Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται







Σαφής και κατηγορηματικός απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Ξεκάθαρη και ηχηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στις απειλές πολέμου της Άγκυρας προς την Αθήνα.1SHARES

Οι ενέργειες της Ελλάδας σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και η διεύρυνση των Συμμαχιών της χώρας, εδώ και έναν χρόνο περίπου, προκαλούν σφοδρή ενόχληση στην Τουρκία. Η πρόθεση που φαίνεται να εκδηλώνει η Αθήνα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, προκαλεί… αμόκ στην Άγκυρα, με τους Τούρκους αξιωματούχους και τον Τύπο της χώρας να επιδίδονται σε ένα μπαράζ προκλήσεων και απειλών κατά της χώρας μας. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν οι εξωφρενικές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» αν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ακόμα και νότια της Κρήτης όπου η Τουρκία προφανώς και δεν έχει κανένα λόγο και κανένα έρεισμα στην περιοχή.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, τόσο με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ ηχηρή ήταν και η απάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος, η χώρα πορεύεται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, πλην όμως δεν της αρέσει και να απειλείται από τη στιγμή που δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και δεν απειλεί κανέναν από τους γείτονές της.



«Η δήλωση αυτή περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας για τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο Action 24.

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής, από πλευράς Τουρκίας, με «κορώνες» για το Αιγαίο αλλά και την Κρήτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται. Η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», εξήγησε ο υπουργός.
Απαντήσεις από ΥΠΕΞ και Οικονόμου στον Τσαβούσογλου

Σε πολύ αυστηρό ύφος απάντησε νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών στις πολεμικές απειλές που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου, Γιώργου Αρναούτη, η Αθήνα διαμηνύει πως οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ συνιστούν ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας.

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αρναούτης .

Οικονόμου σε Τουρκία και Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται

Ηχηρή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι η τακτική των απειλών που ακολουθεί η Τουρκία είναι «απολύτως αδιέξοδη».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», είπε αναλυτικά.

Τσαβούσογλου: Καμία επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε άλλο ένα παραλήρημά από την Άγκυρα επανέλαβε σήμερα Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

Μάλιστα, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μπει σε περιπέτειες γιατί δεν θα έχει καλό τέλος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πιο συγκεκριμένα «όχι 12 μίλια, ούτε ένα». «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.

Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται - Newsbomb - Ειδησεις - News
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά