Βουλή: Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η σύμβαση για την προμήθεια των Rafale, Belhara - «Παρών» επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ

 

rafale__20_© Παρέχεται από: Protothema.gr rafale__20_

Με την ευρύτερη πλειοψηφία της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι επιπλέον μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belharra και σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ζήτημα και με τις τρεις επιλογές που δίνονται στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Δήλωσε «παρών» επι της αρχής, καταψήφισε τα Rafale και υπερψήφισε την προμήθεια των φρεγατών και των τορπιλών.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως οι συμβάσεις προωθούνται στην Βουλή με αίσθημα κατεπείγοντος ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε πως οι προμήθειες «συνεπάγονται τεράστιο οικονομικό βάρος αλλά και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη με αβεβαιότητες και εντάσεις. Κρίσεις και απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται κοντά μας. Πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε σενάριο φαντασίας ένας πόλεμος επι ευρωπαϊκού εδάφους. Δυστυχώς σήμερα αυτό συζητάμε… Αποτελεί λοιπόν αποστολή μας και καθήκον η θωράκιση της χώρας».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αιτιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να καταψηφίσει την πρόσκτηση 6 επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών λέγοντας «γιατί έπρεπε ξαφνικά να πάμε σε άλλα 6 Rafale; Κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί την απόφαση την πήρε μόνος του ο πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε στην ΔΕΘ. Αυτά τα επιπλέον 6 Rafale είναι όπως λένε στο χωριό μου «out of the blue». Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η απόφαση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπερ της προμήθειας των φρεγατών Belharra και των τορπιλών για τα υποβρύχια.

Υπενθυμίζεται ότι και για την πρώτη σύμβαση προμήθειας 18 Rafale που είχε έρθει στην Βουλή των περασμένο Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αρχικά την ακύρωσή της στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους τους όρους πληρωμής και παραλαβής, για να αλλάξει πλεύση στην συνέχεια και τελικά να υπερψηφίσει στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Υπερ και των τριών συμβάσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη τοποθετηθεί ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά