1ο ΕΓ/4/4/

1. Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το (α) σχετικό προβλεπότανε για την αναγνώριση δικαιώματος η καταβολή ενός Βασικού Μισθού κατά την τέλεση γάμου υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).

2. Σύμφωνα με το (β) σχετικό από 22 Ιουλίου 2002 και μετά παύει να ισχύει η κράτηση αυτή, χωρίς να έχει αναδρομική ισχύ.

3. Η Ένωση μας έγινε αποδέκτης περιστατικού που κατά την έρευνα επίλυσης του παρακάτω προβλήματος εντοπίστηκαν και άλλοι συνάδελφοι (Πανελλαδικώς) να εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση και συγκεκριμένα:

Στελέχη που τέλεσαν γάμο πριν την 22 Ιουλίου 2002 και δεν είχαν καταβάλλει ένα βασικό μισθό υπερ Μ.Τ.Σ. ύστερα από επικοινωνία τους με το Μ.Τ.Σ. καλούνται σήμερα να καταβάλλουν εφάπαξ μέσω Τραπέζης ένα βασικό μισθό με την τρέχουσα μισθολογική κατηγορία για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

4. Το παραπάνω γεγονός προκάλεσε ανησυχία και αίσθημα αδικίας όχι μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος στέλεχος που τέλεσε γάμο το μήνα Ιούνιο 2002 καλείται να καταβάλλει ένα βασικό μισθό ενώ ένα στέλεχος που τέλεσε γάμο τον Ιούλιο 2002 δεν καταβάλει , όσο για τα εναπομείναντα στελέχη που τέλεσαν γάμο πριν τον Ιούλιο του 2002 και για οποιοδήποτε λόγω δεν ενημερώθηκαν για την υποχρεωτική καταβολή ενός βασικού μισθού υπερ του Μ.Τ.Σ. και καλούνται σήμερα να καταβάλλουν με το σημερινό βασικό μισθό που σαφώς είναι μεγαλύτερο καθότι έχουν αυξημένη μισθολογική κατηγορία.

5. Παρακαλούμε για την ανάδειξη του προβλήματος ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβασή προκειμένου να υπάρξει ίση και δίκαιη μεταχείριση στο στρατιωτικό προσωπικό που τέλεσε γάμο εκείνη τη περίοδο και να καταβάλουνε τον βασικό μισθό που ίσχυε κατά την τέλεση του γάμου τους τότε και όχι με τα σημερινά δεδομένα όπως ανάλογα γίνεται και με την χρονική επιλογή αναγνώριση μάχιμης πενταετίας.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Είναι δίκαιο εμείς να πληρώσαμε το γάμο μας με κάποιους που δεν πληρώσανε καθόλου;
    Γυρίστε μας τα χρήματα μας πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά