Στρατιωτική θητεία με επαγγελματική κατάρτιση και έξτρα μόρια για ΑΣΕΠΣτρατιωτική θητεία με επαγγελματική κατάρτιση και έξτρα μόρια για ΑΣΕΠ© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Την επικρατούσα εντύπωση ότι η στρατιωτική θητεία είναι "χαμένος χρόνος" για τους νέους, προσπαθεί να αλλάξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δίνοντας τη δυνατότητα στους στρατευμένους να αποκτούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους επαγγελματική κατάρτιση και να παίρνουν επιπλέον μόρια για τις εξετάσεις στο ΑΣΕΠ.

Με οδηγό προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες,σχεδιάζει ουσιαστικές αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα των οπλιτών, προκειμένου να διασυνδεθεί ουσιαστικά η στρατιωτική θητεία με την αγορά εργασίας.

Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία» με πολλές αλλαγές και διατάξεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες των στρατευμένων. Οσοι ενταχθούν, παίρνοντας το απολυτήριο από το στρατό θα έχουν αποκτήσει και τα εφόδια για επαγγελματική απασχόληση και καριέρα σε διάφορες ειδικότητες

Ειδικότερα θα δίνονται πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος για τεχνικές ειδικότητες, καθώς και άδεια/δίπλωμα οδήγησης.

Ποια επαγγέλματα θα πιστοποιούνται

Τα επαγγέλματα που θα πιστοποιούνται σε πρώτη φάση, θα είναι:
Μάγειρες
Αρτοποιοί
Τεχνικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Ηλεκτρολόγοι
Ψήστες
Νοσοκόμοι
Βοηθοί φαρμακοποιοί
Βοηθοί Οδοντιάτρου

Όσοι στρατεύσιμοι συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά, δεν θα πληρώνουν δίδακτρα και θα παίρνουν μέρος εθελοντικά στα μαθήματα.

Τα προγράμματα σπουδών, θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με εκπαιδευτικά κέντρα δια βίου μάθησης και μετά την εξέταση που θα ακολουθεί την παρακολούθηση των μαθημάτων, θα παίρνουν πιστοποίηση, ενώ η επαγγελματική εμπειρία, θα πιστοποιείται με ειδική βεβαίωση.

Πρόκειται για κρατική πιστοποίηση ότι ο απολυόμενος απότο στρατό έχει παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα και έχει επιμορφωθεί σε συγκεκριμένη επαγγελματική ειδικότητα..

Έξτρα μόρια για ΑΣΕΠ

Το σημαντικό με τις αλλαγές που δρομολογούνται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι, ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα του υπουργείου, θα μπορούν με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, όχι μόνο να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, αλλά να λαμβάνουν και επιπλέον μοριοδότηση.

Παράλληλα, από το 2024, μαζί με τη στρατιωτική θητεία θα δίνεται η δυνατότητα στους στρατεύσιμους, να ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ή να την ενισχύουν και παράλληλα, να μαθαίνουν και τα βασικά για τον χειρισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Σημαντική αλλαγή επίσης που θα δίνεται στους νεοσύλλεκτους, να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά