Μετρήσεις βαρύτητας από τον στρατό στη Σαντορίνη











Ειδικοί και επιστήμονες βρίσκονται στη Σαντορίνη και παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα του νησιού.

Η Γεωγραφική Υπηρεσία του στρατού βρέθηκε σήμερα, Κυριακή (9/2) στη Σαντορίνη. Σκοπός η πραγματοποίηση μετρήσεων βαρύτητας με ειδικό βαρόμετρο.
Advertisement



Μαζί του και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού.

«… το χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να δούμε την πυκνότητα των πετρωμάτων στο υπέδαφος», εξήγησε η ίδια μιλώντας στο in.

«Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί έτσι μπορούμε να καταλάβουμε εκτός από την επιφάνεια τι γίνεται στο υπέδαφος ενός ενεργού ηφαιστείου», εξήγησε η ίδια.

«Εκτός από την βαρύτητα θα γίνουν μετρήσεις τριγωνομετρικών σημείων και γεωδαιτικές μετρήσεις σε πάρα πολλά σημεία της Σαντορίνης, τα οποία και αυτά θα συγκριθούν με το 2011, 2012, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι πραγματικά η σεισμική δραστηριότητα η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν έχει επηρεάσει καθόλου εδώ το ηφαίστειο της περιοχής».

«Σε ένα ενεργό ηφαίστειο πρέπει να έχεις…»

Σε ερώτηση αν πρόκειται να πάνε και σε άλλα σημεία για μετρήσεις η κα Νομικού ανέφερε ότι:

«Έχουμε ήδη μετρήσει σε 50 σημεία, μας υπολείπονται ακόμα περίπου άλλα 100. Θα είμαστε σε όλη την περιοχή της Σαντορίνης. Αύριο Νέα Καμένη, μεθαύριο Θηρασιά. Προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.
»Σε ένα ενεργό ηφαίστειο πρέπει να έχεις πάρα πολλά δεδομένα, να συνδυάζεις τα χερσαία και τα θαλάσσια. Επομένως αυτά τα δεδομένα της βαρύτητας θα συνδυαστούν με τα θαλάσσια δεδομένα βαρύτητας που έχουμε συλλέξει από ωκεανογραφική αποστολή του 2015, έτσι ώστε να ανανεωθεί ένας χάρτης βαρύτητας, όλου του χώρου του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης», συμπλήρωσε.

«Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα»

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν οι σημερινές μετρήσεις θα συμπεριληφθούν στην γενικότερη έρευνα, η κα Νομικού τόνισε πως: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχοντας αναλύσει μόνο τα επίκεντρα των σεισμών που βρίσκονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης, δείχνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, δεν έχουν καμία σχέση με ηφαιστειακή έκρηξη της Νέας Καμένης ή του Κολούμπο. Βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την μέρα και για αυτό έχουν έρθει πάρα πολλοί επιστήμονες, από διάφορα και ξένα ιδρύματα και το σημαντικότερο είναι ότι θα έρθουν ξένες ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έτσι ώστε να συνδράμουν ειδικά μηχανήματα στον υποθαλάσσιο χώρο».

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη»

Στη συνέχεια ερωτήθηκε αν υπάρχει κάποια ένδειξη ποια πρόκειται να είναι η εξέλιξη της κατάστασης.

Όπως απάντησε, «ο κόσμος αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε υπομονή, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όταν έχεις ένα φαινόμενο σε εξέλιξη πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην ανάλυση των φαινομένων και μετά να βγάζεις αποτελέσματα ανακοινώσιμα για τον κόσμο».

Παράλληλα, τόνισε ότι βαρύγδουπες δηλώσεις αποφεύγονται να γίνονται από τα άτομα που δουλεύουν στο σημείο, ενώ πίσω από την έρευνα είναι πολλοί οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο.

«Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο το να βασιστείς μόνο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία δεδομένων δεν είναι σωστό. Πρέπει να έχεις μία μεγάλη γκάμα δεδομένων και αυτό κάνουμε αυτή την στιγμή».

Πηγή: in.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά