Η ΠΟΕΣ δεν διαλύεται. Να σταματήσει η λάσπη

 

Δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό διακινούνται φημες και "γεγονότα" που η Ομοσπονδία μας επέλεξε να αφήσει αναπάντητα. Για την ακρίβεια, δεν είχε καν την πρόθεση να δημοσιοποιήσει: στην καθημερινότητά μας έχουμε πολύ σοβαρότερα πρόβληματα να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος. Κάποιοι όμως το έπραξαν ως θιγόμενοι. Παρά ταύτα, δυστυχώς, κάποιες φορές πρέπει να ασχολούμαστε και με εσωτερικά ζητήματα που ελάχιστα ενδιαφέρουν τους στραατιωτικούς.
 
Η ΠΟΕΣ ούτε διαλύεται, ούτε κλείνει, ούτε τραμπουκίζεται, ούτε τρομοκρατείται.
 
Η από 20/7/23 ανακοίνωση θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
 
 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                                  Αθήνα, 20 Ιουλίου 2023

 Σύμφωνα με ένα σοφό ρητό, η ιστορία συνηθίζει να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Σύμφωνα με ένα παρεμφερές, όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναβιώσουν. Καλώς ή κακώς για όσους τη διαστρεβλώνουν για ίδια οφέλη, δεν υπάρχει σχετικό ρητό.

Εδώ και αρκετό καιρό «κάποιοι» έχουν επιλέξει την οδό της συνηθισμένης τακτικής της εκτόξευσης λάσπης κατά της ΠΟΕΣ. Με διάφορα τεχνάσματα της δήθεν ενημέρωσης των μελών τους, έχουν επιλέξει για εσωτερικά ζητήματα να ενημερώνουν και τα ΜΜΕ. Κοινό σημείο όλων των ενημερώσεων, η απόκρυψη της Αλήθειας ταυτόχρονα με την πλήρη διαστρέβλωσή της.

Κάπως έτσι «κάποιοι» έχουν ενημερώσει (γενικώς) ότι έχουν διαγραφεί Ενώσεις από την ΠΟΕΣ. Το ενδιαφέρον είναι ότι διαβάζουμε διαρκώς πολλές ανούσιες εξηγήσεις και μονομερείς εκδοχές, αλλά ποτέ καμία απάντηση στα θέματα που οι ίδιοι θέτουν (πχ γιατί «‘‘διεγράφη’’ η τάδε Ένωση;» ή «γιατί της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο;»). Μήπως «ξαφνικά τρελάθηκε όλο το ΔΣ της Ομοσπονδίας;».

Φυσικά απαντήσεις δεν δίνονται διότι δεν εξυπηρετούν: η τακτική της μασημένης τροφής είναι πιο αποδοτική επειδή δίνει έτοιμα συμπεράσματα. Η απάντηση είναι απλή: διότι βασίζονται στην άγνοια και την απολύτως λογική αδιαφορία των στρατιωτικών, που δεν θα ασχοληθούν ποτέ να μάθουν ότι δεν προβλέπεται από κανένα καταστατικό «διαγραφή» Ένωσης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος ότι έχουν διαγραφεί Ενώσεις. Μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι «κάποιοι» δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα σχετικά έγγραφα για να το αποδείξουν. Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι αρκούνται στις προσωπικές τους διαβεβαιώσεις, όπου διαρκώς συγκεκριμένα πρόσωπα αλληλοεπιβεβαιώνονται για το δήθεν αληθές των ισχυρισμών τους.

Η Αλήθεια (και προκαλούμε τον οποιονδήποτε να την διαψεύσει δημόσια, ώστε ακολούθως να είμαστε ηθικά απελευθερωμένοι να δημοσιοποιήσουμε τα πάντα) έχει ως εξής:


 • Τον Οκτώβριο του 2021 το ΔΣ της ΠΟΕΣ έλαβε μια συγκεκριμένη απόφαση ως προς τη συνέχειά της, διότι είχε βρεθεί ενώπιον μίας απολύτως αναμενόμενης και φυσιολογικής αλλαγής (αποστρατεία του επί σειρά ετών προέδρου του ΔΣ).
 • Όταν η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε τη 19/11/21, ήταν άλλη από αυτή που είχε ληφθεί. Παρά ταύτα, αν και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τη μεθόδευση, ουδέν διέρρευσε (τα εν οίκω μη εν δήμω).
 • Τον Ιούνιο του 2022 έλαβε χώρα το Πανελλήνιο Συνέδριο Αντιπροσώπων όπου και εξελέγησαν νέα πρόσωπα και νέο ΔΣ, σημαίνοντας παράλληλα την επόμενη μέρα της ΠΟΕΣ. Το αποτέλεσμα πιθανώς σε κάποιους δεν άρεσε.
 • Από την ημέρα που εξελέγη ο νέος πρόεδρος, συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν επιδοθεί σε άοκνες ενέργειες ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΣ. Η πρώτη προσπάθεια εξ αυτών έλαβε χώρα περί τα μέσα Ιουλίου 2022, δηλαδή μόλις ένα μήνα μετά τις αρχαιρεσίες.
 • Το Νοέμβριο 2022, έλαβε χώρα στη Σαλαμίνα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο διά ζώσης. Παρόλο που ήταν εκ προοιμίου γνωστό η έκτακτη συνεδρίαση είχε ως μόνο σκοπό να τεθεί θέμα μομφής κατά του Προέδρου του ΔΣ, ουδείς από τους αμφισβητίες είχε το σθένος να το θέσει ώστε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη. Ακόμα και κατά την συζήτηση, μόνο προς το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης σχεδόν ψιθυρίστηκε με δυσκολία από τον Πρόεδρο της ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας. Τελικώς, αν και το θέμα τέθηκε παράτυπα για συζήτηση και ο Πρόεδρος του ΔΣ αποδέχθηκε να τεθεί η πρόταση μομφής σε ψηφοφορία για να σταματήσει αυτή η τεχνητή πρόκληση φθοράς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
 • Εδώ προέκυψε μια πολύ σοβαρή παρατυπία: προκειμένου να «διασφαλιστεί» η υπερψήφιση της μομφής, επιβλήθηκε παρά τις προβλέψεις του νόμου και η παρουσία συγκεκριμένου εξωθεσμικού προσώπου με πλούσια συνδικαλιστική δράση, στο οποίο και δόθηκε ο λόγος παρά τις πολλές αντιδράσεις.
 • Κατά την ψηφοφορία, το ΔΣ της ΠΟΕΣ με ξεκάθαρη πλειοψηφία επέλεξε να συνεχίσει να στηρίζει τον Πρόεδρο. Μάλλον, ούτε αυτό άρεσε σε κάποιους.
 • Η ακατάπαυστη αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαδικασιών «μέχρι να περάσει το δικό μας» συνεχίστηκε και μετά την ψηφοφορία: πρώτη άμεση αντίδραση ήταν η συνεχής προσπάθεια από συγκεκριμένα πρόσωπα να τίθενται τρικλοποδιές και διαρκή εμπόδια στο έργο του ΔΣ της ΠΟΕΣ, με διάφορες ενέργειες, οι οποίες προς ώρας δεν θα αποκαλυφθούν.
 • Ωστόσο, επειδή «κάποιοι» έχουν ξεχάσει να ενημερώσουν τα μέλη τους, αυτά θα πληροφορηθούν σήμερα ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που διαρκώς «ενημερώνουν» τους πάντες, έχουν θέσει εαυτούς εκτός ΔΣ της ΠΟΕΣ, αλλά δίχως να παραιτηθούν. Παρά ταύτα το ΔΣ συνέχισε να παράγει απρόσκοπτα έργο.
 • Καθ’ όλο το διάστημα, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ, όσο και μέλη αυτού κατέβαλαν συνεχείς προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών. Εξάλλου για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να υπάρχει και συμφωνία χαρακτήρων. Αντ’ αυτού είχαμε διαρκείς «επιθετικές» ενέργειες εκ μέρους των συγκεκριμένων προσώπων σε διάφορα επίπεδα (πχ αυξανόμενη αμφισβήτηση, μονομερείς ενέργειες, απειλές για δικαστήρια, εξώδικα κλπ), πλέον όχι μόνο κατά του Προέδρου του ΔΣ αλλά ανά περίπτωση συνολικά κατά των μελών του ΔΣ που συνέχιζαν να εργάζονται πυρετωδώς.
 • Κάποια στιγμή η κατάσταση είχε γίνει τόσο ανεξέλεγκτη και ανυπόφορη που το ΔΣ της ΠΟΕΣ λειτουργώντας απολύτως δημοκρατικά αποφάσισε να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες διατάξεις του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα και τη συνοχή που κάποιοι προσπαθούσαν επιμελώς να πλήξουν, σε μια κακόγουστη επανάληψη γεγονότων της διετίας 2015-17.
 • Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε, κατ’ αρχάς στην ΕΣΠΕΕ Ξάνθης, έγγραφο 14 σελίδων που περιείχε μόνο κάποιες από τις ενέργειες που σχετίζονταν με αυτή και την κάλεσε να εξηγήσει του λόγους για την συστηματική τεκμηριωμένη αντικαταστατική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά, με το ερώτημα της προσωρινής διαγραφής για δώδεκα μήνες.
 • Προ της διαδικασίας, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης επικοινώνησε δικηγόρος, όπου όπως έχει επιβεβαιώσει και η ίδια η Ένωση ζητήθηκε η ακύρωση της διαδικασίας. Ωστόσο έγγραφο αίτημα δεν τέθηκε ποτέ προς το ΔΣ, όπως ζητήθηκε.
 • Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο Πρόεδρός του ΔΣ τη Ένωσης επέλεξε να μην προβεί σε κανένα σχολιασμό, παρά να αναλωθεί σε άσκοπη σπατάλη του χρόνου. Κατόπιν όλων αυτών, και στο πλαίσιο των προβλέψεων του Καταστατικού της ΠΟΕΣ, η ΕΣΠΕΕ Ξάνθης με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες και κατά πλειοψηφία, διεγράφη προσωρινά, επαναλαμβάνουμε προσωρινά, για δώδεκα μήνες, προκειμένου να ασκήσει την αυτοκριτική της και να επανεξετάσει τη στάση της.
 • Όντως η πρόσβασή της στην ιστοσελίδα διεκόπη. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος του ΔΣ αυτής να ενημερώσει, κατ’ αρχάς τα μέλη του της Ένωσής του, για τους πραγματικούς λόγους που αυτό συνέβη, αντί να επιδίδεται σε γενικότητες και υπεκφυγές.
 • Η επόμενη ενέργεια της εν λόγω Ένωσης ήταν η δημιουργία ιστοσελίδας (μέσω blogspot) και η απευθείας επικοινωνία με τον ΥΕΘΑ μέσω εγγράφων, αμφότερες ενέργειες παρά τις προβλέψεις του νόμου. Ως προς την ΠΟΕΣ, απλώς συνεχίσαμε στο ίδιο μοτίβο: παραλάβαμε ασφαλιστικά μέτρα, προφανώς επειδή δεν άρεσε η απόφαση του ΔΣ.
 • Στα ασφαλιστικά μέτρα η ΕΣΠΕΕ Ξάνθης απαντούσε και στο αρχικό έγγραφο της ΠΟΕΣ, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής. Ας απαντήσει ο Πρόεδρος του ΔΣ αυτής γιατί δεν το έπραξε όταν του ζητήθηκε. Όσον αφορά τη γενικότερη στάση, δυστυχώς η επιθετική ρητορική, στάση που εξαρχής οδήγησε και την κατάσταση σε αυτό το σημείο, οξύνθηκε (την στιγμή που ουδείς από το ΔΣ της ΠΟΕΣ έχει ασχοληθεί με την εν λόγω Ένωση ή για άλλο σχετικό θέμα με αυτή).
 • Παρόμοια περίπτωση αποτέλεσε και η ΕΣΠΕΕ Πιερίας. Οι ελάχιστες ουσιαστικές, πλην σοβαρές, διαφοροποιήσεις ήταν ότι ουδείς δικηγόρος επικοινώνησε εκ μέρους αυτής ή του Προέδρου του ΔΣ, συν ότι υπήρχαν κάποια σημεία που χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης και τα οποία δεν θα δημοσιοποιήσουμε προς ώρας.
 • Αντίστοιχα, στο πλαίσιο των προβλέψεων του Καταστατικού της ΠΟΕΣ, η ΕΣΠΕΕ Πιερίας με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες και κατά πλειοψηφίαδιεγράφη προσωρινά, επαναλαμβάνουμε προσωρινά, επίσης για δώδεκα μήνες.

 Επειδή διαρκώς «κάποιοι» αναλώνονται σε μια ακατάπαυστη σπέκουλα, θα διευκρινίσουμε ότι το ΔΣ της ΠΟΕΣ δεν ήταν αυτό που έδρασε. Ήταν αυτό που αντέδρασε και μάλιστα μετά από ιώβεια υπομονή. Οι προαναφερθείσες, αναμφίβολα δυσάρεστες ενέργειες ήταν απαντήσεις σε ενέργειες και όχι αρχικές ενέργειες. Και προσωρινή διαγραφή δεν σημαίνει αποπομπή.

Σε ένα αδιανόητο κρεσέντο αμετροέπειας προσφάτως πληροφορηθήκαμε από τρίτη Ένωση, την ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων να προαναγγέλλει τη διαγραφή της. Να διευκρινίσουμε ότι για την εν λόγω Ένωση δεν έχει ενεργοποιηθεί καμία αντίστοιχη διαδικασία ερωτήματος για προσωρινή διαγραφή, αλλά για να το προαναγγέλλει η ίδια, πιθανώς να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Εξάλλου, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, όσα ξέρει ο νοικοκύρης (τι έχει κάνει ή τι πρόκειται να κάνει) δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

 Ωστόσο, το πλέον εξοργιστικό της υποθέσεως δεν είναι ότι, «κάποιοι» αντί να στρώνονται στη δουλειά για την οποίαν έχουν εκλεγεί (τόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια), δηλαδή την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων τους, αναλώνονται στη δημόσια διασπορά ανούσιων ψευδολογημάτων που κανέναν δεν ενδιαφέρουν, σε μια κουραστική επανάληψη του παρελθόντος που οδήγησε τους πάντες να σιχαθούν το συνδικαλισμό. Για την ακρίβεια, το πλέον εξοργιστικό δεν είναι ούτε καν ότι διασπείρουν λάσπες περί δήθεν επιβολής κλαδικότητας (ποιος εις βάρος τίνος;;) και προσωπικές επιδιώξεις: τους προκαλούμε να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η υγιής δημοκρατική λειτουργία και η εφαρμογή του καταστατικού της Ομοσπονδίας ονομάστηκε «επίδειξη πυγμής».

Μάλλον «κάποιοι» έχουν αντιληφθεί με εσφαλμένο τρόπο τι σημαίνει Δημοκρατία. Η Δημοκρατία συνεπάγεται κανόνες και αλληλοσεβασμό, αντίδραση στον αυταρχισμό, διεύρυνση και ενίσχυση των διαδικασιών, έλεγχος. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπάχαλο και επιβολή της άποψης της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, ούτε ο συνεχής πόλεμος λάσπης.

Δυστυχώς, η συνειδητή επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΕΣ να μην απαντάει στις προκλήσεις μίας συγκεκριμένης μειοψηφίας μελών που έχει μόνο «μερικώς» αποχωρήσει από το ΔΣ (πιθανώς για να μην απωλέσει τα προνόμια του νόμου), εξελήφθη ως αδυναμία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι στρατιωτικοί που απαρτίζουν το ενεργό κομμάτι του ΔΣ της ΠΟΕΣ είναι αποφασισμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι και έχουν πολύ καλή επίγνωση των πραγμάτων και θα συνεχίσουν να παράγουν έργο για το καλό όλων των συναδέλφων.

 Οι στρατιωτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πολυεπίπεδο όλεθρο: εν όψει ενός νέου μισθολογίου που θα τους καταβαραθρώσει το πραγματικό εισόδημα, εν όψει 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας (αντί των 35 που είναι τώρα), εν όψει εξαϋλωσης των Μετοχικών τους Ταμείων, εν όψει της καταβαράθρωσης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, εν όψει αποστρατειών με βάση το νόμο «μέριμνας» και όχι μόνο, εν όψει σφοδρής επιδείνωσης των εργασιακών τους συνθηκών, και πολλά άλλα. Αντί, λοιπόν, όλοι να ασχολούνται με τα ιδιαίτερα σοβαρά θέματα που η Πολιτεία επιτρέπει να αυξάνονται αντί να επιλύονται, θέτουμε στην κρίση όλων των στρατιωτικών αυτές τις συμπεριφορές, όπου τη στιγμή που, κυριολεκτικά, καιγόμαστε, κάποιοι φέρνουν συνδικαλιστικής φύσεως θέματα στο προσκήνιο και μάλιστα είτε αποκρύπτοντας, είτε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

 Ως εκ τούτου διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι καμία ΠΟΕΣ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Αυτό θα παραμείνει το διαχρονικό όνειρο (και πιθανώς ελπίδα) «κάποιων». Όσον αφορά την παρελθοντολαγνεία, επειδή η τακτική της μονομερούς παρουσίασης των γεγονότων έχει κουράσει, εάν αυτό συνεχιστεί θα είναι προφανές ότι θα μας αναγκάσει να προβούμε σε συνολικές αποκαλύψεις, το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι ούτε πρέπον (τα εν οίκω μη εν δήμω), ούτε αποτελεί επιλογή μας. Ως εκ τούτου αφήνουμε αυτή την πιθανή εξέλιξη στη διακριτική ευχέρεια των ενδιαφερομένων ευελπιστώντας σε αρμόδια αξιολόγηση. Η ηρεμία είναι πολύτιμη κι αν χαθεί, είθισται να μην επιστρέφει.

 Τέλος, ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΠΟΕΣ θα συνεχίσει να πορεύεται δίχως κηδεμόνες ή πάτρονες και σε όποιαν/ον αρέσει. Σε όποιαν/ον δεν αρέσει ας κατέβει από το τραίνο. Μόνο να κατέβει πλήρως, όχι «μερικώς».

 Ο συνδικαλισμός είναι έκφανση της Δημοκρατία και θα μεριμνήσουμε να παραμείνει έτσι, Δημοκρατία. Και η ξεκάθαρη πλειοψηφία τόσο των μελών του ΔΣ, όσο και των Ενώσεων – μελών της ΠΟΕΣ εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτή την οδό, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

 


-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά