Ε.Σ.ΠΕ.Θ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ




Α Ρ Θ Ρ Ο
του Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Θ
Υπλγού (ΕΜ) Στέφανου Κουκουράβα

Ε.Σ.ΠΕ.Θ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) της Ε.Σ.ΠΕ.Θ ελήφθη ιστορικής σημασίας απόφαση για την αποχώρηση της Ένωσης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) και την σύμπραξή μας με το μοναδικό πλέον θεσμικά αναγνωρισμένο δευτεροβάθμιο όργανο συλλογικής εκπροσώπησης την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ). Πρόκειται αναμφίβολα για απόφαση σταθμό στην ιστορική διαδρομή της Ε.Σ.ΠΕ.Θ, ενός σωματείου που αποτελεί ΘΕΣΜΟ για το χώρο. Πολλοί συνάδελφοι, μέλη και μη της Ένωσης επικοινωνούν μαζί μου για να επικροτήσουν την απόφασή μας και να μάθουν τις προθέσεις μας για το μέλλον. Απολύτως λογικό, εφόσον το εκδοθέν Δελτίο Τύπου δεν μπορεί να καλύψει τα κενά πληροφόρησης για τους λόγους που επέβαλλαν τις στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές μας, οι οποίες ελήφθησαν κατόπιν ωρίμου σκέψεως, σταθμίζοντας πλήρως τα δεδομένα. 

Η απόφασή μας φυσικά δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις για την ενότητα του χώρου, ατελέσφορα όμως. Επιδείξαμε τεράστια υπομονή και αυτοσυγκράτηση σε εσκεμμένες προκλήσεις και προσβολές ταυτόχρονα. Δυστυχώς την τελευταία διετία γίναμε μάρτυρες μηχανορραφιών, παρασκηνιακών διεργασιών, απαξιωτικής και αλαζονικής συμπεριφοράς. Κάναμε αλλεπάλληλες εκκλήσεις μέσω τηλεφώνων, προκειμένου να γίνουν βήματα για καταλαγή και να βρεθούν συναινετικές λύσεις για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς κι αυτές ήταν ατελέσφορες. Το σίγουρο είναι ότι τα φέουδα και οι «ιδιοκτησίες» δεν έχουν θέση στην κοινή προσπάθειά μας. 

Οι υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν στο χώρο της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, όφειλαν και οφείλουν να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να εστιάσουν το δημόσιο λόγο τους σε άλλα θέματα, στηρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη και επίλυση των αληθινών προβλημάτων των συναδέλφων, τα οποία είναι μείζονος σημασίας ζητήματα που τους απασχολούν, όπως θέσπιση ανώτατου ορίου μεταθέσεων μετά τα 30 έτη υπηρεσίας, αποκατάσταση ασφαλιστικού καταταγέντων 1990 - 1992, βελτίωση αποδοχών, ωραρίου και συνθηκών εργασίας του προσωπικού, μείωση αριθμού
εκτελούμενων υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης, αποκατάσταση συντάξεων χηρείας στα επίπεδα προ της εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν.4387/2016 κλπ. 

Είναι πλέον γεγονός, μη αναστρέψιμο η διχόνοια που έχει επέλθει στην κοινότητα των συναδέλφων εξαιτίας του συνονθυλεύματος των κατά παραγγελία Ενώσεων Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου κοινός στόχος ήταν να ελεγχθεί και ποδηγετηθεί, από το παρασκήνιο, η ελεύθερη συλλογική έκφραση των στρατιωτικών. Είναι πρόδηλη επίσης η προσπάθεια κατάργησης των Περιφερειακών Ενώσεων μέσω εξουσιαστικών μηχανισμών, ώστε κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει και να φιμωθεί. Το έντονο ενδιαφέρον τους να «εξαγοράσουν» με εξουσίες και κίβδηλα αξιώματα τα νεοφυή σωματεία – παραρτήματα, που συστάθηκαν κατά παραγγελία κάποιου, είναι σαφές ότι δεν άγγιξε τον ψυχισμό του δοκιμαζόμενου μέσου συναδέλφου, αλλά αντιθέτως μάλιστα διόγκωσε την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά, όσων υποτίθεται ότι μιλούν εξ’ ονόματός του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και συναίνεσή του.

Τέλος όμως με το χθες! Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και αδημονούμε για ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους μας ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται τώρα (γιατί το θέλουμε ή ως δια μαγείας), αλλά χρειάζεται επιμονή και υπομονή, ώστε οι προτάσεις, εφόσον είναι συγκροτημένες και στοιχειοθετημένες, να ωριμάσουν στη συνείδηση όσων θεσμικών παραγόντων εναντιώνονται στο αρχικό στάδιο, στην τελεσφόρησή τους.

Πρόθεση της Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και με αμείωτο ρυθμό την υλοποίηση της στρατηγικής μας, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν αποφασιστεί. Για το σκοπό αυτό η Ένωση θέτει ως προτεραιότητα, την πιστή εφαρμογή και εκτέλεση του πλάνου δράσης της, το οποίο συνεχίζει να έχει σαφή ενωτική στοχοθέτηση. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ προτίθεται να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, την ώρα που ο χώρος της συλλογικής εκπροσώπησης των Ελλήνων στρατιωτικών, έχει μετατραπεί με διάφορες εσωστρεφείς διεργασίες σε πεδίο συγκρούσεων (προσωρινά ελπίζω), την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη να αμφισβητηθούν και ανατραπούν δυσμενώς ορισμένα εργασιακά κεκτημένα που θεσπίστηκαν τα τελευταία έτη, τουναντίον ουδεμία πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του κλάδου.  

Απαιτείται, το δίχως άλλο, μια μεγάλη ανασύνταξη δυνάμεων με νέα κριτήρια και ρεαλιστικότερες παραδοχές, υπό αισιόδοξη προοπτική, μακριά από κάθε είδους παραγοντικές εξαρτήσεις και φυσικά πέρα από προσωπικές στρατηγικές και στοχεύσεις. Το 2018 είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων στη συλλογική έκφραση των Στρατιωτικών και ενδέχεται να σηματοδοτήσει περαιτέρω αλλαγές στον χώρο. Πρέπει όμως η προσπάθειά μας να συνδυαστεί με ένα νέο ξεκάθαρο στίγμα, μια νέα φιλοσοφία ως σωματειακή
κοινότητα (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), η οποία να διαπνέεται από στέρεες δημοκρατικές αντιλήψεις στη λογική της . 

Επιβάλλεται να επενδύσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, παρά στις ατομικές διακρίσεις και στους θεσμικούς θώκους, καθόσον οι υπόψη συμπεριφορές  δεν συνάδουν με το κοινό συμφέρον. Πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών με όμορους χώρους, στη βάση της αλήθειας, της συναντίληψης και των πραγματικών κοινωνικών συσχετισμών. Η συνεπής και υπεύθυνη στάση του συνόλου των εμπλεκομένων με τα θεσμικά όργανα του χώρου, μπορεί να αποτελέσει μια ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την εσωστρέφεια, έναν ασφαλή οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της δυναμικής του χώρου, όσον αφορά τη συλλογική έκφραση των στρατιωτικών. Το αίτημα για αλλαγή πλεύσης συνιστά μια επιβεβλημένη αναγκαιότητα που ενστερνίζονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, που δεν συμβιβάζονται με τη μιζέρια και την εσωστρέφεια.
     
 Η συμμετοχή μας στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, το μοναδικό θεσμικά αναγνωρισμένο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στη δυναμική της Ομοσπονδίας, αλλά και στις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον, καθώς επίσης επιβεβαιώνει και διατρανώνει την πίστη μας ότι, με πολύ κόπο και αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Άμεσος στόχος μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια του νέου Δ.Σ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση, ουσιαστική και όχι μόνο επικοινωνιακή, στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί. Απαιτείται η κατάρτιση ενός σχεδίου ανάπτυξης δράσεων, με εξωστρέφεια για την ενίσχυση της περιφερειακής παρουσίας της Ομοσπονδίας, με τρόπο ουσιαστικό και όχι προσχηματικό, δια της σύστασης ολιγομελών Ενώσεων «σφραγίδων» σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως ιδιοτελώς κάποιοι επέλεξαν στο πρόσφατο παρελθόν, κάποιοι που διακρίθηκαν για την ιδιοτέλεια και την ασυνέπεια των πράξεών τους, που σύντομα εξαιτίας των πράξεων τους θα αποτελέσουν και τυπικά παρελθόν για το χώρο.

 Με την απόφασή μας αυτή να συμπορευτούμε με την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, πράξη ευθύνης έναντι των μελών μας και ευρύτερα των συναδέλφων, συγκροτείται μια δυναμική συμπαράταξη, ένας ισχυρός πυλώνας διεκδικήσεων και υψώνεται ένα ανυπέρβλητο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στις αυτόκλητες δυνάμεις της δημαγωγίας και της αδράνειας. Παρά τη διαφορετική χρονική αφετηρία μας η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία, καθόσον υπάρχει σχετική ταύτιση αρχών, ιδανικών και στόχων με την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Το κοινό όραμά μας ευελπιστούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στην πλειοψηφία των συναδέλφων, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι παραμένουν απαθείς και διστάζουν να ενταχθούν σε κάποια τοπική Ένωση και να συμπορευτούν μαζί μας σε συλλογικό επίπεδο.     

 Μέσα από την καθημερινή δράση της η Ε.Σ.ΠΕ.Θ, διαγράφοντας μια αξιέπαινη διαδρομή και δίδοντας τα «διαπιστευτήρια» της σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου διαλόγου με επιχειρήματα και όχι δημαγωγώντας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των συναδέλφων  για τη μαχητικότητά της και το στοιχειοθετημένο δημόσιο λόγο, έχει δε εδραιωθεί στο χώρο ως διακριτό ενωτικό «ρεύμα» σταθερότητας, δημοκρατίας, ακηδεμόνευτου λόγου, ως η φωνή της λογικής που οραματίζεται και σχεδιάζει για το αύριο, χωρίς να περιορίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των καταστάσεων.  Σας διαβεβαιώνω ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Θ  διαθέτει το κατάλληλο αισθητήριο, διακρίνεται για τις δημοκρατικές δομές της και ως εκ τούτου, για τη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας, έχει μέλη και θεσμοθετημένα όργανα, τα οποία θα λάβουν τις σωστές, σε κάθε περίσταση, αποφάσεις όταν απαιτείται.  

Οφείλουμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ορθώσουμε αρραγές μέτωπο, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις νεότερες γενιές των συναδέλφων στρατιωτικών. Απαιτείται να επιλέξουμε τη συνδιαμόρφωση ως συλλογικό μέσο λήψης των σοβαρών αποφάσεων στρατηγικού χαρακτήρα, βασισμένη σε μια ιδιότυπη «αντι-ιεραρχική» λογική του Πρώτου μεταξύ Ίσων (Πρόεδρος Ομοσπονδίας). Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αλληλεπιδράσουμε όλοι μαζί, διαμορφώνοντας κοινές συνισταμένες αναγκών και προτάσεων. Πρέπει να βρούμε ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς να είμαστε στείρα επικριτικοί ή απαξιωτικοί, προσκολλημένοι στα σφάλματα του χθες.

Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ θα συνεχίσει να είναι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε πάντα έπραττε με υπευθυνότητα. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Θ με τη στάση της θα αποτελέσει τον καταλύτη που «θα γύρει  αποφασιστικά την πλάστιγγα» σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας, υπέρ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα κάπως διαφορετικά, διότι πιστεύουμε ότι πραγματικά μεγάλο δεν σε κάνουν οι αριθμοί, αλλά μέσα από τα έργα και τις πράξεις έρχεται η καταξίωση. Μέγεθος προσδίδει η καταξίωση και η αποδοχή των συναδέλφων, μελών και μη, που επιτυγχάνονται μέσω της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της συνέπειας λόγων, πράξεων και έργων. 

Το κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλους τους φορείς του χώρου, πρέπει να είναι ειλικρινές και σταθερό. Συνεννόηση και συμπόρευση δε σημαίνει απαραίτητα πλήρης ταύτιση απόψεων, ούτε κατάργηση της διαφωνίας, ούτε συνιστά υποτέλεια. Αντιθέτως, συνεννόηση, όταν προκύπτει από γόνιμο διάλογο, χωρίς παθογένειες, σημαίνει διαλεκτική σύνθεση των αντιθέσεων σε μια κοινά αποδεκτή συνισταμένη, ώστε τα οράματα να γίνουν σχέδια και τα λόγια να γίνουν πράξεις. 

Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά και ενωτικά, υπό τη σκέπη της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, χωρίς παρωπίδες και εμπάθεια, γιατί μοναδικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα των συναδέλφων και όχι τυχόν μεταξύ μας διαφωνίες σε επίπεδο σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συλλογικής έκφρασης του κλάδου, ως προς τους στόχους, τη στρατηγική, τη φιλοσοφία δράσης και τους κώδικες συμπεριφοράς. 



-Ο-
Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

Στέφανος Κουκουράβας

Σημείωση:  Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά