Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμοπούλου και ΥΠΑΜ Ιταλίας Μario Μauro μετά τη συνάντηση τους στο ΥΠΕΘΑ‏


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα την τιμή και χαρά να υποδεχθώ σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον συνάδελφο και φίλο μου, Υπουργό Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Mario Mauro.

 

 Η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο. Η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας αποτελεί μακροχρόνιο στόχο απόλυτης προτεραιότητας και σημασίας για την Ελλάδα.

 

Οι συνομιλίες μας και το αποτέλεσμα της συνάντησής μας, επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά τις παραδοσιακά άψογες σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που υπάρχουν μεταξύ των κρατών και των λαών μας, σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας σε διεθνείς οργανισμούς.

 

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε για ακόμη μία φορά κοινές μας απόψεις σε ένα εύρος θεμάτων, ιδίως σε ό, τι αφορά την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

 

Η συγκυρία της διαδοχής της Ελληνικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός του 2014, μας δίνει τη δυνατότητα να συντονίσουμε τις επιδιώξεις και προτεραιότητές μας.

 

Πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος επιβεβαιώθηκε σήμερα, με μια κοινή Δήλωση Προθέσεως μεταξύ των Υπουργείων μας, την οποία υπογράψαμε μαζί με τον Ιταλό συνάδελφό μου προ ολίγων λεπτών.

 

Επιπλέον, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των διαδοχικών μας Προεδριών το 2014, δεδομένου ότι οι Προεδρίες της Ε.Ε. είναι αλληλοσυσχετιζόμενες.

 

Στην κοινή μας Δήλωση, συμφωνήσαμε με τον κύριο Mauro να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις νέες προκλήσεις Ασφάλειας και Άμυνας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, πριν από ο,τιδήποτε άλλο, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κοινές απειλές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινή αντίληψη, η οποία θα έχει συμφωνηθεί από το σύνολο των εταίρων.

 

Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι οι ιδιαιτερότητες της Μεσογείου απαιτούν την χάραξη και υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με την θαλάσσια ασφάλεια καθώς και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μας δίνουν την δυνατότητα να επιτηρούμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή. Τονίσαμε σήμερα με τον Mario ότι εδώ, σε αυτήν την γωνιά, σε αυτήν τη γειτονιά της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

 

Συζητήσαμε επίσης το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο επιβαρύνει με ένα τεράστιο οικονομικό αλλά και διοικητικό βάρος την Ελλάδα, καθώς και την Ιταλία, χωρίς να αγνοούμε φυσικά την ανθρωπιστική παράμετρο αυτού του ζητήματος.

 

Το θέμα αυτό προκαλεί την εθνική κοινωνική συνοχή και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Τονίσαμε τη σημασία αλλά και την επείγουσα φύση του ζητήματος των μεταναστευτικών ρευμάτων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.

 

Σε ό,τι  αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε νέες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και για την πρακτική εξερεύνηση των μεγάλων ευκαιριών που προκύπτουν μέσω της τεχνολογικής και βιομηχανικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η προώθηση των αντιλήψεων  και των στρατηγικών που αναφέρθηκαν, θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο σε μια πιο συνεκτική και αποτελεσματική Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και  Άμυνας.

 

Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ Mario,

 

Η επίσκεψή σου σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντική. Σε καλωσορίσαμε σαν πραγματικό φίλο της πατρίδας μας, αλλά και δικό μου.

 

Η αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινά ζητήματα ασφάλειας και άμυνας θα πρέπει να αποτελούν μία εκ των κοινών μας προτεραιοτήτων και έναν στόχο που μπορεί να επιτευχθεί από τα κράτη μας, μέσω της συνεργασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Προεδριών μας.

 

Αγαπητέ φίλε,

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εσένα και την αποστολή που σε συνοδεύει, για τις γόνιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες μας σήμερα, με τις οποίες ανοίχθηκαν νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών των κρατών μας, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών γενικότερα.

 

Σε ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ μου φίλε και σου δίνω το λόγο.

 

 

 

M. MAURO: Ευχαριστώ Δημήτρη, ευχαριστώ εσένα αλλά και το επιτελείο σου, το σύνολο του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας.

 

Είμαι ειλικρινά πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από την κοινή Δήλωση Προθέσεως που υπογράψαμε, η οποία αποτελεί, όχι μόνο ένα σαφές σημείο αναφοράς στην μεταξύ μας φιλία, αλλά και ένα απτό βήμα προς την Ευρωπαϊκή Άμυνα, την οποία όλοι οραματιζόμαστε για το μέλλον.

 

Με αυτήν την κοινή Δήλωση, ενισχύσαμε την συνεργασία μας, εν όψει της ελληνικής και της ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε., μέσω της κοινής μας  ατζέντας στον τομέα της άμυνας.

 

Η Ελλάδα είναι, και θα συνεχίσει να είναι, ένα έθνος στο οποίο η Ιταλία βασίζεται και θεωρεί αξιόπιστο φίλο σε μια στρατηγική θέση, που λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του κοινού μας οίκου, της Ευρώπης, και της Μέσης Ανατολής, όπου μια διαρκής ασταθής κατάσταση θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την επιθυμία μας για ειρήνη και ασφάλεια.

 

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής του πληθυσμού και η επικράτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων, έχουν διαφοροποιήσει το παραδοσιακό ρεύμα μεταναστών στην Μεσόγειο και πιέζουν την ιταλική Κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

 

Η Κυβέρνησή μας ξεκίνησε μια επιχείρηση με την ονομασία «Mare Nostrum», ως άμεση ανταπόκριση στην τραγωδία της Λαμπεντούζα, με δύο σαφείς στόχους: την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για το πλήθος ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πλέοντας στη θάλασσα και την αντιμετώπιση και παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, που οργανώνεται από εγκληματίες με σαφείς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

Θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι, όπως αναφέρατε, μόνο πρόβλημα της Ιταλίας ή της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Για αυτόν το λόγο, ζητάμε από την Ε.Ε. να μελετήσει την πιθανότητα ενίσχυσης της συνολικής προσπάθειας στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία πιστεύω ότι λαμβάνει κεντρικό ρόλο για την συνολική ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτό το πρόβλημα και θεωρώ ότι η στενή συνεργασία όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τη δημιουργία μιας κοινής επιχειρησιακής εικόνας θα είναι προς όφελος όλων.

 

Η Ιταλία συμφωνεί επί της ανάγκης διάδοσης, σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ενός ισχυρού πολιτικού μηνύματος σχετικά με τη σημασία της λειτουργίας της άμυνας και την ανάγκη ανάληψης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ρόλου που δικαιούται, για την ενεργή προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Ιταλία συμφωνεί ότι αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και την εκλογίκευση και βελτίωση της λειτουργικότητας των αμυντικών δαπανών.

 

Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα, όπως ανέφερα και κατά την συνάντησή μας, είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν νέο πρωταγωνιστή, στο πρόσωπο των Μεσογειακών χωρών-μελών της. Είμαι βέβαιος ότι η Προεδρία της Ελλάδας θα αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για την Ευρώπη να συνθέσει το κατάλληλο μέλλον και τον σωστό προορισμό.

 

Σε ευχαριστώ πολύ.

 

 

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά