Σχέδιο για την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει καταρτίσει η Πολιτική Προστασία. Προβλέπει αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, καθώς και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων. Αναμένεται η έγκρισή του σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Την ίδια στιγμή, στην οχύρωση 18 περιοχών στην Αττική, όπου υπάρχουν σπίτια μέσα σε περιαστικά δάση και υφίσταται κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση πυρκαγιάς, προχωρούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις της ΓΓΠΠ στο Μαρούσι, με τη συμμετοχή φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι 18 αυτές περιοχές που μπορούν να γίνουν «Μάτι» βρίσκονται σε 11 δήμους. Πρόκειται για οικισμούς μέσα σε περιαστικά δάση, χωρίς καλό οδικό δίκτυο για τη διαφυγή όσων κινδυνεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ο Σχινιάς, το Τατόι, το Πόρτο Γερμενό κ.ά.
Νέα σύσκεψη
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους να «τρέξουν» πρόγραμμα για τον καθαρισμό των εκτάσεων από ξερά κλαδιά, να καταρτιστούν ή να επικαιροποιηθούν σχέδια εκκένωσης ή ακόμα να γίνει διάνοιξη δρόμων διαφυγής. Οι πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο από τους κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα καθοριστούν σε νέα σύσκεψη εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία την Πέμπτη. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και σε 13 περιοχές στην περιφέρεια.
Εν τω μεταξύ, αυξημένος θα είναι ο αριθμός των μισθωμένων εναερίων μέσων πυρόσβεσης κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα μέτωπα των πυρκαγιών αποφασίστηκε να επιχειρήσουν φέτος 10 ελικόπτερα τύπου Erickson αντί για 9 πέρυσι, ενώ συστήνεται τεχνική βάση ελικοπτέρων και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρχει αμεσότερη ανταπόκριση στις πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα. «Μας ανησυχούν η Χαλκιδική και το Σέιχ Σου», δήλωσε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των μεσαίου τύπου πυροσβεστικών ελικοπτέρων (Kamov), ενώ προστίθενται για πρώτη φορά 6 «τράκτορες». Πρόκειται για αμφίβια αεροσκάφη με δεξαμενές χωρητικότητας 3,5 τόνων νερού και δυνατότητα αυτονομίας έως 5 ώρες. Θα χρησιμοποιηθούν για εναέρια επιτήρηση με σκοπό, σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς, ο χρόνος πρώτης προσβολής να περιοριστεί στο ελάχιστο. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν φέτος πιλοτικά, καθώς υπάρχει σκέψη και σχεδιασμός για την αγορά συνολικά 36 τέτοιων αεροσκαφών σε αντικατάσταση των γηρασμένων Pezetel.
Αντιστοίχως, φέτος η Πυροσβεστική προχώρησε στη μίσθωση και ενός ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου jet, χωρητικότητας 12 τόνων νερού ή επιβραδυντικού υγρού που χρησιμοποιείται σε πυρκαγιές σε μεγάλες εκτάσεις.
8 νέα Canadair
Νεότερα δεδομένα προκύπτουν και για τον στόλο των Canadair. Επειτα διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) η Ελλάδα προχωράει στην αγορά 8 καινούργιων Canadair CL 515. Το κόστος για τα έξι από αυτά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους και για τα υπόλοιπα από το ταμείο της Ε.Ε. Επιπλέον, υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης των ιδιόκτητων Canadair CL 415 και τη μετατροπή τους σε 515. Το κόστος υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εσωτερικών και Αμυνας μεγάλου προγράμματος εξοπλισμών προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου