Δωρεά Ευζωνικής στολής 120 ετών

 

Δωρεά Ευζωνικής στολής 120 ετών…

Πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα της εορτής του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του φουστανέλα του εν Ιωαννίνοις, λιτός εορτασμός στο στρατόπεδο «Γεώργιος Τζαβέλας» της Προεδρικής Φρουράς. Στην εκδήλωση η οποια πραγματοποιηθηκε με ολους τους προβλεπόμενους υγειονομικους περιορισμους, παρέστη και η ΑΕ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με την προσέλευση της ΠτΔ στο στρατόπεδο, ακολούθησε η προβλεπόμενη επιθεώρηση του Αγήματος των Ευζώνων και η ανάγνωση της Ημερησίας Διαταγής από τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς Αντισυνταγματάρχη Πεζικού κύριο Μπεσύρη Γεώργιο.

(Φώτο: Π. Ξυστρός)
(Φώτο: Π. Ξυστρός)
(Φώτο: Π. Ξυστρός)

Με την ευκαιρία της εορτής του Προστάτη Αγίου της Προεδρικής Φρουράς, ως δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε στην Αίθουσα Τιμών του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς η επίσημη αποδοχή δωρεάς ευζωνικής στολής.

Η στολή άνηκε στον Ευζωνο Παναγιώτη Κακαβά του 2ου τάγματος Ευζώνων. Ο Ευζωνος Κακαβάς υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 2ο τάγμα Ευζώνων περί το 1900! Ο δωρητής της στολής, κος. Σμυρλής Δημήτριος είναι ανιψιός του Ευζωνου στον οποίο ανήκε η στολή.

Στους παρευρισκόμενους παρουσίασε τη στολή ο ειδικος σε αυτα τα θεματα και ο μελετητής χαρις στον οποιο γνωριζουμε τα περισσοτερα για την Ευζωνικη Ιστορια, ο κ. Ιωαννης Μυλωνας. Στη σύντομη αλλά μεστή ομιλία του, αναφερθηκε στην Ιστορια των Ευζωνων και των ευζωνικων στολων και σταθηκε με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στην περιγραφή της ιστορικότητας της συγκεκριμένης στολής. Η συγκεκριμένη στολή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σπάνια διοτι εχει διατηρηθει στην αρχικη της κατασταση χωρίς να έχει τροποποιηθεί και συνάμα είναι και πολύ καλά διατηρημένη απέναντι στη φθορά του χρόνου.

Παρατηρείστε ότι και αυτή η φουστανέλα όπως και οι σύγχρονες, αποτελείται από δύο φύλλα

Την εποχή εκείνη, περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα δηλαδη, όταν οι υπηρετούντες απολύονταν από τα τάγματα Ευζώνων διατηρούσαν την στολή τους. Οι περισσοτεροι, προερχομενοι απο αγροτικες περιοχες, αφαιρώντας το κόκκινο κολάρο (το χρώμα του Πεζικού) τη χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή ένδυση.
Οι περιγραφές του κ. Μυλωνα συγκίνησαν τους παρευρισκομενους, συμπεριλαμβανομενου του κυρίου Σμυρλή καθώς μπόρεσαν να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο την ιστορική σπουδαιότητα αυτού του πανέμορφου και διαχρονικού κειμηλιου. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστική ήταν και η έκδηλη συγκίνηση στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Ανχης (ΠΖ) κ. Μπεσύρης Γ., η ΑΕ η ΠτΔ κα. Σακελλαροπούλου, ο δωρητής της στολής κ. Σμυρλής Δ. και ο δντης του ΣΓ της ΠτΔ Ναύαρχος (ΠΝ) κ. Μικρός πλαισιώνουν τη στολή η οποία θα κοσμεί την Αίθουσα Τιμών της ΠΦ. Στο άκρο δεξιά της φωτογραφίας, ο κ. Μυλωνάς Ι.

Η στολή εκτίθεται στην Αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς, προσφέροντας μια ζωντανή σύνδεση στους υπηρετούντες Ευζώνους με την σπουδαία υπηρεσιακή κληρονομιά που κουβαλούν στους ώμους τους.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά