Τι ισχύει για τους Εθνοφύλακες και τα εργασιακά τους δικαιώματα



 Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με θέμα «SOS εκπέμπουν οι εθνοφύλακες της χώρας αναφορικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα: 


Για την ενίσχυση, υποβοήθηση και εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ειρήνη, στην επιστράτευση και στον πόλεμο, συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης, η Εθνοφυλακή σαν οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, η οποία διέπεται από τις διατάξεις του ν.1295/1982 (Α΄126). Στους Εθνοφύλακες, εφόσον χρησιμοποιούνται σε τακτικές ή ειδικές αποστολές, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δύναται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να τους χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση. Οι αποδοχές αυτές, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, δεν έχουν την έννοια του εργατικού ημερομισθίου, καθόσον δεν δημιουργείται εξαρτημένη σχέση εργασίας, μεταξύ της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και των ιδιωτών Εθνοφυλάκων. Κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 8 του ν.3257/2004 (Α΄143), εκδίδεται κατ’ έτος ΚΥΑ καθορισμού της ημερήσιας αποζημίωσης έναντι αποδοχών, τροφής, ιματισμού και υπόδησης στους απασχολούμενους Εθνοφύλακες, η οποία για το τρέχον έτος έχει καθορισθεί στο ποσό των δεκαέξι ευρώ (16,00€). Όπως προεκτέθηκε, η καταβαλλόμενη σε αυτούς αμοιβή αποδίδεται, ως αποζημίωση και όχι ως μισθός, ενώ λαμβάνεται υπόψη ως παροχή υπηρεσιών υπό τη μορφή απασχόλησης και στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας εμφανίζεται, ως φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Από τα παραπάνω ευχερώς συνάγεται ότι δεν αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα στελέχη των ΕΔ, ώστε να υπόκεινται σε σχετικές -2- ασφαλιστικές εισφορές, ήτοι δεν υφίσταται οιασδήποτε μορφής ασφαλιστική σχέση Δημοσίου-Εθνοφυλάκων. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν.1295/1982, οι εθνοφύλακες που εκτελούν αποστολή ή υπηρεσία και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, δικαιούνται προσωπική υγειονομική περίθαλψη εάν ασθένησαν ή έπαθαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και ένεκα αυτής. Η έκταση και το είδος της προσωπικής υγειονομικής περιθάλψεως που παρέχεται διέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την υγειονομική περίθαλψη των Εφέδρων και οπλιτών. Αναφορικά με την ανεργία των εθνοφυλάκων, δεν μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι, κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούν στην εθνοφυλακή και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, απασχολούμενοι εθελοντικά σε συγκεκριμένο έργο, με συγκεκριμένο τακτικό ωράριο, χρονική διάρκεια και καθήκοντα, ανεξαρτήτως του ότι δεν δημιουργείται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σε ό,τι αφορά στην εξέταση του ενδεχόμενου ασφαλιστικής κάλυψης ή και της χορήγησης βεβαίωσης προϋπηρεσίας, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθόσον εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί η αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής, γι’ αυτό και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μελετάται ο επαναπροσδιορισμός του νομικού πλαισίου που διέπει την Εθνοφυλακή.


 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά