Τελετή παράδοσης οπλισμού ένστολων στο Μουσείο Ήλιδας

Όλα είναι πλέον έτοιμα από τους διοργανωτές, για τον πρώτο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας» Ήλιδα- Ολυμπία, την Τετάρτη 20 Απριλίου,  για την πορεία των 49,5 χιλιομέτρων όπου προπομπός θα είναι  επίλεκτη ομάδα των ΕΔ, με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή υπεραποστάσεων Σμηναγό Ιωάννη Κούρο, η οποία φέροντας στολή εκστρατείας χωρίς οπλισμό θα διανύσει την διαδρομή στον προκαθορισμένο χρόνο των περίπου 11 ωρών. Την πορεία αυτή θα συνοδεύσει, περιορισμένος αριθμός ιδιωτών αθλητών. Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός, γεμάτο συμβολισμούς για την εποχή που ζούμε και που  θα διεξαχθεί στην ιερή γη της Ολυμπίας. Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία και για φέτος, που είναι Ολυμπιακή χρονιά, θα ονομάζεται: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016» θα πραγματοποιηθεί και πάλι μετά από 1623 χρόνια.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Συμπολιτεία Ολυμπίας (Federation of Olympia) με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων)
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του CISM,  του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπ. Εθν. Άμυνας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Φιλάθλου  Σωματείου Γυναικών η Καλλιπάτειρα.
Ειδική τελετή στο Μουσείο Ήλιδας
το απόγευμα, στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας  αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνεται στο αίθριο του νέου μουσείου της Ήλιδας η τελετή έναρξης του πρώτου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» οι ένστολοι -αθλητές του ΑΣΑΕΔ- που θα μετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, συμβολικά θα παραδώσουν τα όπλα τους σε ειδική εκδήλωση στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ήλιδας, στον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με καλλιτεχνικά δρώμενα Ηλείοι μαθητές και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον αθλητισμό και στην εκεχειρία με έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση για τους παρευρισκόμενους, προσφορά των συλλόγων Ήλιδας, Αυγείου και Καλυβίων.
Κατά τη διάρκεια του «1ου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας», η συμβολική πομπή των δρομέων, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, την Τετάρτη 20/04/2016 και ώρα 09:15 π.μ. στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου Δ. Ήλιδας.
Μέσα από 13 χωριά η διαδρομή
Την Τετάρτη  20 Απριλίου 2016, παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα διεξαχθεί ο πρώτος δρόμος αφιερωμένος στην Εκεχειρία: «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», οι αθλητές θα τρέξουν τα 49,8 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία. Σε όλα τα χωριά της διαδρομής σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και εθελοντές κατοίκους θα υπάρχουν σημεία ανεφοδιασμού των αθλητών.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας  το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τους Έλληνες Ολυμπιονίκες σε επιλεγμένα χωριά της διαδρομής θα γίνουν δρώμενα με μαθητές. Με τον δικό τους τρόπο μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά καθενός από τα 13 χωριά μέσα από τα οποία διέρχεται ο δρόμος της Εκεχειρίας, τρέχοντας ένα μικρό κομμάτι του δρόμου από την αρχή έως το τέλος του χωριού τους δημιουργώντας τη δική τους μικρή διαδρομή Εκεχειρίας. Η συμμετοχή τους στον Δρόμο της Εκεχειρίας θα είναι ένα «βάπτισμα», στο νόημα της μεγάλης αυτής ιδέας και παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί  ο πρώτος «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», είναι 49,8 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα  και περνά μέσα από 13 ημιορεινά χωριά των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, Ξεκινώντας από την Αρχαία Ήλιδα διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Στη διαδρομή θα υπάρξουν 16 σταθμοί ανεφοδιασμού.
Στόχος των δράσεών μας είναι προβληθεί  θετικά ο τόπο μας και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα όχι μόνο στην περιοχή από όπου διέρχεται το μονοπάτι, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά