Eιδικά μισθολόγια με αυξήσεις 16,5%Ένοπλες Δυνάμεις © Eurokinissi
Αυξήσεις μέχρι 16,5% στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και των γιατρών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2024, που κατέθεσε προς διαβούλευση ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ενιαίες σε όλα τα μισθολόγια (δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ.) είναι οι αυξήσεις:

• Κατά 70 ευρώ τον μήνα στη μισθολογική σκάλα.
• Κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
• Κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
• Των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

1. Πέντε ενισχύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ένστολοι θα λάβουν και τις παραπάνω αυξήσεις. Με αυτό τον τρόπο, ένας -παραδείγματος χάρη- αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δύο παιδιά (θέση ευθύνης), ο οποίος υπηρετεί στην παραμεθόριο, μπορεί να δει πενταπλή αύξηση στις αποδοχές του (οριζόντια αύξηση 70 ευρώ τον μήνα, αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά κατά 50 ευρώ τον μήνα, αύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου). Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.


2. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού(ΔΕΠ)

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές κ.λπ.), είναι οι πλέον ωφελημένοι από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, καθώς πέραν των ανωτέρω αυξήσεων θα δουν επιπλέον ποσά που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%.Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι, ένας λέκτορας με δύο παιδιά και με αποδοχές1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω:


• Της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.
• Της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης.
• Της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ.
• Της αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτή δεν συνυπολογίζεται και η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.3. Συντάξιμος μισθός Δικαστικών λειτουργών

Για τους δικαστικούς από τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και τον βαθμό του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου προβλέπεται επιπλέον επίδομα 769,12 ευρώ. Για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, προϊσταμένους οργανικών μονάδων, οποιουδήποτε επιπέδου, προβλέπεται το 25% του ποσού του επιδόματος (από 290 έως 1.400 ευρώ) θέσης ευθύνης, ανεξαρτήτως αν αποχωρούν από τις θέσεις αυτές.

4. Επίδομα νόσου και ανικανότητας

Το παραπάνω επίδομα προσαυξάνεται κατά 50%, εφόσον πρόκειται για αυτόν που συνταξιοδοτείται από φυματίωση ή νόσο φυματιώδους φύσης ή για όποιον έχει υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία τουλάχιστον κατά 80%, ο οποίος συγχρόνως δεν μπορεί, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της οικείας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, να εκτελέσει τις στοιχειώδεις ανάγκες του χωρίς τη βοήθεια τρίτου προσώπου.
5. Υπολογισμός σύνταξης ανάπηρων οπλιτών

Η βασική μηνιαία πολεμική σύνταξη ανικανότητας, που αναγνωρίζεται στους ανάπηρους πολέμου οπλίτες, των οποίων η σύνταξη δεν κανονίζεται με βάση τον μισθό ενέργειας, είναι ίση με 10,215% του μηνιαίου βασικού μισθού του λοχαγού.
6. Πρόσθετα επιδόματα ανικανότητας αναπήρων πολέμου

Όσοι συνταξιοδοτούνται επειδή πάσχουν από παραπληγία με ορθοκυστικές διαταραχές δικαιούνται πέρα από το επίδομα ανικανότητας που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο και πρόσθετο επίδομα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό 46,358% επί του μηνιαίου βασικού μισθού του λοχαγού. Όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω παντελούς απώλειας της όρασης και των δύο οφθαλμών (εντελώς τυφλοί) ή λόγω ακρωτηριασμού κλπ. λαμβάνουν επιπλέον το επίδομα ανικανότητας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό 38,631%.
7. Μηνιαία σύνταξη λογοτεχνών και καλλιτεχνών

Δικαίωμα ισόβιας σύνταξης από το δημόσιο ταμείο αποκτούν και οι ελληνικής υπηκοότητας ή Έλληνες το γένος λογοτέχνες και καλλιτέχνες, γενικά, που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανάπτυξη των γραμμάτων ή των τεχνών. Προϋποθέσεις: Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους ή το 50ό έτος, εφόσον έχουν καταστεί ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω. Η ανικανότητα κρίνεται με γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία παραπέμπεται ο αιτών από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη


/www.powergame.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά