Λεωνίδιο: Έστειλαν στρατιωτικούς χωρίς εκπαίδευση για οδηγούς ασθενοφόρου


«Σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό πάλι θα αποδοθεί σε τραγικό ανθρώπινο λάθος του οδηγού;» διερωτώνται οι αγροτικοί γιατροί του ΚΥ

Οι αγροτικοί γιατροί του Κ.Υ Λεωνιδίου κατήγγειλαν ότι οι τρεις στρατιωτικοί από την Πολεμική Αεροπορία που εστάλησαν για να εκτελέσουν χρέη οδηγού ασθενοφόρου δεν είχαν λάβει την παραμικρή εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ δύο εξ αυτών δεν διέθεταν δίπλωμα για όχημα μεγαλύτερης κατηγορίας από Ι.Χ.

«Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να βγουν στο δρόμο με τους στρατιωτικούς που τους απέστειλαν δίχως την απαραίτητη κατάρτιση και ενάντια στη θέληση τους και θεωρούν πως η χρήση των στρατιωτικών αυτών θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των ιατρών και προπαντός των ασθενών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν με τα ασθενοφόρα.

Όπως επισημαίνουν το κείμενο συντάσσεται «ως μια προειδοποίηση για ενδεχόμενα νέα μελλοντικά εγκλήματα παρόμοια με αυτό των Τεμπών και αναρωτιούνται αν σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό πάλι θα αποδοθεί σε τραγικό ανθρώπινο λάθος του οδηγού».

Αναλυτικά η καταγγελία των γιατρών του Κ.Υ Λεωνιδίου, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα leonidion.gr:

Σήμερα, 13/07/2023, παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου τρεις στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας στους οποίους δόθηκε η εντολή να εκτελέσουν χρέη οδηγού ασθενοφόρου. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε και να τονίσουμε ότι οι στρατιωτικοί αυτοίΔεν έχουν λάβει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στο χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών, δεν έχουν καν εκπαιδευτεί επαρκώς στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Δεν έχουν απολύτως καμία παρελθοντική επαφή με ασθενοφόρα και τον εξοπλισμό τους
Δύο από τους τρείς δεν έχουν καν δίπλωμα οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από ι.χ. και προφανώς ούτε εμπειρία οδήγησης παρόμοιου οχήματος. Μάλιστα , η ίδια η νομοθεσία που εκδόθηκε δεν προϋποθέτει την κατοχή διπλώματος οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από όσους στρατιωτικούς επιστρατευτούν ως οδηγοί ασθενοφόρων.

Η μόνη οδηγία που έλαβαν οι στρατιωτικοί είναι πως η αποκλειστική τους αρμοδιότητα είναι να οδηγούν. Ρωτάμε ωστόσο, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οι πρώτοι ανταποκριτές στο σημείο του συμβάντος είναι ο οδηγός του ασθενοφόρου και ένας αγροτικός ιατρός πώς είναι δυνατόν ο οδηγός (στην προκειμένη περίπτωση ένας ανεκπαίδευτος στρατιωτικός) να μην χρειαστεί να βοηθήσει έστω και στη μετακίνηση του θύματος από το σημείο στο φορείο; (Πράξη που πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και εγκυμονεί κινδύνους). Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ως αγροτικοί ιατροί πως δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να βγούμε στο δρόμο με τους στρατιωτικούς που μας απέστειλαν δίχως την απαραίτητη κατάρτιση και ενάντια στη θέληση τους (θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν τους αποδίδουμε μερίδιο ευθύνης). Θεωρούμε πως η χρήση των στρατιωτικών αυτών θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των ιατρών και προπαντός των ασθενών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν με τα ασθενοφόρα. Το παρόν κείμενο συντάσσεται ως μια προειδοποίηση για ενδεχόμενα νέα μελλοντικά εγκλήματα παρόμοια με αυτό των Τεμπών. Σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό πάλι θα αποδοθεί σε τραγικό ανθρώπινο λάθος του οδηγού; Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν παρόμοια τραγική κατάσταση να μοιραστούν τα όσα συμβαίνουν και να συνταχθούμε όλα μαζί πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.

/www.candiadoc.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά