Άνιση μεταχείριση γονέων στρατιωτικών ως προς την εφαρμογή του άρθρου 28 ν.4808/2021

 








Σας αποστέλλω ένα τεκμηριωμένο άρθρο που αφορά την άνιση μεταχείριση των στρατιωτικών γονέων ως προς την εφαρμογή του άρθρου 28 του νόμου 4808/2021, το οποίο προβλέπει γονική άδεια με αποδοχές.


Παρά το γεγονός ότι ο νόμος εφαρμόζεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα και παρόλο που έχει ήδη γίνει εναρμόνιση του άρθρου 27 (14ήμερη άδεια πατρότητας) στις Ένοπλες Δυνάμεις, το άρθρο 28 παραμένει ανεφάρμοστο για τους στρατιωτικούς, στερώντας χιλιάδες οικογένειες από δικαιώματα που δικαιούνται βάσει νόμου.


Σύμφωνα με πηγές, έχουν κατατεθεί υπηρεσιακές αναφορές από στρατιωτικούς προς τις υπηρεσίες τους ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ κλπ χωρίς κανένα αποτέλεσμα και έχουν γίνει κινήσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και απευθείας επιστολή προς το γραφείο του Πρωθυπουργού.


Παρακαλώ εξετάστε το ζήτημα ως θέμα κοινωνικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς πρόκειται για πραγματική ανάγκη χιλιάδων οικογενειών στρατιωτικών που σηκώνουν το βάρος της υπηρεσίας με περιορισμένα δικαιώματα.

ΑΡΘΡΟ

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις νομοθετικές προβλέψεις, οι στρατιωτικοί παραμένουν εκτός της εφαρμογής του άρθρου 28 του ν.4808/2021 – Σύμφωνα με πηγές, έχουν κατατεθεί υπηρεσιακές αναφορές από στρατιωτικούς προς τις υπηρεσίες τους ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ κλπ χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Επίσης σύμφωνα με πηγές έχει υπάρξει επικοινωνία με βουλευτές , την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και απευθείας επιστολή στον Πρωθυπουργό χωρίς κάποιο αντίκρισμα μέχρι στιγμής...

Εδώ και τρία χρόνια, ο νόμος 4808/2021 (άρθρο 28) παρέχει στους γονείς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα το δικαίωμα να λάβουν γονική άδεια, με δύο μήνες αποδοχών (στον κατώτατο μισθό), και —σε περίπτωση τρίτου παιδιού και άνω— τρεις μήνες με πλήρεις αποδοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.69/213/οικ.13594/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρά ταύτα, οι στρατιωτικοί παραμένουν αποκλεισμένοι από αυτήν τη ρύθμιση. Η υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση του 2016 (Φ.400/34/292616/Σ.4753) επιτρέπει μόνο γονική άδεια εντελώς χωρίς αποδοχές, αδιαφορώντας για τις ευνοϊκές προβλέψεις της νέας νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 27 του ίδιου νόμου (14ήμερη άδεια πατρότητας) έχει ήδη εναρμονιστεί για τους στρατιωτικούς, πράγμα που καθιστά την επιλεκτική μη εφαρμογή του άρθρου 28 ακόμα πιο ακατανόητη και άδικη.

Παρόλο που στο παρελθόν η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (Παναγιωτόπουλος – Χαρδαλιάς) είχε δεσμευτεί δημόσια στη Βουλή για την εφαρμογή και του άρθρου 28, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απόφαση εναρμόνισης, αφήνοντας χιλιάδες στρατιωτικούς γονείς στην αβεβαιότητα και την άνιση μεταχείριση.

Το ζήτημα είναι ουσιαστικό, κοινωνικά κρίσιμο και πλήττει κατεξοχήν εκείνους που σηκώνουν το βάρος της υπηρεσίας υπό αυστηρούς περιορισμούς, χωρίς να έχουν δυνατότητα για εναλλακτικές λύσεις.

Με εκτίμηση,  
Ανήσυχος πολίτης από την Ελλάδα


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά