Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια‏


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία καθώς και το ταξίδι που προγραμματίζει στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξερχόμενος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Όπως συνηθίζω να κάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο οποίος με βάση το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας ηγείται των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα της δικής μου αρμοδιότητας.

 

Μεταξύ των άλλων συζητήσαμε τα θέματα της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί πλέον γεγονός. Σε λίγες μέρες θα πάμε στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί και μετά να πάει στο ΚΥΣΕΑ.

 

Η Νέα Δομή αποτελεί προϊόν σκληρής προσπάθειας των Γενικών Επιτελείων τα τελευταία δύο, δυόμισι χρόνια και ουσιαστικά θα μας αποδώσει Ένοπλες Δυνάμεις, για τον 21ο αιώνα, αξιόμαχες, με αποφασιστική ενίσχυση των μαχίμων μονάδων, με περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Και με ταυτόχρονη συρρίκνωση των διοικητικών δομών εκεί που δεν χρειάζονται -και ας μου επιτραπεί να πω- και της στρατιωτικής γραφειοκρατίας.

 

Από τις αλλαγές αυτές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, από τη νέα δομή θα έχουμε και σημαντική εξοικονόμηση πόρων χωρίς να σημαίνει ότι ήταν ο πρώτος στόχος. Ο πρώτος στόχος ήταν να έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμοσμένες στα στρατηγικά ζητούμενα του 21ου αιώνα.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο ήθελα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν το επικείμενο ταξίδι μου στη Μόσχα. Την επόμενη Τετάρτη αναχωρώ για την ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια Διεθνή Διάσκεψη για θέματα ασφάλειας και ταυτόχρονα να συναντηθώ με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας τον κ. Σεργκέι Σοιγκού.

 

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία.  Επιπλέον τον ενημέρωσα για ένα άλλο ταξίδι μου στο Ισραήλ το οποίο θα γίνει μέσα στον Ιούνιο. Ένα ταξίδι το οποίο και αυτό έχει την πολύ μεγάλη σημασία του διότι είναι γνωστό πως η Κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί και το κάνω εγώ ως Υπουργός Άμυνας κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ σε θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κύριε Υπουργέ ως Κυβέρνηση έχετε αυτή την στόχευση για την οποία σας μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία; Θα έχετε τέτοιου είδους επαφές;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς.  Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι και με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσική Ομοσπονδία το οποίο προγραμματίζεται και θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις αλλά και με τις πρωτοβουλίες του Υπουργού των Εξωτερικών του κ. Αβραμόπουλου αλλά και από τη δική μας την πλευρά κάνουμε συγκλίνουσες προσπάθειες για να πετύχουμε την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

 

Η Ελλάδα βεβαίως είναι χώρα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει πολλές συμμαχίες στον δυτικό κόσμο και τις τιμά, τιμά την υπογραφή της. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τιμούμε εξίσου και τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που έχουμε με μεγάλες και σημαντικές χώρες όπως η Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα συντονισμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

 

Ευχαριστώ πολύ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά