Σούδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά- Τι αναφέρει το ΓΕΝ




Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ



Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, 23/4, στην περιοχή του Ναυστάθμου της Σούδας Χανίων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή κατόρθωσαν μέσα σε δύο ώρες να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται μόνο μικρές εστίες εντός της καμένης περιοχής.


Σημειώνεται ότι δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά σε υποδομές και κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς είχε ηχήσει το «112» για εκκένωση του οικισμού του Ναυστάθμου.

Αυτή τη στιγμή, οι αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι ανέμοι πνέουν ισχυροί κοντά στα 8 μποφόρ. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕΙΝΤΙΜΕ

Οσον αφορά την εκκένωση του νοσοκομείου, αυτή πραγματοποιήθηκε προληπτικά και μερικώς, ενώ δεδομένου ότι δεν απειλήθηκαν οι εγκαταστάσεις του, ασθενείες και προσωπικό επέστρεψαν.

Τα παιδιά από τον Παιδικό Σταθμό στη Σούδα είχαν νωρίτερα μεταφερθεί με ασφάλεια σε γήπεδο, όπως προέβλεπε το σχέδιο σε περίπτωση πυρκαγιάς και τα έχουν παραλάβει οι γονείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, προληπτικά εκκενώθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, δηλαδή οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Λέσχης Υπαξιωματικών.

Ειδικότερα, την εκκένωση των σχολικών κτιρίων του A’ και Γ’ Παιδικού Σταθμού Σούδας, του 1ου Δημοτικού και 1ου Νηπιαγωγείου Σούδας, του 2ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Σούδας, καθώς και του Γυμνάσιου και Λυκείου Σούδας, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν και επιχειρούν.

Ειδικότερα, στην περιοχή βρίσκονται 79 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεοζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί και ένα ελικόπτερο. ΙΝΤΙΜΕΙΝΤΙΜΕ

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και δυνάμεις που διέθεσε το Πολεμικό Ναυτικό του Ναυστάθμου, εθελοντές καθώς και υδροφόρες από ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Χανίων Γιώργο Τσαπάκο, λόγω της φωτιάς θα καθυστερήσει η έναρξη της 2η φάσης της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ που θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, φορείς, σχολικές μονάδες και υπηρεσίες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε όλα τα σενάρια της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ βρίσκονται εν αναμονή σχετικών εντολών, αλλά, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Τι αναφέρει το ΓΕΝ

Σε ενημέρωση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρει τα εξής:

«Αναφέρεται ότι την 08:10 της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 ξεκίνησε πυρκαγιά σε βλάστηση εκτός περιοχής Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ). Λόγω της ισχυρής έντασης και κατεύθυνσης των ανέμων η πυρκαγιά εισήλθε στο ανατολικό άκρο του οικισμού του ΝΚ ο οποίος βρίσκεται εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αποκλείστηκε η περιοχή και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του ΝΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Στην περιοχή βρίσκεται ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) ενώ Αρματαγωγό του ΠΝ παραμένει σε ετοιμότητα στο ΝΚ για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του ΝΚ».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά