Γράφει ο Σεβαστός Βλαχογιάννης της 9ης σειράς

Οι θυσίες ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον υπηρετώντας αξίες και ιδανικά, δεν πηγαίνουν χαμένες
Είναι αυτοί «ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ» πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν πάντα με κίνδυνο της ζωής τους.

Τα λεβεντόπαιδα αυτά είναι οι συνεχιστές όλων εκείνων των παιδιών της Πατρίδας μας της Ελλάδας που διαχρονικά χύνουν το αίμα τους για τη δική μας την ελευθερία, ασφάλεια κι ευημερία. «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά Θεοίς και παρά ανθρώποις τοις νουν έχουσιν». Οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας εν ειρήνη κι εν πολέμω προασπίζουν την πατρίδα μας τηρούντες τα μεγάλα κι αιώνια διδάγματα των προγόνων μας δίνοντας και τη ζωή τους για το καθήκον τους! Πολλά ηρωικά ονόματα έχουν προστεθεί στις δέλτους της ιστορίας που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. «ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»!!! Κι αυτές οι πράξεις αυτοθυσίας για τα όσια και ιερά μας είναι εκείνες που δίνουν νόημα στον άδολο πατριωτισμό, στην έννοια του έθνους και του εθνικού φρονήματος!
Ας θυμηθούμε μερικούς ήρωες...
Ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στις 04/04/1913 πετώντας με αεροσκάφος ονόματι “Bleriot xi” που ήταν λάφυρο του πολέμου με τους Τούρκους. Όταν υπηρετούσα στην 114ΠΜ (ΤΑΝΑΓΡΑ) είχα ασχοληθεί με τη συντήρηση των κινητήρων. Στο συνεργείο κινητήρων δούλευα από το 1965 έως το 1974 για 10 χρόνια με τους κινητήρες J79-11 του αεροσκάφους F104G και από το 1975 ως το 1983 με τους κινητήρες ATAR09K50 του αεροσκάφους MIRAGE F1.
Κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων που πετούσαν τα αεροπλάνα αυτά έχασαν τη ζωή τους πάνω στον βωμό της Πατρίδας και του καθήκοντος 16 λεβέντες με το αεροσκάφος F104G και 8 λεβέντες με το αεροσκάφος MIRAGE F1. Στις 23/05/2006 σκοτώθηκε ένα ακόμη παλικάρι ήρωας ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης.
Στις 30/01/2023 το πρωί σκοτώθηκαν με PHANTOM F-4 άλλα δύο παλικάρια ήρωες... οι Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας κι Ευστάθιος Τσιτλακίδης στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Δεν μπορώ να ξεχάσω και το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε στις βραχονησίδες ΙΜΙΑ και σκοτώθηκαν οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός στις 31/01/1996 και ώρα 05:05 πρωινή.
Δεν υπάρχει πιλότος που έχει πετάξει με τα πολεμικά αεροπλάνα και δεν έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του! Όλοι αυτοί είχαν κι έχουν υψηλό εθνικό φρόνημα και διάθεση να υπηρετούν την πατρίδα και να πολεμούν γι’ αυτήν. Αυτοί είναι οι γενναίοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας και πρέπει να τους έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη! Πρέπει επίσης να τονίζουμε την αξία τους για τη φύλαξη της Πατρίδας μας και να τη διαλαλούμε ως τα πέρατα του κόσμου!
Οι λεβέντες που χάθηκαν είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ! Ας έχουν ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Οι θυσίες ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον υπηρετώντας αξίες και ιδανικά, δεν πηγαίνουν χαμένες. Αποτελούν καθοριστική παρακαταθήκη για τα νέα ελληνόπουλα, για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και χαλυβδώνουν τη θέληση μας για αφοσίωση και προσφορά στην πατρίδα. Υποκλινόμαστε στη μνήμη τους.
«Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται»!!!

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ
Επγός ε.α. 9η Σειρά ΣΤΥΑ



sastya.gr