Σε κλίμα κατάνυξης η λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

  • Άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού κρατάνε το κουβούκλιο με την εικόνα της Παναγίας, ενώ πιστοί περνάνε από κάτω στη μεγαλοπρεπή λιτάνευση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Λάσκαρης)
Σε κλίμα κατάνυξης, με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των τοπικών Αρχών, της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πολιτευτών, καθώς και με την παρουσία πλήθους πιστών, τελέσθηκε ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τήνο. Υπό τη σκιά των μεγάλων πύρινων μετώπων στην Αττική και την Ηλεία, τελέστηκε το πρωί πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας προεξάρχοντος του μητροπολίτου Σύρου-Τήνου Δωροθέου Β΄.






Στο λιμάνι του νησιού της Μεγαλόχαρης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του καταδρομικού «Έλλη», το οποίο τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της εορτής της Θεοτόκου. Για την επέτειο των 77 χρόνων από τον τορπιλισμό του ευδρόμου καταδρομικού, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του Γιώργου Κουμουτσάκου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουπλής έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο και ακολούθησαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «Κανονάκι της Έλλης», ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του ιστορικού πλοίου.

(Φωτ.: imsyrou.gr)
Μετά τη Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η πάνδημη λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη και με λαμπρότητα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Πλήθος πιστών πλημμύρισε τον Ιερό Ναό αλλά και τον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία Παντανάσσης. Κατά μήκος του δρόμου που ενώνει το λιμάνι με την εκκλησία, πλήθος προσκυνητών –όλων των ηλικιών κι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο– ανέμεναν καρτερικά την έξοδο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, προκειμένου να την ακουμπήσουν και να διέλθουν από κάτω για να λάβουν την ευλογία Της. Η περιφορά της εικόνας έγινε υπό τους ήχους εμβατηρίων που παιάνισαν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Λάσκαρης)
Η εντυπωσιακή πομπή κατέληξε στη μαρμάρινη εξέδρα του κεντρικού λιμένα, όπου χαιρετισμούς και ευχές απεύθυναν ο μητροπολίτης Δωρόθεος και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας και των τοπικών Αρχών. Με Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα

pontosnews
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά