Κάστρο Γριάς - Η Μεσαιωνική οχύρωση που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση της Χίου το 1912

 

BINTEO

Το Κάστρο της Γριάς είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση, πάνω από τα Καρδάμυλα, κεφαλοχώρι της ΒΑ Χίου. Πρόκειται για μεσαιωνική οχύρωση, αποτελούμενη από δύο πύργους ενωμένους με ισχυρό τείχος μήκους 35 μέτρων περίπου, σε σημείο που είχε οχυρωθεί από την αρχαιότητα, όπως δείχνουν τα σωζόμενα λείψανα ελληνιστικού τείχους. Ο ανατολικός πύργος έχει σχήμα ημιελλειπτικό και ο δυτικός στρογγυλό. Το Κάστρο αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου οργανωμένου αμυντικού σχεδιασμού που υπήρχε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα έως την κορυφή του βουνού , μέσω των απότομων βράχων, για να σωθεί από τους πειρατές. Σύμφωνα με την παράδοση επίσης, ο δυτικός πύργος του Κάστρου επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το λεγόμενο "Πηγάδι του Κουλαλά", το οποίο είναι κτισμένο χαμηλότερα από το Κάστρο και ανάγεται στην εποχή της Γενουατοκρατίας (1346-1566). Το περίτεχνο αυτό γενοβέζικο πηγάδι έχει πλατύ στόμιο και είναι πετρόχτιστο με τετραγωνισμένες πέτρες. Επίσης έχει κάθοδο με πέτρινα σκαλοπάτια που θυμίζει τοίχο αρχαίου πηγαδιού. 
Στην απελευθερωτική εκστρατεία της Χίου το Νοεμβρίου του 1912, το όρος της Γριάς στάθηκε το προπύργιο του αγώνα. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης προς την κορυφή του όρους μπορεί κανείς να διακρίνει υπολείμματα οχυρωματικών έργων από λιθοδομές (τα Ταμπούρια όπως ονομάζονται) που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του ενόπλου εθελοντικού σώματος των Καρδαμυλιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των μαχών της απελευθέρωσης του νησιού, το 1912. Η αμυντική "μάχη της Γριάς" έγινε στις 16 Νοέμβρη 1912, κατά την οποία οι Ελληνικές δυνάμεις ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν στο Όρος (Πιτυός). Η μάχη ήταν αποφασιστική, διότι οι Τούρκοι υποχώρησαν με σοβαρές απώλειες, και αργότερα δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα και παραδόθηκαν με τη μάχη του "Καρφωτού". 
Η ανάβαση (συνολικό μήκος διαδρομής 1.360 μ.) γίνεται μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο με τραχύ εδαφικό ανάγλυφο και αισθητή υψομετρική διαφορά (περίπου 170 μ.). Το θέαμα που αντικρίζουν όσοι φθάνουν στην κορυφή του λόφου της Γριάς είναι μαγευτικό, καθώς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων, στις Οινούσσες και στα μικρασιατικά παράλια.








Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά