Οικονομικές εκκρεμότητες έναντι Αξιωματικών ΕΜΘ

 





Η ΠΟΕΣ διερωτάται, πόσες ακόμα εκκρεμότητες θα συνεχίσει να διαιωνίζει η Πολιτεία εις βάρος των Αξιωματικών ΕΜΘ στο πλαίσιο της γενικότερης διαχείρισης ζημίας που ακολουθεί επί σειρά ετών; Έχοντας ξεκάθαρα απορρίψει το προ μηνών αίτημα του ΓΕΝ για παραμονή σε κατάσταση ΕΟΘ των Αξιωματικών που αποστρατεύονται το προσεχές διάστημα, πλέον εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα από την πολιτική διαχείριση του ζητήματος: με δεδομένο ότι η αδικία της μη ύπαρξης μισθολογικού κλιμακίου δεν έχει επιλυθεί, τι εφάπαξ θα λάβουν αυτά τα στελέχη; Τι μερίσματα; Τι σύνταξη; Πως θα διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα αναδρομικά και από πότε; Οι απαντήσεις, δυστυχώς, είναι γνωστές και άδικες και, το σοβαρότερο όλων, για την ώρα δεν διαφαίνεται καμία βούληση να επιλυθούν. Ωστόσο η αυθαιρεσία έχει κουράσει και οφείλει να λάβει ένα εμφατικό τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΟΕΣ απαιτεί την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ


ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Εκκρεμότητες έναντι Αξιωματικών ΕΜΘ)

ΣΧΕΤ. :   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 703/2023 έγγραφό μας

               β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1510/2023 έγγραφό μας

               γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1586/2023 έγγραφό μας

               δ.  Φ. 454.1/2/218260/Σ.1510/27-Φεβ-24/ΓΕΝ/Β3-ΙΙΙ

               ε.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 472/2024 έγγραφό μας


          Κύριε Υπουργέ.

      Όπως έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη, η μη επίλυση της μισθολογικής εκκρεμότητας που εξακολουθεί να διατηρεί η Πολιτεία, δημιουργεί πλήθος σοβαρών προβλημάτων εις βάρος των Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ, οι πρώτες σειρές των οποίων πλέον βρίσκονται στην τελική ευθεία της αποστρατείας τους.

      Εκατοντάδες στελέχη που φέρουν το βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων εξακολουθούν να αποζημιώνονται με τον αμέσως προηγούμενο βαθμό μισθολογικού κλιμακίου (του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων), λόγω μην ύπαρξης αυτού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια σειρά από άρα πολύ σοβαρές στρεβλώσεις:

  • Στερεί από χιλιάδες στελέχη το δικαίωμα της δικαστικής προσφυγής για διεκδίκηση αναδρομικών διαφορών, οι οποίες παραγράφονται πέραν της διετίας.
  • Δεν μερίμνησε για αναδρομική καταβολή των δεδουλευμένων στις/ους δικαιούχους.
  • Δημιουργεί συνθήκες απονομής χαμηλότερης σύνταξης από τη δικαιούμενη.
  • Εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς το ύψος εφάπαξ βοηθήματος και των μερισμάτων που θα λάβουν.
  • Από εργασιακής πλευράς δημιουργεί μια παγκόσμια καινοτομία: χιλιάδες πολίτες εργάζονται δίχως να γνωρίζουν ποιος είναι ο μισθός τους.

      Από την στιγμή που η Πολιτεία θεσμοθέτησε την απονομή ενός επιπλέον βαθμού  αλλά αποκατέστησε το πρόβλημα μόνο για τον προηγούμενο, αδικία που διατηρούσε από το 2017, προφανώς πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, που όπως έχουμε αποκαλύψει κατά το παρελθόν, προφανώς, προοριζόταν να επιλυθεί με το νέο μισθολόγιο, όπου θα υπάρξουν συμπιέσεις προς τα κάτω για μείωση του μισθολογικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες βουλές της Πολιτείας δεν μας απασχολούν. Μας ενδιαφέρει, όμως, το γεγονός ότι μια ακόμα αδικία παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες, δίχως να υπολογίζει κανείς τον αντίκτυπο που έχουν τέτοιες ενέργειες στο προσωπικό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή απαξίωση, η οποία εμπλουτίζεται από επιπλέον αδικίες (όπως η μη επιστροφή των διπλών ασφαλιστικών εισφορών 2% που έχουν καταστεί κοινωνικοί πόροι άνευ αντικρίσματος).

      Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΕΝ έχει ζητήσει προ μηνών την παραμονή σε κατάσταση ΕΟΘ για τους Αξιωματικούς ΕΜΘ που συμπληρώνουν προσεχώς τα 35 χρόνια υπηρεσίας και ως εκ τούτου πρόκειται να αποστρατευθούν, για την κάλυψη σημαντικού αριθμού θέσεων που δεν δύναται να αναπληρωθεί λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης καθώς και για λόγους διατήρησης τεχνογνωσίας. Η Ομοσπονδία μας υποστήριξε σθεναρά το εν λόγω αίτημα. Δυστυχώς, προς έκπληξη, πιθανώς όλων, διαπιστώσαμε ότι το αίτημα του Γενικού Επιτελείου ουσιαστικά δεν εξετάστηκε καν, αν και είναι βάσιμο από κάθε άποψη.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η Πολιτεία προβαίνει για μια ακόμα φορά στη συνηθισμένη διαχείριση ζημίας με την ελπίδα ότι για μια ακόμα φορά θα γράψει «όφελος» στο τέλος του «λογαριασμού». Το ερώτημα είναι, γιατί πρέπει διαρκώς αυτό το όφελος να δημιουργείται εις βάρος των στελεχών και των δικαιωμάτων τους;

      Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε την άμεση επίλυση του μείζονος προβλήματος του μισθολογικού κλιμακίου των Αξιωματικών ΕΜΘ και τη νομιμότοκη καταβολή των οφειλούμενων ποσών, αναδρομικά.



-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά