Παρουσία ΑΝΥΕΘΑ ΥΦΕΘΑ Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ στην πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τα 190 χρόνια της Σχολής Ευελπίδων

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΥΕΘΑ ΥΦΕΘΑ Α/ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ Α/ΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ  Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστησαν το βράδυ της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018, στην Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών προς τιμήν της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η οποία εορτάζει τη συμπλήρωση 190 ετών από την ίδρυσή της (1828-2018), που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε τα ακόλουθα:
«Κυρίες και κύριοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, για να τιμήσουμε τα 190 χρόνια από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ενός Ανωτάτου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που έχει ταυτιστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ως το φυτώριο των «Καλών Ελπίδων» του Έθνους.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποκρυστάλλωσε το προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, που τον Ιούνιο του 1828 ανακοίνωσε την ίδρυσή της, ονοματίζοντας ταυτόχρονα τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες.
Ήταν τότε, στις αρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους, που δημιουργήθηκε το πρώτο στρατιωτικό-εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, ταγμένο στον αγώνα για την ελευθερία μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.
Όλα αυτά τα χρόνια η Σχολή Ευελπίδων ακολούθησε την πολυκύμαντη πορεία του, νεοσύστατου τότε, Ελληνικού Κράτους και συνέβαλε με τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού που επώασε στο να σταθεί στα πόδια του αυτό το κράτος και να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.
Η Σχολή Ευελπίδων εκπαιδεύει, μορφώνει, διαπαιδαγωγεί και προετοιμάζει τους αυριανούς αξιωματικούς, τους αυριανούς ηγήτορες του Στρατεύματος. Για αυτό ακριβώς, το έργο της είναι σύνθετο και υψηλού επιπέδου.
Οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού που βγήκαν από την Σχολή αυτά τα 190 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνο τίμησαν τον όρκο τους, αλλά πολλοί από αυτούς έπεσαν υπέρ πατρίδος στα πολεμικά πεδία.
Στο πέρασμα δύο σχεδόν αιώνων από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Σχολή Ευελπίδων αποτέλεσε τον τροφοδότη του Έθνους, με στελέχη που αγωνιζόμενα θυσιάσθηκαν για ανώτερα ιδανικά, κοσμώντας τις σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας με λάμψη και ηρωισμό.
Πλείστα είναι τα παραδείγματα στη διαδρομή του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που Αξιωματικοί δρώντας ακόμα και πάνω από τα όρια του καθήκοντος, αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ελευθερία του ελληνικού λαού.
Δεν υπερέβησαν το καθήκον τους, αλλά του έδωσαν συγκεκριμένο περιεχόμενο, γράφοντας έτσι Ιστορία.
Ο αγώνας για την ελευθερία, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος, η Αντίσταση στην Κατοχή, ανέδειξαν την μεγάλη εθνική αξία της Σχολής και την προσήλωση του προσωπικού της, σε συλλογικό επίπεδο, στα εθνικά ιδεώδη.
Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη του τακτικού στρατού, προερχόμενα από τη ΣΣΕ, στελέχωσαν τα ηγετικά κλιμάκια της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής την περίοδο 1941-1944, οργάνωσαν τον αγώνα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.
Παράλληλα, πολλά στελέχη με δική τους πρωτοβουλία εντάχθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις και πολέμησαν ηρωικά, σε όλα τα πολεμικά μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιστορική μνήμη αποτελεί συστατικό στοιχείο της έννοιας και του περιεχομένου της Εθνικής Άμυνας.
Φανταστείτε ένα Στρατό χωρίς αναφορές στην ιστορία του τόπου, του κράτους και του έθνους που υπερασπίζεται. Θα ήταν ένα αδειανό πουκάμισο.
Η ιστορική μνήμη αποτελεί την ψυχή της Εθνικής Άμυνας. Με αυτή την έννοια είναι εθνική μνήμη.
Οι αναφορές στην Ιστορία, η ανάδειξη προτύπων αλλά και η άντληση διδαγμάτων από αυτή, δεν αποτελεί ούτε προγονοπληξία ούτε μια στείρα ψύχωση αυτοεπιβεβαίωσης και εθνικού ναρκισσισμού.
Το ηθικό, το φρόνημα αλλά και η ίδια η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζονται -και σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται- από την αίσθηση του καθήκοντος, από την αίσθηση της συνέχειας στο χώρο και το χρόνο.
Ο στρατιωτικός υπηρετεί το λαό, την κοινωνία, τη δημοκρατία. Αυτό είναι το κράτος. Αυτό είναι το έθνος.
Η Πολιτεία ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της συνεισφοράς της Σχολής, την έχει παρασημοφορήσει τέσσερις φορές, χωρίς να παραβλέπουμε την τιμητική βράβευση της με το χρυσό παράσημο της Ακαδημίας Αθηνών, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της το 1928.
Η ποιοτική εκπαίδευση που παρέχει η Σχολή στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας ως πυλώνες την κοινωνική προσφορά και τα ιδεώδη της Δημοκρατίας, κατοχυρώνει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με γνώμονα τα παραπάνω εργαζόμαστε για τη συνεχή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όπως και των υπολοίπων Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών, μιας και ο παράγοντας άνθρωπος, αποτελεί για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρώτη προτεραιότητα.
Οι σημερινού Ευέλπιδες, οι αυριανοί αξιωματικοί και ηγήτορες του Στρατού Ξηράς, αποτελούν το αύριο, το μέλλον της Εθνικής Άμυνας με ορίζοντα το 2050.
Αυτοί θα κρατούν τη σκυτάλη που ξεκίνησε το 1828 και θα τη φέρουν μέχρι τα μισά του 21ου Αιώνα. Βαρύ αλλά ωραίο φορτίο.
Κυρίες και Κύριοι,
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Σχολής, προσωπικό που διαχρονικά συμβάλλει στην αποστολή της και διατηρεί το κύρος της, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, σε καιρούς δύσκολους για όλους, τον τρόπο και τον δρόμο για μια πραγματική πνευματική ανάταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω τη διαβεβαίωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικά εμού του ιδίου, ότι στηρίζουμε το έργο όλων των Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την παρεχόμενη εκπαίδευση και τις δραστηριότητες αυτών και θα εξακολουθήσουμε να συμβάλουμε έμπρακτα στη βελτίωση της ακαδημαϊκής και υπηρεσιακής σας καθημερινότητας».
Η ΥΦΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε τα ακόλουθα:
«Κυρίες και κύριοι,
Με τιμή απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και το σεβασμό μου προς εσάς, τους αυριανούς επικεφαλής του Στρατεύματος αλλά και προς το εξαιρετικό προσωπικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Σας ευχαριστώ όλους, σπουδαστές, καθηγητές και εκπαιδευτές για την ελπίδα και τη δύναμη που μας προσφέρετε.
Το υψηλό σας επίπεδο και οι κορυφαίες επιδόσεις σας είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, σήμερα και στο μέλλον.
Ο εμπνευσμένος ηγέτης του Έθνους μας, Ιωάννης Καποδίστριας, στην προσπάθειά του να οργανώσει το κράτος μέσα από τα αποκαΐδια της μακρόχρονης τουρκικής σκλαβιάς και του πολύχρονου επαναστατικού αγώνα, είχε στους πρώτους στόχους του να συγκροτήσει Τακτικό Στρατό, και να ιδρύσει ένα φυτώριο αυτού του Στρατού.
Έτσι, την 1η Ιουλίου 1828 ίδρυσε Στρατιωτική Σχολή και της έδωσε το όνομα «Ευελπίδων», γιατί σε αυτή τη Σχολή στήριζε τις καλές ελπίδες του Έθνους. Γεγονός, που επαληθεύτηκε από τότε μέχρι σήμερα.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι το αρχαιότερο πνευματικό Ίδρυμα του Κράτους μας. Από αυτήν, αποφοίτησαν οι Έλληνες Αξιωματικοί που στελέχωναν το Στρατό μας, οι Έλληνες Αξιωματικοί που έπεσαν στα πεδία των μαχών και αυτοί που εγκατέλειψαν τις βιοτικές τους ανέσεις για να αγωνισθούν  για την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων και των κατεχόμενων εδαφών.
Αγαπητοί Ευέλπιδες,
αποτελείτε την αυριανή ψυχή και τον νου του Στρατεύματος, που είναι με τη σειρά του ο ακρογωνιαίος λίθος της Πατρίδος μας.
Η ευσυνειδησία και η ακεραιότητα σας, εξασφαλίζουν στην Πατρίδα μας τον κορυφαίο στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό, στην εκτέλεση των κρίσιμων κινήσεων για την προστασία της, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
Εμείς, ως εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι προσφέρουμε το μέγιστο της φροντίδας μας και των προσπαθειών μας, μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ώστε να λαμβάνετε την καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση στους τομείς της και τους χώρους της στρατιωτικής δραστηριότητας.
Η των Ευελπίδων Σχολή, σήμερα, συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε το 1828 και αποτελεί την εγγύηση της συνέχειας και της διαφύλαξης των Ιερών και των Οσίων της Φυλής μας.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, που επιλέξατε το δύσκολο δρόμο του Έλληνα Αξιωματικού, εύχομαι ο Θεός να σας προστατεύει, να δίνετε πάντοτε χαρά στις οικογένειές σας και να μας κάνετε όλους υπερήφανους.
Σας ευχαριστώ και να είσαστε πάντοτε οι καλύτεροι Ευέλπιδες».
















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά