Νίκος Παναγιωτόπουλος : Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικής κρίσης







MEETING POINT
5'





«Δεν θέλουμε αιφνιδιασμούς» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας προσφυγικού κύματος από μια ευρεία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο. «Πάντα οι εμπόλεμες συρράξεις δημιουργούν κύματα προσφύγων, ομοίως και στον Λίβανο είναι λογικό και αναμενόμενο, μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ να δημιουργήσει πίεση και προσφυγικό ρεύμα και προς τη χώρα μας».


«Στην αρχή διαχείρισης μιας κρίσης, πρέπει να δεις πώς θα επεκτείνεις τις δυνατότητές σου, σε επίπεδο φύλαξης και δομών» εξηγεί. Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα όλου του συστήματος, του συνόλου δηλαδή των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, βρίσκεται κοντά στο 50%. Με το δεδομένο ότι φιλοξενούνται 21.000 άνθρωποι, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί και «σε ακραίες συνθήκες να φιλοξενήσουμε και λίγο παραπάνω». «Αυτή τη στιγμή, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες και το Υπουργείο, το σχέδιο διαχείρισης αυτής της κρίσης. Ασφαλώς αυτό έχει να κάνει και με την αύξηση των θέσεων και δομών φιλοξενίας παντού» τονίζει.





Ως προς την Κρήτη και τη Ρόδο, δύο νησιά τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι για τη δημιουργία νέων δομών, ο Υπουργός διευκρινίζει: «Η συζήτηση για τη δομή της Κρήτης άνοιξε εξαιτίας της δημιουργίας προσφυγικής-μεταναστευτικής ροής από τη Βόρεια Αφρική». Από την άλλη, «τα Δωδεκάνησα πιέζονται από τις ροές από τα τουρκικά παράλια. Η Ρόδος και τα γύρω νησιά είναι υπό πίεση. Η συζήτηση που γίνεται για τη Ρόδο αφορά σε δομή προσωρινής φιλοξενίας για αυτούς που αποβιβάζονται και συλλαμβάνονται στο νησί, ώστε να μην περιφέρονται ανεξέλεγκτοι. Πάντως, ό,τι και να γίνει, θα γίνει μετά από ενδελεχή διάλογο και συνεννόηση με τις τοπικές αρχές».


Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο:
O Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος στο Meeting Point | newsbomb.gr
«Δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών μεταναστών από τη Γερμανία»

Με δεδομένη την αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών μεταναστών από τη Γερμανία. «Και οι ίδιοι οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν είναι θέμα δικής τους επιλογής ή απόφασης, ενώ προσκρούει επίσης σε τεχνικά ζητήματα».


«Το ότι είμαστε στην Ευρώπη, σημαίνει ότι παίρνουμε αποφάσεις μαζί και τις εφαρμόζουμε μαζί. Αυτό είναι το πνεύμα του ευρωπαϊκού συμφώνου για το άσυλο. Αν αυτό καταστρατηγηθεί μονομερώς από κάποιες χώρες, η πίεση θα μετακυληθεί στο εξωτερικό ευρωπαϊκό σύνορο. Εδώ το νόημα είναι να κάτσουμε να συνεννοηθούμε ως ΕΕ και να καταλήξουμε σε μία λύση που να μην σημαίνει μονομερή πίεση σε μία χώρα» προσθέτει.

Ερωτηθείς σχετικά με την παροχή άδειας παραμονής σε μετανάστες για την κάλυψη κενών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρει ότι η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να ανανεωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι υπολογισμοί ώστε «αφενός να προωθήσουμε τη νόμιμη μετανάστευση για λόγους τόνωσης της αγοράς εργασίας, αφετέρου να δούμε πόσοι από αυτούς που είναι παράνομα στη χώρα μπορούν να καλύψουν προσωρινές ανάγκες».
«Να μην αναζητούμε θεωρίες συνωμοσίας»

Στη συζήτηση που άνοιξε για πιθανή αλλαγή του εκλογικου νόμου, ώστε να πέσει το όριο της αυτοδυναμίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι απορρίφθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο πρωθυπουργός έχει θεσμική συνείδηση και δεν θέλει να προβαίνει σε τέτοιου τύπου κινήσεις. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σύστημα και προσφέρει μια σταθερή κυβέρνηση τη στιγμή που πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό το προνόμιο».

Στο εσωκομματικό πεδίο και με αφορμή τη διαγραφή Σαλμά, τονίζει ότι οι διαγραφές είναι το έσχατο μέσο, όταν υπάρχει υπέρβαση των ορίων. Ως προς την ερώτηση των 11 για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι οι βουλευτές της ΝΔ «καλά έκαναν», γιατί ανέδειξαν ένα πρόβλημα κοινωνικό και πήραν απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό. «Δεν πρέπει να αναζητούμε θεωρίες συνωμοσίας και εσωτερικής αναταραχής» σημειώνει.
Χαμηλοί τόνοι με την Τουρκία

Εν όψει της εξέλιξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, οι τόνοι με την Τουρκία διατηρούνται χαμηλοί, επισημαίνει ο Υπουργός, όμως η Ελλάδα κρατά ζωντανές τις θέσεις της και τα δικαιώματά της.

Ως πιθανή κίνηση καλής θέλησης, εκτιμά το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Το ότι διέρρευσε, σημαίνει ότι κάτι κινείται και από απέναντι» προσθέτει.

«Στον αέρα είμαστε πολύ μπροστά από την Τουρκία για κάποια χρόνια», γι΄αυτό η τουρκική παραβατικότητα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Στη θάλασσα εντούτοις, υπάρχει «τάση για εντονότερη τουρκική ναυτική παρουσία και αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στη συμπεριφορά της γείτονος. Εκτιμώ ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί έχει να κάνει με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, προχωρούν οι ναυπηγήσεις των τριών φρεγατών και ασκήθηκε πρόσφατα η option της τέταρτης που είναι πολύ καλό νέο». Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκαλύπτει πόσο κοντά φτάσαμε στην ανάφλεξη, στο επεισόδιο με το Oruc Reis και επισημαίνει το ρόλο των εταίρων της χώρας μας, κυρίως της τότε Γερμανίδας υπουργού Άμυνας και των Αμερικανών, που κράτησαν ανοικτό το κανάλι της επικοινωνίας.







Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Newsbomb.gr: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικής κρίσης - Newsbomb
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά