Από τις Θερμοπύλες των συνόρων στις Θερμοπύλες της Αττικής οδού: Είναι οι ίδιοι μαχητές στις Ένοπλες Δυνάμεις

 

File photo Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι απεγκλωβισμοί των οδηγών που βρίσκονταν εντός της Αττικής Οδού. Πηγή: ΓΕΕΘΑ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Κατά γενική ομολογία τα στελέχη και των τριών κλάδων από τις Ένοπλες Δυνάμεις που κλήθηκαν να βάλουν γι’ ακόμη μια φορά «πλάτη» στον κρατικό μηχανισμό, όχι απλώς έδωσαν την ψυχή τους ώστε οι ταλαιπωρημένοι πολίτες να αισθανθούν την ασφάλεια που χρειάζεται, αλλά απέδειξαν γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο ισχυρός πυλώνας του κράτους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει και πάλι, κλήθηκαν ν’ ασφαλίσουν με την δική τους επιτήρηση περιοχές ολόκληρες. Να κάνουν τους δασο-commandos σβήνοντας «καντηλάκια» που με το παραμικρό φύσημα του ανέμου θα δημιουργούσαν αναζωπυρώσεις και νέες εστίες πυρκαγιάς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και στις πλημμύρες που έπληξαν διάφορες περιοχές της επικράτειας όπου και τότε απεγκλωβίζονταν πολίτες που κινδύνευαν.

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις και στον καθημερινό αγώνα των αεροδιακομιδών όπου τα πτητικά μέσα και των τριών κλάδων έχουν αιμορραγήσει πολλές φορές από αυτή την κατάσταση. Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα εκεί όταν τα στελέχη τους διαταχθούν να βρεθούν δίπλα στους πολίτες που έχουν την ανάγκη της κρατικής αρωγής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στους νησιώτες και τους ακρίτες του Έβρου κάθε μέρα. Επίδειξη σημαίας και ισχύος με όποιο κόστος, στον αγώνα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον χειμώνα και το καλοκαίρι του 2020 όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας και στη συνέχεια έστησαν πλωτό τοίχος στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Ελπίδα» με τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συνέστησαν άμεσα μια δύναμη 453 στελεχών με 72 μηχανήματα (ΚΟΜΑΚ, ΕΤΑΚ), των ομάδων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Παράλληλα άλλα 500 στελέχη συνέθεσαν μια ακόμη ομάδα κρούσης, ενταγμένα στο σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

  • Οι πληροφορίες που φτάνουν αυτές τις ώρες, που αρχίζει ν’ απομακρύνεται η «Ελπίδα» και η κυβέρνηση ξεκινά το debriefing και την αναζήτηση ευθυνών, οι πάντες μαρτυρούν- με πρώτους τους ίδιους τους πολίτες που κινδύνευσαν εγκλωβισμένοι πάνω από 26 ώρες, κυρίως στην Αττική οδό- ότι οι μοναδικοί που έφτασαν πρώτοι κοντά τους είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όταν ελήφθη η απόφαση και δόθηκε το πράσινο φως για την μετακίνηση των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, το αν οι φάλαγγες με τα στρατιωτικά οχήματα, μικρές ή μεγαλύτερες, θα έφταναν στην ώρα τους. Εφόσον το κατάφερναν αυτό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήξεραν πως οι άνθρωποι αυτοί, όντως εκπαιδευμένοι θα έκαναν το χρέος τους!

Στελέχη με εμπειρία και γνώσεις, με σχολεία παροχής Α’ Βοηθειών μάχης και με εξοπλισμό που είχε όσα απαιτούνταν.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Στο συντονιστικό και στο κέντρο επιχειρήσεων Αρχηγοί αλλά και Ανώτατοι Αξιωματικοί αναζητούσαν διαρκώς το εναλλακτικό σενάριο που θα οδηγούσε τα στελέχη το ταχύτερο δυνατό στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τα προβλήματα για τόσες ώρες χωρίς κανείς φορέας μάλιστα να μεριμνήσει έστω για ένα μπουκάλι νερό.

Πρωτοφανείς εικόνες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας διανεμήθηκαν στους εγκλωβισμένους της Αττικής οδού από Ένοπλες Δυνάμεις Αστυνομία/Πυροσβεστική/Πολιτική Προστασία, 1040 κουβέρτες, 600 μερίδες φαγητό, 5000 μπουκάλια νερό, σοκολάτες, κονιάκ και 480 προγεύματα.

  • Συνολικά στην επικράτεια διατέθηκαν 1374 στελέχη με 99 οχήματα και 77 μηχανήματα για να καλύψουν ανάγκες στις οποίες ουδείς άλλος προφανώς δεν μπορούσε ν’ αντεπεξέλθει. Μόνο στην Αττική τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπευσαν να καλύψουν την ανεπάρκεια της κατά τ’ άλλα έτοιμης κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας έφτασαν τα 449, με 99 οχήματα και 5 μηχανήματα.

Οι εικόνες που μετέδωσαν όλα τα τηλεοπτικά Μέσα και απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός συγκλονίζουν, τόσο για την πρωτοφανή ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και για την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που φυλάττουν Θερμοπύλες, ακόμη κι αν αυτές είναι εντός των τειχών περιλαμβάνοντας την κοινωνική προσφορά…

Και ύστερα από αυτά που έγιναν τις τελευταίες 48 ώρες, ίσως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να μην υπάρξουν νέες δικαιολογίες για το τι εστί «κρατικός σχεδιασμός» για την αντιμετώπιση μιας καιρικής κρίσης…

Από τις Θερμοπύλες των συνόρων στις Θερμοπύλες της Αττικής οδού: Είναι οι ίδιοι μαχητές στις Ένοπλες Δυνάμεις | Hellasjournal.com

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά